tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego deseru. Składniki: 360 ml śmietanki kremówki ¾ szklanki dobrej jakości czekolady (70% kakao)- (wiórek czekoladowych) 1 mała
naRuszcienadają kremowi delikatną kawową nutę. Tort nie jest tłusty ani przesłodzony, wszystkie smaki współgrają ze sobą. Pozostaje mi tylko Wam go polecić, jest rewelacyjny :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 5 łyżek cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki bułki tartej NA KREM: 250 g serka mascarpone(...)ROBIMY KREM : Pół wafelka czekoladowego Lusette i cały o smaku cappucino mielimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy z łyżką masy serowej. Mascarpone ubijamy razem z jogurtem i cukrem pudrem. dodajemy żelatynę i dobrze ubijamy. 4 łyżki masy odkładamy, a do reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą. SKŁADANIE TORTU
Pani na deserSubskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia Składniki: Spód: 220g herbatników 120g masła – roztopionego i przestudzonego 1 łyżka kakao Krem: 12 czekoladek ferrero rocher 300g nutelli 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 17g żelatyny 100ml zimnej wody 250ml mleka Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 100ml śmietanki kremówki(...)śmietanki i wymieszać szpatułką lub rózgą cukierniczą na gładki krem. Do kremu dodać pokrojone czekoladki, wymieszać. 8. Krem wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać ( patrz FILM ). Stuknąć delikatnie tortownicą o blat i ciasto wstawić do lodówki na około 3 godziny. Polewa czekoladowa: 9. Do miski dodać połamaną czekoladę gorzką i mleczną. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia i zalać
Mała Cukierenkatort, który upiekłam z mamą. Ona robiła biszkopt a ja krem :) Pewnie przyznacie, że gdzie dwie głowy to nie jedna? W tle widać kwiaty, które otrzymałam :) BISZKOPT - Składniki:8 jajek1 szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej6 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanejszczypta soli1 cukier waniliowyskładniki krem(...)cukrem pudrem. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając ją na małym ogniu. Wymieszać z kremem. Do tężejącego kremu dodać posiekaną czekoladę. Tort: Wystudzony biszkopt przekroić na 2 placki. Skropić je naparem z połowy kawy wymieszanym z połową likieru. Na spodnim placku rozsmarować 2/3 krem. Przykryć drugim
Bon Appetit MałgorzatyPOSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki pokruszonej chałwy mieszamy z 2 łyżkami posiekanych drobno niesolonych orzeszków oraz 2 łyżkami wiórek kokosowych. PRZEKŁADANIE BISZKOPTU: Biszkopt przekrajamy na 3 równe blaty. Pierwszy blat biszkoptu nasączmy ponczem, rozsmarowujemy kremem, następnie kładziemy kolejny blat biszkoptu, ponownie nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy ostatnią cześć biszkoptu, również delikatnie nasączamy. Smarujemy równo kremem górę ale również boki(...)wstawiamy na 20-30 minut do lodówki by troszkę związała się masa z biszkoptem. BOKI CZEKOLADOWE: Przygotowujemy sobie papier do pieczenia na długość obwodu tortu, i wysokości tak mniej więcej 2 cm nad tortem. Tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przekładamy rękawa cukierniczego (ja robiłam sobie rękaw z papieru do pieczenia, bo wtedy odcinając końcówkę wiedziałam
Gotuj z Mąkądodatku poprawia humor i samopoczucie. Proponuję dzisiaj bardzo czekoladowy torcik Sachera. Składniki; TORT 150g gorzkiej czekolady 1 50g masła 150g cukru 5 jajek 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 200g dżemu morelowego Polewa: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła Przygotowanie: Tort : czekoladę łamiemy, wkładamy do małego garnka i rozpuszczamy w kąpieli(...)ucieramy z połową cukru na puszysty krem wbijając pojedynczo żółtka, a następnie wlewając roztopiona czekoladę. Ubijamy sztywną pianę z białek dodajemy resztę cukru mieszamy i dodajemy do czekoladowego kremu. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i starannie wymieszamy , by nie było grudek. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm. smarujemy masłem i posypujemy mąką , nagrzewamy piekarnik
