Zdrowe ciacho... bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego ciasta. Nie jest
Kuchnia MagdaLenySłońce nieśmiało zagląda przez okno. Przecieram oczy, przeciągam się. Zapowiada się piękny dzień! Złote liście staregoorzecha szeleszczą, szturchane delikatnymi powiewami wiatru. Ciepła, złocista jesień. Słyszę, jak
W kuchni Karmel-itkipyszne, odpowiednio puszyste i wilgotne, podejrzewam, że to zasługa czerwonej fasoli Bonduelle, a mus do przełożenia go wyczarowałam komponując wiosenne marchewki Bonduelle z morelami i konfiturą z płatków róż. Tort ozdobiłam sezonowymi owocami, tak się składa, że moimi ukochanymi - czereśniami i porzeczkami. Składniki: 3 czubate łyżki mąki quinoa 5 łyżek kakao 1 puszka czerwonej fasoli Kidney Bonduelle(...)Żółtka ucieramy z cukrem, aż cukier całkiem się rozpuści, stopniowo dodajemy puree z fasoli, mąkę quinoa i kakao, cały czas miksujemy, na koniec wlewamy partiami olej. Następnie mieszamy ciasto kakaowe z pianą z białek. Wylewamy ciasto do tortownicy (18-20 cm średnicy) jej spód warto wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 175 stopniach Celsjusza
Quinoa Raz!Ostatnio scigam sie z czasem i przez to bardzo zaniedbalam ten blog. Az mi glupio, ze nie zagladam tu zbyt czesto. Jeszcze gorzej sie czuje, ze
Przysmaki KarolkiMała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem Składniki: około 240g kakaowych herbatników 60-70ml mleka Krem ze słonecznikiem: 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka masy krówkowej (kajmaku; około 450g) w temperaturze pokojowej 180g łuskanego słonecznika Krem śmietanowo – kokosowy: 700ml(...)odstawić do całkowitego ostudzenia. 2. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać 400g masy krówkowej (pozostałą masą udekorujemy wierzch tortu), po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 3. Następnie do kremu dodać 3/4 uprażonego słonecznika, krótko wymieszać mikserem. Krem śmietanowo – kokosowy: 4. Do śmietanki dodać serek
Mała Cukierenkaprzeczę - rewelacyjny, bo z zestawu wszystkich znanych mi pralinek, poza niebieskimi kuleczkami z wymyślnie kaligrafowanym L w nazwie, - te należą do moich ulubionych. W proponowanym dziś torcie wszystko stanowi doznanie, podobne temu, ukrytemu w okrągłej kuleczce Giotto. Połączenie orzechów, delikatnego kremu. Od siebie dodałam akcent kawowy. Dzięki wykorzystaniu serka mascarpone o smaku czekoladowym, masa jest naprawdę prosta(...)zagęszczonego, nie wymaga nawet miksera i piecze się błyskawicznie. Efekt rewelacyjny - niewielkim nakładem pracy. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm Biszkopt orzechowy: 1 tubka mleka zagęszczonego kakaowego 1 jajko rozmiar L 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich lub ziemnych szczypta soli Masa: 250 gram serka mascarpone - czekoladowego 200 gram
Kronika PiekarnikaWitajcie :) Ostatnio zastanawiałam się co tu upiec na niedzielę, no i wymyśliłam sobie taki oto torcik z bananami i kremem z pianek marshmallow, powiem Wam że
Sama słodycz i szczypta chiliChoć na swoim koncie posiadam mnóstwo serników, także tych na zimno oraz mam też swoich faworytów to chciałam przygotować jakiś inny niż z dodatkiem kremówki i
Di gotujeKilka razy pisałyśmy, że nie lubimy robić tart. Zawsze były to dla nas ciasta za cienkie bez wyrazu bo to właśnie torty i ich warstwy robiły na nas wrażenie. Jednak postanowiłyśmy to nasze przekonanie zmienić kupując formę na tartę. Postanowiłyśmy, że nasze ciacho będzie wypełnione gruszkami w cynamonie a imbirowy kruchy spód i karmelowy popcorn będą dopełniać całość aby nikomu(...)jest nudna 😃 A Wy jakie macie podejście do tart? a może są inne ciasta lub desery których nie lubicie robić? 😉 Składniki (śr: do 27 cm): Kruchy kakaowy spód -90g skrobi ziemniaczanej -90g mąki ryżowej -50g mąki kukurydzianej -130g mąki owsianej bezglutenowej -70g zmielonych orzechów (dowolnych) -2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny
