tort kakaowy - 1035 przepisów (strona:5/69)

Tort a la Tiramisu 179

rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała się już z tym przepisem. Od lat do tortów wykorzystuj ę tylko ten biszkopt, zarówno w wersji jasnej ( jak w tym torcie ), jak i kakaowej. Najlepszy biszkopt ever! :). A tort polecam na przeróżne okazje.. . jak i bez okazji ;). Przepis inspirowany przepisem na  TORT TIRAMISU ze strony  MOJEWYPIEKI.COM Biszkopt: 4 duże

Opowieści z piekarnika
tort wuzetka-drip cake 200

Witam Kochani Październik to w mojej rodzinie miesiąc urodzin, a jak urodziny to tort :) Dziś chcę Wam pokazać tort jaki upiekłam na urodziny brata. Jest to klasyczny tort na kakaowym biszkopcie, naponczowany, przełożony bitą śmietaną i powidłami. Ozdobiłam go ostatnio bardzo modną metodą "drip cake" czyli czekoladą, która wygląda jakby spływała z ciasta. Wygląda to bardzo efektownie a jest bardzo

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI 170

Klasyczny tort na kakaowym biszkopcie, przełożony bitą śmietaną wymieszaną ze sporą ilością pokrojonych truskawek. Był prezentem imieninowym dla Babci, dlatego nie będzie zdjęć z przekroju. Musicie uwierzyć mi na słowo, że wyglądał ślicznie. Ciemny biszkopt, biała śmietana i czerwone truskawki sprawiły, że tort był bardzo wiosenny. Wydawało się, że trudnością będzie pokrojenie go ale ostry nóż poradził sobie doskonale

Pieguskowa Kuchnia
Tort biszkoptowy z kremem maślanym jak dawniej 78

Tort jak za dawnych lat z kremem maślanym ale w nowoczesnym wydaniu.  Dwie tortownice tej samej wielkości (u mnie 16 cm średnica) wysmarowane tłuszczem i wyłożone papierem do pieczenia. Papier powinien wystawać 2-3 cm nad rant tortownicy (papieru już nie smarujemy, tylko stronę przylegającą do blaszki). Składniki: 6 jaj (temperatura pokojowa) 1 płaska łyżczka proszku do pieczenia(...)dalej na koniec dodać spirytus. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Składanie tortu: Pierwszy blat tortu umieścić na paterze. Polać kilkoma łyżkami ponczu. Rozsmarować powidła. Położyć nastepny blat, naponczować i nałożyć kilka łyżek kremu waniliowego lub kakaowego według własnego uznania. Cały tort "otynkować" resztą masy kładąc raz łyżkę kremu kakaowego raz waniliowego. Powstanie wówczas struktura

AZgotuj!
Tort czekoladowy z wiśniami 131

wiśniami Tort czekoladowy z wiśniami na specjalne okazje, a taka jest właśnie dzisiaj Druga rocznica bloga to już nie byle co Pyszny biszkopt kakaowy przełożony czekoladowym kremem i wiśniami, a całość oprószona czekoladą. Tort jest bardzo czekoladowy, ale nie przesłodzony. Zdecydowanie dla miłośników połączenia wiśni i czekolady Gorąco polecam   Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm   SKŁADNIKI: Biszkopt

WSZYSTKO SMACZNE
Tort Czarny Las 340

Tort Czarny Las Efektowny i baaardzo smaczny torcik Czarny Las zwany też często tortem Szwarcwaldzkim. Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy oraz wiśnie to wprost idealne połączenie smakowe. Polecam!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni(...)wiśnie wykładamy drugą część kremu *** *** Na kremie układamy trzeci blat ciasta. Całość pokrywamy kremem śmietankowym, wygładzamy *** *** Ciasto przyozdabiamy (boki i górę) startą czekoladą oraz kremem śmietankowym *** *** Na szczycie tortu wykładamy frużelinę wiśniową *** *** Całość możemy jeszcze przyozdobić listkiem mięty *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** SMACZNEGO ***     Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY

Blog z Apetytem
WILGOTNY BISZKOPT Z OLEJEM 181

Wilgotny biszkopt z olejem to mój ulubiony jasny biszkopt do tortu. Zawsze uważałam, że nie ma lepszego biszkoptu od klasycznego, jasnego… myliłam się! Gdy robiłam zwykły biszkopt miałam problem z nasączeniem. Albo nasączyłam go za słabo, albo za mocno. Przy biszkopcie z olejem nie mam takiego problemu. Nawet jeśli nasączę go słabo, to nie będzie tego czuć, dzięki olejowi(...)Dlatego polecam ten wilgotny biszkopt z olejem, każdemu kto ma problem z nasączaniem biszkoptu :). Więcej wiedzy i słodkich inspiracji na INSTAGRAMIE. Na blogu znajdziecie też jasny biszkopt do tortów oraz kakaowy. Polecam również pyszny, maślany biszkopt genueński, który idealnie sprawdzi się do cięższych kremów. Skorzystaj z przelicznika foremek. Składniki na wilgotny biszkopt z olejem (forma lub rant

