urodziny mojego mężusia.Tak,tak,jutro urodziny mojego Misiaczka. Miał być tort niespodzianka,związany z jego pracą....no ale koniec końców stanęło na puszystym wypieku.Przepis na to ciacho znalazłam parę lat temu w gazetce,trochę pozmieniałam no i jest....jedno z lepszych ciast,wprost rozpływa się ustach. Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szkl mąki pszennej
Niespełnione zdolności kulinarnezapraszam Was na przepyszny tort z musem z gorzkiej czekolady i wiśniami. Jest to doskonała propozycja na wyjątkowe okazje jak urodziny czy spotkanie ze znajomymi. Mus można przygotować również z czekolady mlecznej lub białej ale myślę, że gorzka czekolada uwielbia towarzystwo wiśni i niech tak zostanie ;) Inspirowałam się przepisem z "Kwestii Smaku". Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl cukru(...)śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać łyżką z rozpuszczona czekoladą z mascarpone. Blaty biszkoptu lekko nasączyć herbatą. 2 dolne blaty posmarować konfiturą wiśniową i musem. Przykryć ostatnim biszkoptem. Cały tort posmarować musem, udekorować czekoladową posypką. Schłodzić
Smakołyki Asiwreszcie polubię się z pieczeniem ciast i tortów. Torty to taki typ słodkości, który przede wszystkim ma cieszyć oko. Mi zależało przede wszystkim na smaku, gdyż nie jestem najlepsza w zdobieniu deserów. Różowy hibiskusowy krem podbił serca wszystkich. Do tego świeże maliny i mus malinowy, różowe bezy nadające całości chrupkości i kakaowy biszkopt. Całość niezbyt słodka, lecz pyszna i piękna(...)najładniejszych odkładamy do dekoracji) 2 łyżki nalewki malinowej lub wody 20 różowych bez, ja użyłam tych puder hibiskusowy: 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa+ 1 łyżka cukru pudru Biszkopt kakaowy Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
Mango PapajaKażdy blat nasączamy ponczem, smarujemy dżemem oraz kremem kakaowym. na wierzchu wykładamy masę śmietanową i wygładzamy za pomocą noża moczonego w wodzie. Ponieważ chciałam zrobić napis, a brązowy kolor napisu nie pasował mi do okazji postanowiłam odłożyć trochę jasnej masy i dołożyć do niego dżemu, który wcześniej wykorzystałam do przełożenia tortu. Tort jasny na wierzchu skrywa w środku czekoladową niespodziankę
Państwo Wojtczuk gotująproporcje, których ja używam do zrobienia swojego ganache. Choć jak zauważyłam konsystencja ganache, do tynkowana tortu, to dość indywidualna preferencja, każdy musi wypracować swoją własną, z którą pracuje mu się najlepiej. Jeśli tynkuję proste torty, okrągłe lub kwadratowe lubię, aby ganach był rzadszej konsystencji. Tort łatwiej się wtedy kroi, a i łatwiej jest ładnie rozprowadzić ganache. Do tynkowania skomplikowanych kształtów(...)dzięki czemu tort jest łatwy do pokrojenia. Schłodzony tort tynkuję najpierw jeszcze płynnym kremem, tak by związać luźne brzegi i okruchy biszkoptu. Następnie schładzam tort jeszcze raz, przynajmniej 2h. Po wyjęciu z lodówki, tynkujemy. Po czym schładzamy tort jeszcze raz. Trzeci i ostatni raz tynkujemy schłodzony tort. Dla lepszego efektu dobrze jest użyć metalowej ciepłej szpachli do tortów, podgrzanej
SmartBake.pltort Opium ze zbiorów Dorotus. Jasne, że przygotowałam go po swojemu. Jasne, że jest pracochłonny. Ale za to jaki pyszny! Wart każdej minuty poświęconej na pieczenie i dekorowanie. Naprawdę warto go wybrać, by celebrować ważne, piękne chwile. Mam nadzieję, że będzie smakować Wam smakować tak jak naszym chłopakom. Może zechcecie przygotować go na nadchodzące święta? Składniki: Biszkopt kakaowy(...)wody Dodatkowo: • pół słoiczka gęstego dżemu lub konfitury: wiśniowej lub z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych – ja użyłam z czarnej porzeczki • orzechy pekan do ozdobienia wierzchu tortu Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie tortu najlepiej rozłożyć na dwa trzy dni. Najlepiej zacząć od upieczenia biszkoptu. Przygotować składniki odpowiednio wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. 2. Mąkę pszenną
W mojej kuchnijeden z blatów posmarowałam kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Ten tort, to propozycja dla fanów czekolady :) Ale nie wyłącznie - myślę, że posmakuje każdemu :) I to nie tylko zakochanym...;) Polecam. Krem z wafelków należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Również dzień wcześniej można upiec biszkopt i przechowywać przykryty ściereczką na blacie kuchennym. Biszkopt kakaowy: 110 g mąki pszennej 40 g kakao 5 jajek(...)zmiksować. Gotowy krem włożyć na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Nasączenie: Kawę ( wystudzoną ) i likier kawowy wymieszać. Mieszankę rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki ( łatwiej będzie dozować nasączenie ). Złożenie tortu: Krem wafelkowy wyjąć z lodówki i ubić do otrzymania gęstego, sztywnego kremu ( nie nale ż y ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył ). Pierwszy z blatów biszkoptowych ułożyć
