kolejny dzień zostawcie sobie przygotowanie kremu, składanie i dekorowanie tortu. Powodzenia! Składniki: Kakaowy biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru (250 ml) 1 szklanka mąki pszennej (250 ml) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (60 ml) 1/3 szklanki kakao (85 ml) Chrupiąca warstwa z płatków kukurydzianych: 200 g płatków kukurydzianych 230 g Nutelli Krem czekoladowy: 800 ml śmietany 30% 300 g czekolady(...)najlepiej na całą noc. Bardzo ważne,aby przed rozpoczęciem ubijania śmietana była dobrze schłodzona. Ubijamy czekoladową śmietankę mikserem, kiedy masa jest już dość gęsta, ale nie całkiem sztywna, dodajemy śmietanFix dla utrwalenia kremu. Blaty biszkoptu nasączamy herbatą, można dodać do niej alkohol jeśli tort nie jest przeznaczony dla dzieci. Nasączone blaty smarujemy wcześniej zblendowaną konfiturą jagodową (lub inną), następnie
Smakowity Blog KulinarnyBył Dzień Nauczyciela i były urodziny mojego syna, czternaste. Jak ten czas leci. Życzeniem mojego dziecka był tort czekoladowo - czekoladowy, więc spełniłam je. To efekt. W smaku pyszny, dzięki dodaniu serka mascarpone do masy nie wyszedł mega słodki i mdły, tylko smaki się zrównoważyły. Wszystkim bardzo smakował. Przepis na biszkopt pochodzi z Moje Wypieki. Składniki:Biszkopt(...)takich owalnych ciasteczek w czekoladzie (ja użyłam takich z Biedronki) 200 g czekolady ciemnej Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Każdy blat smarujemy kremem czekoladowym. Obsmarowujemy zarówno wierzch jak i boki tortu. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na sztywną folię lub papier do pieczenia, rozsmarowujemy cienko na kształt
Blondynka Gotujemoje urodziny postanowiłam zrobić tort w moich ulubionych smakach: orzechowy biszkopt, krem kawowy, wierzch ozdobiony liśćmi czekoladowymi, a całość przełamana smakiem różanej konfitury, pychotka!!! SKŁADNIKI Biszkopt orzechowy: tortownica średnica 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 1 szkl(...)wódki, mieszamy. Przełożenie tortu: Blaty biszkoptowe nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej strony marmoladą, układamy na kremie, dociskamy. Wierzch i boki smarujemy resztą masy, boki obsypujemy orzechami, wierzch dekorujemy liśćmi czekoladowymi. Tort udekorałam liśćmi
słodki bratekTorcik walentynkowy. Czekoladowy, z kremem kajmakowym na bazie mascarpone. Ciasto szybkie, proste i efektowne. Torcik upiekłam już kolejny raz na bazie TEGO przepisu. Nam smakował
Rodzinka w kuchniBiały biszkopt przełożony kremem czekoladowym oraz wiśniami. Myszka z białej masy cukrowej ręcznie malowana. Napis lukier królewski- robione po raz pierwszy :)
Pudełko rozmaitościpralinek Ferrero Rocher. W tym roku, razem z mężem uczciliśmy naszą rocznicę ślubu w drugi dzień Świąt Wielkanocnych :). Z tej okazji zrobiłam tort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu na świąteczny mazurek. Aby przełamać słodki smak kremu czekoladowego ‘nadziałam(...)Rocher czekoladowych do dekoracji (niekoniecznie) Uwagi: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz masła i serka mascarpone. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Nie przesadzajmy z dodawaniem mąki do ciasta. Dodajemy tylko tyle, aby ciasto nie przyklejało się nam do palców. Jeśli nie lubimy słodkich kremów możemy
Słodki Pomysłtort ala Ferrero Rocher dostojnie podkreśla smak czekolady- ale zdecydowanie nie należy do zbyt słodkich tortów! W mojej rodzinie zdetronizował on Tort Snickers , który do tej pory uchodził za ulubiony Mam nadzieję, że tort ala Ferrero Rocher równie mocno posmakuje Wam i stanie się jednym z Waszych ulubionych tortów! Jeżeli od delikatnej słodkości wolicie smak gorzkiej czekolady- robiąc krem użyjcie(...)PRZEKŁADANIE TORTU : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, nakładamy warstwe kremu, delikatnie opruszamy orzeszkami, przykrywamy kolejnym blatem, który delikatnie dociskamy. Drugi blat-podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, opruszamy orzeszkami, przykrywamy ostatnim-trzecim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu- smarujemy kremem. Ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki oraz górę tortu opruszamy orzeszkami