Słodki Pomysł
CZARNY KREM DO DEKORACJI 1708

zrobić czarny krem do dekoracji tortu i nie zużyć przy tym całego opakowania czarnego barwnika? Użycie dużej ilości czarnego barwnika ma niestety wpływ na smak kremu. Poza tym ciężko uzyskać przy użyciu samego barwnika ładny czarny kolor kremu. Dlatego mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam w wykonaniu tego zadania. Podpowiem Wam też(...)jakiego błędu nie popełnić przy tym zadaniu. W tym wpisie przedstawiam Wam sposób na barwienie kremów maślanych do tynkowania i dekorowania tortów. W ten sposób możemy też zabarwić krem czekoladowy, ganache z masłem, drip na tort, biszkopt kakaowy lub ciasto czekoladowe i lukier. Polecam też wpis jak zrobić czerwony krem do dekoracji. Obserwuj Słodki Pomysł INSTAGRAMIE. Uwaga! Barwiąc krem

Słodki Pomysł
Kakaowy krem maślany na bezie szwajcarskiej 631

krem z dodatkiem kakao będziecie wyjadać z miski łyżkami! W przypadku tego kremu nie miałam żadnego problemu ze zjedzeniem całego kawałka tortu ;). Do kakaowego kremu maślanego radzę nie zmieniać ilości masła podanego w przepisie. Kakao trochę rozrzedza masę i z mniejszą ilością może być luźniejszy, mniej stabilny przy dekorowaniu wypieków

Słodki Pomysł
Zwinięty tort truskawkowo - czekoladowy 147

zwinąć w dużą roladę zaczynając od pierwszego - zwinięty pasek ułożyć na środku dolnego blatu, owijać dookoła kolejnymi paskami. Posmarować u góry pozostałym kremem, przykryć drugim blatem. Obłożyć cały tort kremem kakaowym, ozdobić według uznania

Cakes By Kejt
Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami 141

kremem o smaku chałwy Przygotowałam go na uroczystość rodzinną i muszę nieskromnie powiedzieć, że podbił serca, a może żołądki gości Biszkopt kakaowy nasączony rumem i krem na bazie budyniu o smaku chałwy z dużą ilością bakalii. Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami smakuje genialnie i warto go przygotować   Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm   SKŁADNIKI

WSZYSTKO SMACZNE
ŚWIĄTECZNY TORT PIEŃ 188

Przepis na Świąteczny Tort Pień. Torcik wykonany jest   na kakaowym biszkopcie,   przełożony aromatycznym kremem cytrynowym, kremem czekoladowym i udekorowany bezowymi grzybkami.  Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny.  Gorąco polecam zrobić. Jak zrobić taki świąteczny tort pień  pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a będziesz na bieżąco

RITA food channel
Tort beczka z żelką mango, malinami i szpinakowym biszkoptem 98

Tort beczka z żelką mango, malinami i szpinakowym biszkoptem Bardzo smaczny i niezwykle efektowny tort na szczególne okazję. Nie należy on do najszybszych i najprostszych w wykonaniu, ale myślę, że robiąc wszystko dokładnie jak w przepisie, każdy powinien sobie poradzić. Środek tortu możemy wykonać według swoich preferencji smakowych. U mnie są to cztery blaty biszkoptowe (dwa szpinakowe, jeden kakaowy(...)mieszamy. krem dzielimy na dwie części *** *** Przygotowujemy krem czekoladowy. Do masy czekoladowej dodajemy serek mascarpone i miksujemy całość, aż uzyskamy jednolity krem czekoladowy *** *** W rancie układamy pierwszy blat tortu (u mnie kakaowy) i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę pierwszej części kremu śmietankowego *** *** Na kremie umieszczamy żelkę mango i przykrywamy ją pozostałym kremem *** *** Układamy biszkopt szpinakowy, nasączamy *** *** Wykładamy krem czekoladowy *** *** Wykładamy kolejny

Blog z Apetytem
BISZKOPT KAKAOWY 188

Dziś przepis na biszkopt kakaowy idealny do tortów, przełożenia kremem czy owocami. Lekki, puszysty, bardzo dobrze się go kroi.  Składniki: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki * 3 łyżki kakao  Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli ubić

Zrób to smacznie