Opowieści z piekarnikatort szachownica z kremem kawowym i prażonym słonecznikiem. Tort wygląda i smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. SKŁADNIKI *TORTOWNICA 21 cm CIASTO JASNE -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -10 łyżek oleju -10 łyżek wody -1,5 szkl mąki pszennej tortowej CIASTO KAKAOWE -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka 250ml(...)kawałeczki, można to zrobić w malakserze, lub walić wałkiem :-) W każdym spodzie musimy wyciąć po 3 nachodzące na siebie okręgi .Odległości między nimi powinny być podobne by tort wyeszdł równy. Ja do wycięcia kół wykorzystałam talerzyk,wieczko i kieliszek. Po wycięciu kół zamieniamy je miejscami naprzemiennie tak by każdy spód miał dwa kolory jasny,ciemny,jasny i środek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMała tortownica Czas przygotowania: 30-40 minut Składniki: 450g herbatników kakaowych z kremem (My kupujemy ciasteczka w biedronce. Są to wówczas 2 paczki i 2,3 sztuki) 330ml śmietany kremówki 70g masła 170g serka mascarpone 5 bananów 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Małą formę do tortów wykładamy papierem do pieczenia. Około 300g ciasteczek rozgniatamy wraz
Kolizje SmakówZakochanych :) Jeżeli nie macie pomysłu na szybkie i proste ciasto walentynkowe, polecam Wam mój torcik a właściwie dwa torciki. Z podanych składników przygotujecie 2 mini torciki, idealne dla pary ;) Torcik kakaowy przełożony delikatnym, waniliowym kremem chantilly na bazie śmietanki, wanilii i cukru pudru. Krem wzbogaciłam dodatkiem różowego barwnika, który nada ł pięknego koloru. Torcik nie tylko cieszy(...)cucchiaio di cacao Crema 250 g di panna fresca 50 g di zucchero a velo metà di bacca di vaniglia colorante alimentare rosso cioccolato fondente per decorazione PRZYGOTOWANIE Tort Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywn ą pian ę . Dodajemy roztrzepane żółtka a następnie przesian ą m ą k ę z kakao. Ciasto delikatnie
La grande e la piccola cuocakrem kokosowy z migdałami na bazie śmietanki kokosowej przywodzi na myśl znane pralinki kokosowe. Krem rafaello idealnie komponuje się z jasnym biszkoptem i słodko-kwaśną frużeliną owocową. Chociaż towarzystwo kakaowego biszkoptu mu nie przeszkadza ;). Składniki: 150 g śmietanki kokosowej, otrzymanej ze schłodzonego mleczka kokosowego* 130 g białej czekolady 220 g mascarpone, schłodzonego 55 g wiórków kokosowych 20 g migdałów(...)całość, aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy mikser. Dodajemy wiórki kokosowe i posiekane migdały. Szpatułką (może być mikser) delikatnie i krótko mieszamy. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt. Polecam torty z kremem
Słodki PomysłBiszkopt jasny (na dwa blaty):6 jajek2/3 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej tortowej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejBiszkopt kakaowy (na jeden blat):3 jajka1/2 szklanki cukru1/3 szklanki mąki
Świat Ciastaimienin mojej Córeczki przygotowałam czekoladowo-śmietankowy tort z jej ulubionymi owocami i pyszną frużeliną owocową. Choć sezon na maliny i truskawki dawno się już skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi owocami, które o tej porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo kakaowe, wraz z cudownym śmietankowym kremem i owocowym(...)wymieszaj i lekko jeszcze podgrzej. Zdejmij z palnika i wlej rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Całość dobrze wymieszaj.Schłodź frużelinę, by zgęstniała. Powinna mieć konsystencję żelu.SKŁADANIE TORTU:Dolny blat tortu połóż na ozdobnym talerzu lub paterze. Na niego nałóż połowę śmietankowego kremu, a następnie frużelinę. Przykryj drugim blatem, rozsmaruj pozostały krem i frużelinę. Na samą górę wysyp
Słodko-Słony Świat IlonyIntrygująca nazwa ciasta zachęca do jego przygotowania, które jest bardzo proste i łatwe, składa się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkopcików oraz polewy z mleka w
RAROSSAwyjątkowe okazje jak święta czy urodziny zamiast tradycyjnego tortu. Przepis trochę zmodyfikowałam dodając warstwę herbatników (podobnie jak na blogu Zjem to!) oraz trochę nutelli do masy ;) Ciasto jest pyszne, idealne z herbatką, u mnie podanej w filiżance "Rajski Ogród" od Porcelany Bogucice . Do ciasta użyłam czekolad Terravita 70% cacao. Biszkopt kakaowy: 10 jaj 10 łyżek cukru cukier waniliowy
Smakołyki Asi