Candy Pandassporą niespodzianką, zważywszy na fakt niewielkiej ostatnio aktywności i dość krótki staż bloga. Za wszystkie odwiedziny serdecznie dziękuję :). Aby uczcić to wszystko, co się ostatnio działo dziś szczególny wpis - Tort Szwarcwaldzki, inaczej zwany Czarnym Lasem - u mnie wystąpiła wersja bezalkoholowa. Smacznego! :) Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru ½ szkl. gorzkiego kakao 1 szkl. mąki pszennej Przełożenie: Konfitura wiśniowa Wiśnie świeże bądź z kompotu Do nasączenia: ok. szklanki soku z wiśni (opcjonalnie alkohol) Bita śmietana: 1 l śmietany
psgotujemyCzekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3
W kuchni Karmel-itkidodajemy kakao i delikatnie mieszamy, aż połączy się z ubitą śmietaną. Drugą część zostawiamy bez żadnych dodatków. Na spód 2 wysokich pucharków wkładamy pokruszone bezy. Wykładamy na nie masę kakaową, a następnie masę jasną. Wierzch posypujemy rodzynkami i wciskamy biszkopt lub rurkę bez kremu. Krem można posypać delikatnie startą czekoladą lub kakao. Jeśli chcesz, możesz zrobić w pucharku po dwie(...)przygotowaniu, ponieważ bita śmietana nie jest usztywniona i dość szybko opadnie. Zapraszamy też do sprawdzenia naszego przepisu na domowe lody śmietankowe , a także na krem z mascarpone do tortu . Polecamy też ciasto piernikowe z kremem mlecznym oraz chrupiący deser z mascarpone i malinami . Życzymy smacznego! Artykuł Krem sułtański pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasietorcik upiekłam na urodziny mojego 2 latka. Ciasto mocno czekoladowe przełożyłam masami z dodatkiem białej oraz nadziewanej czekolady o smaku likierowo - truflowej. Całość przełamałam truskawkowym dżemem z dodatkiem galaretki. Tort wyszedł pyszny, a jego poszczególne warstwy bardzo ładnie się prezentowały. Zresztą oceńcie sami. Zapraszam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2 całe jajka 2 szklanki cukru 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki(...)cukru po 4 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej cukier waniliowy biała czekolada czekolada likierowo - truflowa (ja kupiłam w biedronce) lub gorzka, kakao 2 kostki masła DODATKOWO : gotowa rolada przełożona kakaowym kremem lub inna słoik dżemu truskawkowego lub innego najlepiej kwaśnego galaretka truskawkowa (lub inna dopasowana do smaku) dowolne kruche ciastka na obsypanie boków niebieska galaretka do dekoracji lukrowe pisaki kilka
Pani na deserwegańskim spodzie z białkiem Siła Roślin 💚 My nie omieszkamy wykonać go ponownie na świąteczny stół, ponieważ będą to dla nas aktywne święta 💪 Tofurnik może śmiało robić za tort a do tego jest bez glutenu, cukru, wegański, RAW no i biało-czarny jak sami wiecie kto 🐼 Składniki: Proteinowy spód (śr: 18cm) -2 duże, dojrzałe banany(...)kulki (nie ma być gładka, wiórki powinny być wyczuwalne), do takiej ciepłej masy dodać ksylitol i po jego rozpuszczeniu można zdecydować czy taki poziom słodkości nam odpowiada. Odmierzyć 130g kakaowego spodu (z tego ulepić małe kulki na praliny do ozdoby). Ok połową pozostałego ciasta wylepić spód o równej grubości i boki tortownicy (na wysokość ok 1,5-2cm). Zmielonym
Candy Pandasjasne biszkopty są pokrojone w paski, i później zwijane, co powoduje, ze tort wychodzi wysoki. Tort w przekroju pięknie wygląda, i cudownie smakuje. SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 21cm (tort wychodzi wysoki) CIEMNY BISZKOPT -4 jajka -1/2 szklanki mąki -1/3 szklanki cukru -1 łyzka kakao JASNE BISZKOPTY (składniki na 2 sztuki) -6 jajek -6 łyżek cukru -1 szklanka(...)oprócz margaryny. Miksujemy. Wylewamy na gotujące się mleko.Mieszamy aż zgęstnieje, studzimy. Masło lub margarynę miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Dokładnie miksujemy. I krem gotowy :-) BISZKOPT KAKAOWY Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia . Żółtka oddzielamy od białek Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, potem mąkę oraz kakao i dokładnie miksujemy na małych obrotach
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku