cukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz szczyptę soli- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do foremek [ do wysokości 3/4 foremki ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 do 25 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia(...)rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Za pomocą rękawa do zdobienia tortów nakładamy na babeczki krem. Pięć bałwanków umieszczamy
Domowe Tortybiszkoptu czekoladowego pieczonego z dodatkiem maślanki (dzięki czemu jest bardzo wilgotny) przełożonego kremem karmelowym, polewy z solonego karmelu i dekoracji z makaroników z nadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz praliny czekoladowej. Czy to nie brzmi cudownie? :D * SKŁADNIKI na tort w formie o średnicy 18-20 cm Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej(...)maślanki 80 ml oleju rzepakowego 50 ml wody Solony karmel: ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 g masła 100 ml śmietany kremówki 36% sól morska (ilość wg uznania) Krem karmelowy: ¾ solonego karmelu z przepisu powyżej 150 g masła w temperaturze pokojowej Krem waniliowy: 1 laska wanilii 2 żółtka 200 ml mleka 50 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki
Food Squarenutelli. Jeśli wam stężeje za mocno podgrzejcie ją bardzo delikatnie. Do nasączenia tortu użyłam soku pomarańczowego. Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptowy umieśćcie na podstawce do tortu (możecie umieścić tam trochę kremu, co spowoduje przyklejenie się biszkoptu i nie będzie się przesuwał) Składajcie tort w tortownicy. Delikatnie nasączcie i wyłóżcie tężejącą galaretkę( galaretka musi być tężejąca(...)dżem połóżcie krem ganache. Rozsmarujcie równo i przykryjcie kolejnym biszkoptem. Jeśli przekroiliście biszkopt na cztery części posmarujcie kolejny blat biszkoptu dżemem, i kremem ganache i przykryjcie ostatnią częścią biszkoptu. Nasączcie i schłodźcie w lodówce około 1 godziny. Ganache do posmarowania tortu z wierzchu musi być schłodzony, ale o konsystencji nutelli. Posmarujcie takim kremem tort z wierzchu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKto nie lubi czekoladowego szaleństwa? hmmm... a jak jeszcze dołączyć do tego smak chałwy to wychodzi przepyszne połączenie :D kto chętny do wypróbowania? Polecam :) Składniki
Kulinarna (nie)codziennośćKto nie lubi czekoladowego szaleństwa? hmmm... a jak jeszcze dołączyć do tego smak chałwy to wychodzi przepyszne połączenie :D kto chętny do wypróbowania? Polecam :) Składniki
Kulinarna (nie)codziennośćPyszny, puszysty, czekoladowy biszkopt, a na nim warstwy kremu, które łącząc się w każdym kęsie, pieszczą podniebienie bogactwem smaku. Intensywny smak czekolady
Rozpustne gotowanieTort z czekoladowym, zwartym biszkoptem i musem delikatnie pomarańczowym. Choć cytrusy przywodzą na myśl ciepłe kraje, to deser wymaga chłodnych warunków, by śmietanowy krem mógł prezentować się w pełnej krasie. Odradzam prezentacje w pełnym słońcu, ale sam tort polecam. Jego największym atutem jest właśnie ów delikatny mus. Dla fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami.Sk
W kuchni wieczoremurodzin w mojej rodzinie, udało mi się przygotować taki tort. Osoba bliska , więc pomysł taki aby dekoracja była z serduszek czekoladowych. Z czekoladą nie pracuje się łatwo, trzeba trochę cierpliwości ale widok ozdób czekoladowych zawsze cieszy nasze oko i podniebienie:) Składniki Biszkopt według tego przepisu:http://gotuj-ze-mna.pl/torty/wesoly-torcik/ Krem dpo przełożenia 500 ml … Czytaj dalej Tort serduszka
