konsumentów tort zyskał i teraz zachęcam Was do wypróbowania przepisu, może akurat zbliża się jakaś uroczystość rodzinna? A nawet jeśli nie...to każda okazja jest dobra, żeby upiec tort! :) TORT KAKAOWO-CHAŁWOWY przepis autorski // tortownica 18cm (na większą należy podwoić składniki) ~4 jajka ~1/3 szklanki mąki pszennej ~2 łyżki naturalnego kakao ~czubata łyżka mąki ziemniaczanej ~1/2 szklanki drobnego cukru(...)smaku) ~150g chałwy waniliowej (lub inny ulubiony smak chałwy - kakaowa, bakaliowa...) + 50g do dekoracji Chałwę bardzo drobno kruszymy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i chałwę. Biszkopt przekrajamy wszerz na pół i wykładamy większą część masy, rozsmarowujemy równo, przykrywamy drugą połową biszkoptu i wykańczamy tort pozostałą masą, a następnie posypujemy pozostałą chałwą. Schładzamy przez
chili & sugarnajwyższych obrotach. Blaty biszkoptowe nasączyć wodą z cytryną, każdy blat posmarować porcją mascarpone. Tort wokół rantu i wierzch posmarować mascarpone, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki, posypać kakao i schować do lodówki, kroić nożem maczanym w ciepłej wodzie - bardzo smaczny, łatwy do wykonania torcik z kakaowym biszkoptem i masą z mascarpone truskawkową, jest nie za słodki........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękliknięciu na zdjęcie otworzy się drugie okienko z przepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek
Przepisy AleksandryTo ciasto jest ulubionym deserem w mojej rodzinie. Okrągłe biszkopty nasączone galaretką przełożone puszystą masą śmietankową i kakaową. Całość oblana jest truskawkową galaretką, a boki
Słodki ZakątekSpód:130 g masła150 g migdałów w słupkach150 g herbatników kakaowychMasa:250 ml mleka400 ml kremówki4 łyżki cukru3 płaskie łyżki żelatyny50 g mlecznej czekolady3 łyżki mleka
kolorowotorcikowoMocno kakaowe ciasto upieczone wyłącznie na białkach jest wilgotne i tak delikatne jak biszkopt. To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie zalegających białek, które najczęściej mrożę. Ciasto przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli(...)Gęsty krem podzielić na cztery części i przełożyć nim blaty ciasta. Najlepiej tort przekładać w formie w której piekło się ciasto. Żelatynę zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w kakaowej mieszance żelatynę. Polewę przestudzić i polać po wypieku. Część polewy połączyłam
https:KKuchniaMniameksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40 cm BISZKOPT KAKAOWY: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 płaskie łyżki prawdziwego kakao
Rozpustne gotowaniekiedy pozmieniałam trochę w swoim menu polubiłam się z gorzką czekolada a zwłaszcza tą powyżej 70 % zawartości kakao, które jest jednym z głównym składników mojego dzisiejszego wypieku. Czekoladowy tort powstał bez mąki, bez glutenu i bez białego cukru (choć słodzik możecie dać dowolny). Głównym składnikiem biszkoptu jest fasola, która w połączeniu z pozostałymi dodatkami jest praktycznie niewyczuwalna (potwierdza to mój(...)masę (z tej części także zostawiamy 1-2 łyżki masy kakaowej) wykładamy na pierwszy krążek naszego ciasta. Przykrywamy drugim i delikatnie smarujemy wierzch oraz brzegi. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy. Polewamy nasze ciasto. Kiedy polewa delikatnie przestygnie z pozostawionej białej masy robimy dekoracje. Tort najlepiej smakuje schłodzony przez kilka godzin w lodówce. Do zrobienia ciasta
Health-Fit-Lifepojęcia jak smakuje oryginalny tort waflowy Piszingera z XIX wiecznej CK Monarchii, bo znam go tylko w PRLowskiej wersji z masą kakao-podobną, pokrojony w wygodne imprezowe trójkąty. Czekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy imprezę i szybko znika. Dlatego bez żalu rozstałam się z kakaowym nadzieniem. Jeśli lubisz masło orzechowe(...)galaretki winogronowej, będzie bardziej amerykański. Gotowe trójkąty można obtoczyć pokruszonymi orzeszkami. Będą jeszcze pyszniejsze. Obowiązkowy jest natomiast rąbek z gorzkiej czekolady. Będzie łagodzić słodycz nadzienia i przypominać o oryginalnych kakaowych piszingerach. Ale porzeczka też jest wielce ok. To idealne ciasto jeśli nie chce ci się piec pleśniaka . Składniki: opakowanie kwadratowych wafli gotowy kajmak w puszce – połowa opakowania masło orzechowe
Ugotowane pozamiatanezakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości 8 cm i 6 cm. Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki
moj przepis nazakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości 8 cm i 6 cm. Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki
moj przepis nazakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości 8 cm i 6 cm. Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki
moj przepis naMój ideał pysznego tortowego ciasta, wilgotne i dobrze nasączone blaty kakaowe, śmietanowo-owocowa masa i orzeźwiająca galaretka z owocami. Smakuje dobrze o każdej porze roku
Wanilia i Kardamonzakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości 8 cm i 6 cm. Przepis na biszkopt kakaowy jest już na blogu. Przepis na biszkopt rzucany pochodzi ze strony Moje wypieki
moj przepis naWitajcie :) Ostatnio moja córcia kończyła 16 lat a
Sama słodycz i szczypta chili