Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy czekoladowej, rozsmarowujemy ją i wykładamy połowę frużeliny truskawkowej, rozprowadzamy po kremie. Nakładamy kolejny blat i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy rzesztę kremu i frużeliny. Nakładamy ostatni blat i nasączamy resztą ponczu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Ubitą śmietaną ozdabiamy tort. Najpierw smarujemy boki, później górę tortu. Rękawem cukierniczym
MamaOskarkatakie biszkopty. Każdy z nich przekrojony jest na pół (zależało mi aby tort był stabilny i nie zniszczył się w transporcie.) Biszkopt (Przepis na jeden- do tego tortu upiekłam takie dwa) 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną piane. Dodać(...)masę czekoladową ubić. Nie ubijać za długo aby krem się nie zważył. Zrobić dzień wcześniej galaretkę truskawkową (według przepisu na opakowaniu). Wlać ją do okrągłego naczynia, rozmiarem podobnym do rozmiaru tortownicy. Odstawić aby stężała. Później okrągły blat galaretki przełożyć na pierwszą cześć biszkoptu, przykryć kolejnym blatem biszkoptowym, nałożyć krem i tak aż powstanie tort. Każdy
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzepis na tort jakim uraczyłam urodzinowych gości mojego o mało co męża. Motywem przewodnim była gra League of Legends i jeden z jej bohaterów Teemo ;) Tort nie był za słodki, krem bardzo lekki z kawałkami czekolady i mocno wyczuwalnym smakiem śliwek, skomponowały się przepysznie. Zdjęcia kiepskiej jakości ale to dlatego, że jedno z nich było robione telefonem(...)suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty. Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Krakowskie smaki Anikostki masła 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru 40 dkg pestek Składniki na krem karmelowy: 400g gotowej masy kajmakowej 100g masła Masa śmietankowa: 250ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Nasączenie: 1 torebka herbaty 1 szklanka wrzątku Ponadto: 2 przeźroczyste galaretki 2 opakowania czekoladowych wafelków pryncypałków mała buteleczka alkoholu do dekoracji Warstwa z pestek : Masło, cukier, mleko umieszczamy(...)Mocno schłodzoną śmietankę wraz z cukrem pudrem umieszczamy w naczyniu, ubijamy na puszystą masę. Nasączenie : Saszetkę herbaty zaparzamy wrzątkiem. Studzimy. Składanie tortu rozpoczynamy od nasączenia kakaowego biszkoptu herbatą. Na ciasto wykładamy połowę masy kajmakowej. Na krem krówkowy delikatnie kładziemy zapieczone pestki, które ponownie przykrywamy kremem kamrelowym. Całość ściskamy rantem. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wychłodzeniu tortu
Słodki Zakątekmusiałam w ekspresowym tempie robić zdjęcia dla słodkiej kampanii.Oto co znajdowało się paczce PRYNCYTORCIK: okrągły wafelek,który zdobył serce mojego męża.Słodkie nadzienie oraz wyrazista w smaku polewa czekoladowa,która rozpływa się wybornie w ustach....idealna kruchość...idealny wafelek,od którego ciężko się oderwać. PRYNCYPAŁKI: dr Gerard tymi wspaniałymi wafelkami zdobył serca wielbicieli czekolady.Nie ma się jednak(...)jogurtem.Są rewelacyjne gdyż można je również wykorzystać jako dekorację tortu....można obłożyć nimi cały tort lub tylko jego górę..dekoracja łatwa a efektowna...naprawdę polecam PASJA: wspaniałe połączenie pralinki i ciasteczka.Pasja skrywa w sobie porcję kruchego lub biszkoptowego ciasta,wyśmienitej czekolady i kremu,który zachwyca puszystością. KREMISIE: coś dla dzieci,coś co sprawi,że pojawi się uśmiech
Niespełnione zdolności kulinarnePrzepyszne ciasto, które może udawać tort urodzinowy. Ale nie z tego powodu nosi taką nazwę. Oszukaniec - ponieważ zawiera w sobie tylko 1 jajko. Pewnie pomyślicie, że