gotuj ze mnąblat ciasta francuskiego 750 g mascarpone 2 wafelki Lusette nugatowe 2 wafelki Lusette cappuccino 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 łyżka cukru + kakao lub kawa zbożowa i czekoladowe płatki do obsypania Sposób przygotowania: Blaty: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na 4 równej szerokości prostokąty. Układamy je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika(...)pieczenia kładziemy jeden upieczony blat ciasta francuskiego, smarujemy warstwę kremu, przykładamy drugim blatem (ja trochę uciskałam dłonią każdy blat, by go spłaszczyć, bo listkujące ciasto bardzo wyrosło). Postępujemy tak ze wszystkimi blatami, następnie resztą kremu obkładamy całość (jak tort), oprószamy kawą zbożową (jak u mnie) lub kakao i posypujemy płatkami czekoladowymi. Chłodzimy w lodówce około godzinę
Kolorowy Przepisownikzwykle w zdrowszej, odchudzonej wersji. Zamiast tradycyjnej, maślanej masy zrobiłam lekki krem cytrynowy, a jedna z warstw to konfitura bez dodatku cukru. Bazą jest biszkopt orkiszowy z karobem, który wygląda jak czekoladowy. Zupełnie odmieniona wersja biszkoptowego ciasta ;) To taki mój pomysł na lekki, fit tort bez cukru, ale za to bez uszczerbku na smaku (i zdrowiu też ;)). Górę przyprószyłam(...)zielona i ładnie komponuje się z ozdobnymi kwiatkami. Mam nadzieję, że tym przepisem wprowadziłam odrobinę wiosny i zachęciłam was do spróbowania takiego ciasta :) Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu 2 łyżki karobu Krem
FitKotTort osiemnastkowyA to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste.Składniki:na biszkopt- 10 raczej małych jaj 1 szklanka cukru
Proste PotrawyKrem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu – przyznam się bez bicia że używam go zawsze, gdy nie mam czasu na samodzielne gotowanie budyniu, czekanie na jego ostygnięcie, dodawanie masła i aromatów… Krem z paczki zajmuje 4 minuty, nie 40, to spora oszczędność cennego czasu (a ten dodatkowo zadowala moje kubki smakowe). Trochę więcej niż połowę gotowego kremu umieszczam w rękawie(...)smaruję dżemem. Dżem otaczam dwoma pięterkami kremu wyciśniętego z rękawa. Na dżemie rozkładam borówki, pomiędzy nie regularnie robię kleksy z kremu. Kładę górną połowę ciasta, dociskam. W miejscu łączenia dokładam jeszcze trochę kremu żeby nie było dziur, następnie wyrównuję krem na boku ciasta szpachelką. Nasączam górną połowę ciasta pozostałym ponczem, drugą część kremu umieszczam w rękawie i wyciskam kleksiki
Karo in the KitchenTort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był(...)paterze, ułożyć na nim maliny, skropić lekko podgrzaną konfiturą malinową, a na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, ułożyć kolejną warstwę malin, polać konfiturą malinową i rozsmarować kolejną część kremu. Położyć ostatni krążek, pozostałym musem posmarować boki i wierzch tortu. Boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami, wierzch udekorować malinami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyskromny, bez zbędnych ozdób i szczegółów. Oczywiście numer jeden ma u mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza(...)jest to zaparzana piana z przepisu na babeczki. Tort prezentuje się bardzo ładnie i skromnie, a smakuje… cóż, trudno opisać w kilku słowach. W każdym razie nie został nawet okruszek! Składniki na mały tort: Biszkopt czekoladowy • 6 jajek • 1,5 szklanki cukru • 3/4 szklanki kakao • 2 szklanki mąki • 1 cukier
To co kochamciasta, bez dodatkowej pomocy z zewnątrz ;)). Dwa biszkoptowe, czekoladowe blaty, przełożne brzoskwiniami i pysznym, śmietankowo-brzoskwiniowym kremem, oblane polewą czekoladową. W elemencie ozdoby bita śmietana oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, […] Artykuł Czekoladowy brzoskwiniowiec pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Torty