Domowe TortyPuszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy. BISZKOPT ORZECHOWY: 3 jajka 2 białka 1/2 szklanki cukru 150 g orzechów włoskich mielonych 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli KREM KAWOWY: 2 szklanki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)orzechowy w tort przekładając masą kawową. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę przestudzić i gęstą polać po torcie. Można udekorować ziarenkami kawy. Tort przechowywać
https:KKuchniaMniamTort który zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście(...)kosteczkę pralinki. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Krem schładzamy w lodówce przez około 15 minut. Przestudzone blaty smarujemy najpierw powidłami, później warstwą kremu. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.Gotowy tort możecie polać dla efektu wizualnego polewą czekoladową, ale moim zdaniem nie jest to konieczne
Mania GotowaniaCzekoladowa krajanka to ciasto tortowe , które można upiec jako tort czekoladowy . Myślę, że ucieszę wszystkich tych, którzy uwielbiają czekoladę. W tym przepisie nie można narzekać na jej brak. Krajanka jest bardzo, bardzo czekoladowa! Moje dzieci podskakiwały z radości! Czekoladowa krajanka Składniki: foremka o rozmiarach 20 cm x 30 cm 270 g pszennej mąki 2½ łyżeczki proszku(...)pieczenia 20 g kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki waniliowej pasty 150 g masła, rozpuszczonego 250 g cukru 4 jajka 150 ml mleka szczypta soli Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 200 g cukru pudru 150 g masła, miękkiego 6 łyżek zaparzonej kawy, ostudzonej 2 łyżki śmietanki szczypta soli Polewa czekoladowa 100 g czekolady 2 łyżki
codojedzeniaprzestudzić i wylać na stężałą warstwę galaretki. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Torty Tagged: czekolada , galaretka , rabarbar
https:KKuchniaMniampomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z czekoladą ( zwłaszcza białą czekoladą) oraz słodkimi polewami np. toffi, karmelową lub czekoladową. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem gruszkowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyzrobienia ? Tort z serii tych - "zawsze się udaje" i "każdemu smakuje" ! PRZEPIS NA CZEKOLADOWY TORT Z "MICHASZKAMI" Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 300 ml śmietanki(...)musu czekoladowego. 4. Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Nasączyć ponczem pomarańczowym. Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem. Posmarować kremem i przykryć ostatnim blatem. Schłodzić tort w lodówce, przez minimum 3-4 godziny. 5. Czekoladę połamać, przełożyć od miseczki. Wlać olej. Rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej
kolorowotorcikowoczekolady. Wiele kosmetyków zawiera wyciąg z ziaren kakaowca, który skutecznie usuwa toksyny ze skóry i sprawia, że staje się ona doskonale nawilżona, delikatna i miękka. Świetnym domowym zabiegiem jest krem czekoladowy na twarz, który wykonasz łącząc ze sobą posiekaną czekoladę i ulubiony olejek. Ze względu na zawarte w czekoladzie flawonoidy, maseczka chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Czekolada(...)wspomnieć o walorach kulinarnych czekolady. Deserowa, jak wskazuje sama nazwa, znajduje szerokie zastosowanie w przygotowywaniu deserów. Stanowi ona świetną bazę dla różnego rodzaju ciast, ciasteczek, babeczek, tortów, lodów, puddingów i nie tylko. Krem czekoladowy to jeden z najbardziej cenionych sposobów dekorowania wypieków. Czekolada świetnie nadaje się również do przygotowania fondue czy rozgrzewającego napoju na zimę. Znane jest również połączenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fajny lekki orzeźwiający tort :) Od dawna miałam chętkę przygotować masę budyniowo-miętową do ciasta, akurat nadarzyła się okazja i zamiast ciasta powstał tort. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa budyniowo-miętowa: 1 kostka masła (200g) 1 budyń śmietankowy (40g) 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)kremu. 3. Herbatę miętową zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Ubić śmietanę, wlać tężącą galaretkę i dokładnie wymieszać. 4. Przełożyć tort (od dołu): biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową masa budyniowo-miętowa (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji) biszkopt nasączony herbatą czarną lub miętową pianka miętowa Boki tortu posmarować pozostałym kremem budyniowo-miętowym. Tort ozdobić
Kuchnia domowa Ani