CookYourselfTort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się w ustach. Smak, który uzależnia, zrobi furorę wśród Waszych gości ;) Najlepiej smakuje, podany z piwem stout - pełnia smaku. Polecam, bardzo! :) Składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej 85 g kakao(...)rozpuszczenia, wystudzić. Wystudzoną masę czekoladową zmiksować z masłem, schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 kremu i posypać niewielką szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, posmarować kolejną warstwą kremu i oprószyć solą. Położyć ostatni krążek, resztą masy posmarować boki i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem tort posypać resztą soli
Domowa cukiernia Ewydnia pięknością w nocy zaś szkaradą" idealnie pasuje i trafnie opisuje także i mój tort. Składniki: biszkopt 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj mus z kiwi 10 sztuk kiwi 1 galaretka o smaku kiwi 2 łyżki cukru pudru krem śmietanowy 700 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g tabliczki białej czekolady(...)masę czekoladową. Układanie: Biszkopt przekroić na trzy blaty. Blaty delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus z kiwi. Przykryć drugim blatem. Posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego. Dwa owoce kiwi obrać i pokroić na małe kawałki lub kostkę. Wyłożyć na śmietanowy krem. Rozsmarować cienką warstwę kremu i przykryć trzecim blatem. Cały tort pokryć
Pysznie & Piękniebiszkopty: 4 jajka 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 utrwalacz do bitej śmietany (można pominąć, ale wtedy tort koniecznie musi być przechowywany w zimnym miejscu, aż do czasu podania) Składniki na domową masę cukrową(...)spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Miksujemy razem schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany. Uwaga: kremu nie wolno ubijać zbyt długo. Powinien mieć dość luźną konsystencję – w ten sposób łatwiej będzie uzyskać
Ciastkozercyurodzinowym Maksia. Jeśli chodzi o standardowe procedury to odsyłam do pierwszego tortu gdyż w sprawdzonych przepisach nie warto nic zmieniać. Wspomnę tylko o piłkarskich innowacjach. Od kiedy powstał plan tortu a'la boisko zostało kilka kwestii do rozwiązania. A pytanie fundamentalne to jak uzyskać kolor murawy. Zasięgnęłam porady w internecie. Pomysł z barwieniem szpinakiem nie przypadł do gustu Mężowi, kiwi(...)internetową wysyłkę - ale dostałam, dzięki życzliwości pewniej właścicielki cukierni. Testy murawy zostały przeprowadzone i okazało się, ze krem pięknie odzwierciedla kolor wiosennej murawy. Pozostało upiec ziemisty (czyli czekoladowy) biszkopt, ubić krem śmietanowy, zrobić wsad brzoskwiniowy, a potem sklecić tortowe boisko i narysować linie. Jesli chodzi o parametry techniczne to FIFA czy tam UEFA mogłyby się przyczepić - że krzywo
Kuchnia po mojemuRodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę . Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej
Moja Delicjaczekolady * czerwony barwnik sp ożywczy * czekoladowe literki oraz ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Nało ż yć trochę kr emu na dżem. Tak samo przyg otować drugi blat. Na trzeci na łożyć tylko krem. Wyrównać dobrze cały tort
Magiczne Życie Martyhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wizualnym wyglądem ciasta zainspirowałam się zdjęciami w internecie. Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to
Di gotujezielony i pomarańczowy barwnik sp ożywczy * czekoladowe literki oraz ozdoby na tort Przygotowanie : Każdy biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Nało ż yć trochę kr emu na dżem. Tak samo przyg otować drugi blat. Na trzeci na łożyć tylko krem. Wyrównać dobrze cały tort
Magiczne Życie Martyupiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą(...)pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą
Ciastkozercy