bardzo szczególne okazje. Tort węgierski był przeznaczony wyłącznie dla dorosłych, my dzieci mogliśmy tylko łyżeczkę skubnąć od mamy, pewnie dlatego tak bardzo mi smakował. Tort jest z dużą ilością alkoholu, z maślanym czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Babcie strzegła swojego przepisu aż do śmierci, a przepis, pobieżnie napisany, dostałam od cioci, która go potajemnie spisała. Długo zbierałam się(...)szklanki wiśni, wyłożyć około 1/3 kremu, tak żeby wiśnie zostały przykryte. Wyłożyć 2 blat, nasączyć mieszanką galaretki i spirytusu. Wyłożyć pozostałe wiśnie, wyłożyć połowę kremu, tak żeby wiśnie zostały przykryte. Wstawić do lodówki na 1 lub 2 godziny. Wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz, delikatnie odkleić folię, przełożyć na paterę. Częścią pozostałego kremu posmarować boki tortu, bardzo cienko. Resztą kremu przełożyć
moj przepis nanożem. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie dekorujemy tort według własnej inwencji :) Polecam obtoczyć orzechami dół tortu, posypać go, a pozostawionym kremem zrobić rozety. *****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami Kulki robimy następująco do miski dajemy około 50g roztopionej czekolady, około 20g roztopionego masła i około 5 sztuk herbatników maślanych zmielonych. Z masy formujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokudomowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny z nutellą Muffiny czekoladowe Kawowy tort bezowy Torcik bezowy z kremem malinowym i granatem Ciasto z owocami Smacznego
Codziennik Kuchennyjest pyszne, miękkie i wilgotne, głęboko czekoladowe i, co najważniejsze, poprawia humor. Podwójnie czekoladowy, ponieważ, oprócz ciasta, które samo w sobie zawiera sporo czekoladowych składników, tort przekładany jest ciemnym daktylowym kremem z dodatkiem kakao. Składniki: Ciasto: 2 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 szkl. migdałów 1 tabliczka (100 g) dobrej jakości
Roślinna - blog wegańskiPoczątkowo myślałam by przygotować tort, który i ona będzie mogła jeść, ale później zmieniłam zdanie i dla niej upiekłam babeczki, a tort był dla dorosłych. Zamiast klasycznego biszkoptu wilgotne ciasto czekoladowe, a do tego frużelina malinowa i krem czekoladowy. Całość oblana lustrzaną polewą i udekorowana w modnym ostatnio stylu "drip cake". Do dripa przymierzałam się od jakiegoś czasu(...)wodnej. Zimną śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia składników. Złożenie tortu: zimne ciasto kroimy na 3 równe blaty. Na pierwszy blat wykładamy połowę tężejącej frużeliny, a na nią ok 1/3 kremu czekoladowego, na to drugi blat i podobnie jak wcześniej frużelina i krem. Przykrywamy 3 blatem i pokrywamy pozostałym kremem
Cynamonowe szczęścieBiszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 300 ml mleka opakowanie gotowego kremu do tortów truskawki Dekoracja: truskawki pokruszone cukierki czekoladowe, drażetki, wafelki itp. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa będzie gęsta i lśniąca(...)stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać
My simple kitchenTort idealny na urodziny lub świętowanie zdanego egzaminu na prawo jazdy :) Jasny biszkopt nasączony sokiem z cytryny i przełożony kremem śmietanowo-czekoladowym oraz dżemem truskawkowym(...)koniec ozdobiony różowo-białym kremem maślanym. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków! Składniki na 1 tort: biszkopt* 5 dużych jaj 2/3 szklanki drobnego cukru (120 g) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (90 g) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli krem śmietanowo-czekoladowy 2 tabliczki białej czekolady
UgotowaćDzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki(...)kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem czekoladowy: 800 g śmietany kremówki 300 g gorzkiej czekolady 3 śmietanFixy lub inny utrwalacz do bitej śmietany (warto dodać je jeśli na dworze jest bardzo gorąco lub/i jeśli tort musi dość długo czekać na gości) +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie
Ciastkozercymamie jest przypomnieć sobie jak to kiedyś piekła. Robiła ten tort na specjalne okazje tj przyjęcia, wesela oraz dla znajomych. Tort jest pyszny, ale pracochłonny. Kusiło mnie żeby zrobić jak kiedyś, ale jak pytałam to nikt nie chciał takiego kremu. Wykonanie ciasta makowego – Mak wsypać do dużej miski i zalać wrzącą wodą. Mak musi być przykryty wodą, zamieszać. Zostawić(...)formy tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20-25 minut. Przygotowanie kremu budyniowego waniliowego – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/truskawkowe-ciasto-z-galaretka-i-kremem-budyniowym/ Przygotowanie kremu czekoladowo kawowego – dobrą kawę wsypać do kubka i zalać wrzącą wodą. Przykryć i zostawić aż ostygnie. Odcedzić kawę. Powinno pozostać nam około 1/4 czystej
Kuchnia PokoleńWymarzony tort dla wielbicieli Nutelli, czyli orzechów laskowych i czekolady. Torcik jest delikatny, lekki i przede wszystkim znakomity w smaku. Każdemu kto lubi takie czekoladowo-orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta.Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi - Składniki:Biszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru1/4 szklanki kakao1/4 szklanki mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej50 czekolady gorzkiej (lub mlecznej)1/4 łyżeczki(...)otrzymania gładkich konsystencji.Biszkopt przecinamy na dwie części.Na dolny blat ciasta wykładamy masę czekoladową, a na nią krem z orzechami. Całość przykrywamy górną częścią tortu i posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz czekoladą.Moje posty
Słodka Stronacukier brązowy, kakao i mleko ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz szczyptę soli- miksujemy do momentu, aż nie bedzie żadnych grudek. Dodajemy czekoladowe kropelki i delikatnie- ręcznie mieszamy. Otrzymaną masę przelewamy do foremek [ do wysokości 3/4 foremki ] i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 do 25 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia(...)rękawa do zdobienia tortów. Robimy kremowe zdobienia- jedno obok drugiego, aż cała góra babeczki będzie pokryta kremem. Delicje kroimy na połowę. Doczepiamy po połowie delicji z dwóch stron babeczki, tak aby powstały uszki. Nakładamy trochę kremu na tę część delicji, która przylega do babeczki- aby uszka lepiej się trzymały i ładniej wyglądały. Z czekoladowych draży robimy oczka
Domowe Tortylekkim jak puch musem z białej czekolady, słodką panna cottą z moreli i obłędnym kremem czekoladowym jest spełnieniem marzeń wszystkich wiebicieli słodkości! Każdy z wielka przyjemnością sięgnie po dokładkę! Daję sobie za to rękę uciąć! Spróbujcie i Wy! Ps. do zrobienia tego nieziemskiego tortu zainspirował mnie konkurs Apetyt Na Kopernika – trzymajcie mocno, mocno za mnie swoje kciuki! SKŁADNIKI(...)lekko zgęstnieje, odstawiamy, dodajemy czekoladę i żelatynę, blendujemy, odstawmy na ok. 2 godziny do chłodzenia. Przed wyciąganiem na tort możemy ponownie blendować ( jeśli to konieczne ). Składamy 2 część! Na dno blachy wkładamy biszkopt nr 1, szprycujemy część kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem nr 2, szprycujemy kolejną część kremu, przykrywamy biszkoptem nr. 3, szprycujemy część kremu. Na wierzch przekładamy schłodzony
Ostra na SłodkoObłędny w smaku tort, słodki i delikatny. Przygotowanie nie trwa długo, a sam tort znika zadziwiająco szybko. By nie był zbyt słodki to zamiast kremu czekoladowego możecie użyć dżemu porzeczkowego. Składniki: (blaty 20cm) 6 białek 300g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki octu 200g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50g orzechów włoskich(...)czekolady i przykrywamy blatem kakaowym - lekko dociskamy. Jako drugą warstwę rozsmarowujemy dwie łyżki kremu czekoladowego lub dżemu i przykrywamy blatem kakaowym. Trzecią warstwą jest ponownie kremówka i starta czekolada, którą przykrywamy blatem jasnym - tym ozdobnym. Odłożone kostki czekolady kruszymy na kawałki i ozdabiamy nimi wierzch tortu. Tort jest od razu gotowy do jedzenia, nie wymaga chłodzenia
Gotowanie i blogowaniecukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 1 czekolada gorzka 1 czekolada(...)trzy krążki. Każdy nasączyć (ja miałam herbatę), posmarować cienką warstwą dżemu w moim przypadku był to dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy
Amatorka kuchennatego ciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego wart w 100%. Tort czekoladowo makowy z bezami (opium) Biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru kryształu 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki ciemnego kakao Przygotowanie; Białka oddzielamy od żółtek(...)Dodatkowe składniki; ok 3/4 szklanki powidła śliwkowego lub innego kwaskowatego, gęstego dżemu lub powideł z porzeczek czarnych czy wiśni gorzka czekolada lub o k ruszki czekoladowych ciastek Wykonanie tortu; Odkładamy około 5 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Na podkładce układamy kolejno; Blat biszkoptu, poncz, powidło, krem kawowo makowy (1 część), blat bezowy, krem kawowo
Radość kipiąca uśmiechem.