Przepyszny torcik na biszkoptowym czekoladowym spodzie ,z galaretką truskawkową i bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i mascarpone. Przepis na biszkopt kakaowy podejrzałam u waniliaikardamon.blogspot .
Przepisy mojej mamyJako dziecko uwielbiałam andruty. Do dziś pamiętam, jak Tata ucierał w makutrze aksamitny kakaowy krem. Poniższy przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" wydanej w 1956 roku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata„ To taki torcik trochę w starym stylu. Bez tłustego kremu. Przełożony jedynie galaretką porzeczkową i oblany czekoladą. Dodatek migdałów do kakaowego biszkoptu sprawia, że nie jest
Wiem co jemProsta babka z babcinego przepisu o niewiarygodnym smaku. Najlepsza, jaką jadłam, chociaż nie jedyna, którą piekłam. Polecam jednak także inne moje babki wielkanocne: cytrynową oraz
Humanistka w kuchniricotty (Migliaccio) Pomarańczowy sernik z czekoladą (Cheesecake all'arancia e cioccolato) Kakaowa tarta z kremem z białej czekolady z malinami Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Crostata di ricotta e crema pasticcera) Bezglutenowe mini serniczki z jogurtem greckim (Mini cheesecake con yogurt greco, senza glutine) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata
La grande e la piccola cuocaPyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę(...)Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty. Kawę espresso mieszamy z likierem. Jeden krążek biszkoptu nasączamy polową kawy. Umieszczamy w obręczy do tortów. Połowę serka ricotta dokładnie mieszamy z cappucino (lub kawą). W razie potrzeby rozcieramy ziarenka. Dodajemy resztę serka, mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody. Lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
Mia Cucina Sofietazaparzonej, mocnej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tort czarno-biały – masa: 2 szklanki mleka 2 żółtka (pozostałe z ciast) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 4 łyżki cukru 200 g dobrej jakości masła w temp. pokojowej Polewa kakaowa: 70 g masła (ok. 1/3 kostki) 2 łyżki gęstej śmietany(...)blat herbatą. Przekładamy blaty masą. Ostatnią częścią masy smarujemy boki. Ja posypałam je płatkami. Wierzch ozdabiamy polewą i opcjonalnie kokosem, orzechami lub owocami: sezonowymi, kandyzowanymi wiśniami czy miechunką. Post Tort czarno-biały pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuajerkoniak i rum. Nie muszę mieć specjalnej okazji żeby robić tort. Muszę mieć tylko chwilę wolnego czasu i ogromną ochotę. Wszystko, o czym powinniście pamiętać żeby móc zrobić biszkopt idealny znajdziecie w TYM wpisie. Jeśli przepis i wykonanie biszkoptu genueńskiego macie już opanowane, pora na biszkopt czekoladowy – ciemny, mocno kakaowy. Szykujemy formę, wykładając jej dno papierem do pieczenia, rozgrzewamy(...)piekarnik — funkcja góra i dół, temperatura 170°C. Jajka ważymy (całe, w skorupkach) . Połowa wagi jajek to potrzebna ilość cukru i mąki. W przypadku biszkoptu kakaowego, wagę mąki dzielimy na trzy. Kakao mieszamy z mąką w proporcji jeden do dwóch, czyli przykładowo na 100g kakao – 200g mąki. Jajka wbijamy do misy i ubijamy z cukrem na bardzo, bardzo biało
Karo in the Kitchengalaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe 1/2 soku z cytryny 1/3 szklanki przegotowanej wody wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt i galaretki Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy, a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę pomarańczową(...)lekkiego stężenia. 3. Przełożenie Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy 1/3 kremu brzoskwiniowego i dokładnie rozprowadzamy go po bokach by nie było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie odkładamy na ok 30 minut do lodówki- wykładamy 1/2 kremu brzoskwiniowego- biszkopt- cały tort smarujemy resztą kremu (górę oraz boki
Kuchnia w czekoladzieSerię świąteczną kończymy pysznym sernikiem czekoladowym na kakaowym spodzie, z polewą śmietankową oraz frużeliną wiśniową. Jest to nieco czasochłonne ciasto, ale uwierzcie mi – dla takiego efektu warto poświęcić parę godzin! Czekoladowy sernik z frużeliną wiśniową -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wizualnym wyglądem ciasta zainspirowałam się zdjęciami w internecie. Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to
Di gotujewypieków nie możemy przegapić takiej okazji jak wykonanie tortu dla zakochanych w PANDACH 💜 🐼 Torcik nie jest niewyobrażalnie trudny ale za to efektowny, dlatego pokazujemy przepis przed ostatecznym świętem aby nie stwarzać Wam wymówki "za mało czasu, może za rok". Za rok to przyjdziemy z nowym przepisem! Powodzenia! 💋 Składniki: Kakaowy biszkopt (śr:18cm) -4 średnie jajka -35g mąki(...)orzechów ziemnych -90g daktyli - ¾ szkl. liofilizowanych malin (lub 2 batoniki Frupp) -wykałaczki Czekoladowe pandy (opcjonalnie) -kilka kostek gorzkiej czekolady (najlepiej wysokoprocentowej) -kilka kostek białej czekolady KAKAOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać
Candy Pandasracji tego, że tort był niespodzianką już "pourodzinową" postanowiłam, że nie będzie zbyt duży i tradycyjny a postawiłam na lekką i niecodzienną formę torciku bezowego. Wypiek jest o tyle fajny, że jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i nada się na każdą kryzysową sytuację. Na dodatek zachwyca formą i smakiem. Serdecznie wszystkim polecam. Składniki: Kakaowa beza: 6 białek szczypta(...)koła o średnicy 20 cm w odpowiednich odstępach między każdym. Papier do pieczenia z narysowanymi kółkami umieszczam na blaszce (blaszkach) do pieczenia. Na każde koło nakładam 1/3 masy kakaowej i wyrównuję. Blaszki do pieczenia umieszczam w piekarniku nagrzanym do 140 stopni i suszę bezę przez 60 minut. Jeśli beza zbyt mocno będzie się przypiekała należy obniżyć temperaturę i suszyć
Mango Papajategoroczne Walentynki postanowiłam zrobić własnoręcznie tort. Niestety, moje osiągnięcia w sferze cukierniczej do tej pory były raczej marne, więc spodziewałam się klapy. Na szczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym(...)pierwszym blacie układamy pokrojone w plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami
W poszukiwaniu inspiracjipodstawowego przepisu. Uwielbiam ten biszkopt, nawet bardziej od jasnego, Uwielbiam wszystko, co czekoladowe, ostatnio to ubóstwiam. :) Jednak można śmiało pominąć dodatek czekolady w składzie. Wtedy wyjdzie po prostu pyszny kakaowy biszkopt. Można też dać jej nieco więcej, tak do 30-40 g. Muszę się Wam przyznać, że po upieczeniu wyglądał kiepsko, bo piekłam za długo i się przypalił. Ale nawet(...)się odratować. W środku był idealny, wilgotny, nie potrzebował żadnego nasączania, a właśnie takich ponczowanych nie lubię. Biszkopt ma smakować sam w sobie. I ten jest idealny. Do każdego tortu. Jeśli upieczesz w mniejszej formie, np. 23 cm, wyjdzie wyższy, pilnuj wtedy czasu pieczenia, żeby doszedł w środku. Metoda suchego patyczka jest tu niezawodna. Aha, jeśli nie masz domowego cukru
Anioszek w kuchni