Gorący kąsekblachy. Środek masa - śmietankowa, czekoladowa i malinowa.Dekoracja z opłatka i cukrowych ozdóbek - własnoręcznie wykonanych :)Do tortów wykorzystuję śmietanę cukierniczą Decor Up.Korzystam też z produktów Dr. OetkerRobiąc ten tort wykorzystałam Budyń Ulubiony smak śmietankowy oraz perełki cukrowe Dr. Oetker. Budyń ulubiony to jeszcze łatwiejszy i wygodniejszy do przygotowania budyń. A jaki smaczny! Nie musisz już odmierzać cukru(...)grudek i przypalonych garnków! Skuś się na "Budyń ulubiony": śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Uwielbiam budynie Dr. Oetkera - zawsze się sprawdzają. Są aksamitne i kremowe i świetnie smakują. Sprawdzają się jako baza do kremów. Perełki cukrowe sprawdzają się świetnie do dekoracji tortów, ciast i ciasteczek. Poręczne szklane opakowanie i dozownik pozwalają łatwe korzystanie z produktu. Wykorzystuję je bardzo
kolorowotorcikowofixy do śmietany 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 kropla aromatu śmietankowego 5-6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania drobne kropelki czekoladowe wisienki do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać(...)warstwą śmietany. Wytrzeć podstawkę na której leży tort i brzeg posmarować grubszą warstwą śmietany, wyrównać. 12. Krem śmietanowy, który nam zostanie, przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton M1 i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki. Brzeg tortu przy podstawce udekorować czekoladowymi kropelkami. Środek tortu posypać wiórkami czekoladowymi, a na rozetkach ułożyć wisienki. Tort wstawić do lodówki
Mała Cukierenkasamym ciastem i kremem. Tort świetnie komponowałby się również z wiśniami w spirytusie, ale ponieważ był przygotowany dla dzieci, zamiast nich dodałam borówek, które wciąż w czeluściach mojej zamrażarki przypominają nam o lecie. Góra tortu nie przez przypadek jest chaotyczna – idealnie wpasowuje się w charakter mojej córki Składniki na ciasto czekoladowe: 200 g gorzkiej czekolady (idealnie minimum
gutfutzadbajmy o to , aby Nasze Mamy poczuły się wyjątkowo. Ja po raz pierwszy ,,bawiłam " się w takie torty, ale wyszło myślę nie najgorzej ;) Składniki: biszkopt: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki cukier puder- ok 2 łyżek 2 tabliczki mlecznej czekolady dodatkowo: wiśnie z rumu masa
Z Majeczką w kuchniWczoraj były moje urodziny, a jak są urodziny musi być tort. Chciałam coś szybkiego i pysznego. Zdecydowałam się na pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z przepisu Doroty z drobną modyfikacją, natomiast wygląd i krem był inspirowany tym przepisem . To był strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto, obłędny krem i świeże owoce! Zdecydowanie polecam! Z pewnością będę
Plate of JoyNie mogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam
Blondynka Gotujenajlepszy czekoladowy tort jaki jadłam.W niejednym domu będę walki o ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam! CIASTO: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany
Wanilia i Kardamonbiszkoptem, przekładany masą, a coś wyjątkowego. Czy wyszło wyjątkowo? Musicie spróbować przygotować i sami oceńcie. Wiem jedno...tort z dokładkami znikł w mgnieniu oka. Jak go przygotować? Spód: -około 300 gramów przygotowanych sucharów, rozgniecionych na drobno -około 900 gramów kremu orzechowo-czekoladowego; można użyć na przykład Nutelli. Krem wraz z sucharami mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy do tortownicy(...)białości. Łyżka po łyżce dodajemy masę pomarańczową i miksujemy na minimalnych obrotach. Gdy nasz krem się stanie jednolitą masa wkładamy na chwilę do lodówki. Wyciągamy spód z lodówki, układamy na nim mandarynki z puszki i przykrywamy kremem pomarańczowym. Kremu zostawiamy do wykończenia brzegów i góry tortu. Warstwa bez: -6 białek jaj -szczypta soli -5 łyżek cukru pudru Białka ubijamy
BaRepassobą połączyć. Przestajemy miksować w momencie uzyskania jednolitej, kremowej masy. CZEKOLADOWE OZDOBY: Możecie zdecydować się na zakupienie gotowych ozdób czekoladowych np. czekoladowych kropelek i pominąć krok wykonywania ich własnoręcznie. Ja jednak chciałabym Was zachęcić do zrobienia czekoladowych paseczków- takich, którymi ozdobiłam swój tort. To wcale nie jest takie trudne- a efekt końcowy jest niepowtarzalny (zresztą sami(...)PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem i lekko go dociskamy. Podobnie kolejny-drugi blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Boki oraz górę naszego tortu smarujemy pozostałym kremem- wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Wyjmujemy z lodówki naszą szybkę z zastygniętą czekoladą
Domowe Torty