tort bezowy - 631 przepisów (strona:28/43)

Bezowy torcik 'Red Velvet' 153

Jako że zostało mi trochę piany z przygotowań  serduszek bezowych , postanowiłam 'dobić' jeszcze jedno białko i przygotować taki oto bezowy torcik :) Jako nadzienia użyłam ubitej

My Culinary Art
Bezowa rolada serowo-malinowa 216

Planowałam upiec tort Pawlowej z malinami, ale nareszcie nadarzyła się okazja na przygotowanie trudniejszego deseru o tym samym smaku, ale w zupełnie innej formie. Bo z myślą zrobienia rolady bezowej nosiłam się od wielu miesięcy. To deser wymagający czasu, cierpliwości, delikatności i właściwego doboru masy będącej nadzieniem. Masa musi być delikatna, by beza nie straciła swojej lekkości. Musi mieć też

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowy makaron z truskawkami 191

truskawkami Puszyste ciasto maślane z truskawkami Truskawkowe chipsy Truskawkowo waniliowa zebra Knedle z truskawkami Rolada bezowa z truskawkami Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec Truskawkowiec Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową Jogurt granatowo truskawkowy Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji Tort piankowo truskawkowy Domowe lody truskawkowe Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Sushi owocowe Ciastka francuskie

mojewypiekiinietylko
Expresowe Tiramisu 310

rozpadną nam się po zamoczeniu w kawie. I to wszystkie składniki expresowego tiramisu. Mascarpone idealnie nadaje się do różnych kremów, polecam : Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Bezowy torcik migdałowy Expresowe Tiramisu to jeden z prostszych i smacznych deserów. Na blogu jest cała masa deserów 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak mrozić ciasta 367

MROZIĆ Mrozić można praktycznie wszystkie ciasta: drożdżowe, babeczki, bułeczki, serniki, kruche, szarlotkę, biszkoptowe, ciasteczka nawet torty, ciasta z kremem i ciasta z bitą śmietaną. Mrozić można również surowe ciasta: drożdżowe, kruche, francuskie, półfrancuskie. JAKICH CIAST NIE MOŻNA MROZIĆ Nie mrozimy ciast z galaretką, ciast bezowych, makaroników. Artykuł Jak mrozić ciasta pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Waniliowo – Pastelowe Beziki 176

zapalonymi miłośnikami wszystkiego co ‚bezowe’. Praktycznie przy każdym bezowym wpisie to podkreślam Dzisiaj skromnie, bo nie bezowo – torcikowo a bardziej na spokojnie, prościej, mniej słodko ale ciągle pysznie i uroczo. Mini bezy waniliowe, lekko pastelowe powstały bardzo spontanicznie. Myślą przewodnią była chęć wykorzystania ich do przyozdobienia innego wypieku, ciasta, tortu bądź wykorzystania ich do przygotowania szybkiego deseru, kiedy goście(...)Kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero wtedy, kiedy wcześniej dodany cukier już się rozpuścił. Na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii i barwnik spożywczy. Ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy beziki, w lekkich odstępach od siebie. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut

Made By Mom And Son
tort Pilsudskiego ? - tort z kaszy manny 386

pierwszy publikowany oryginalny przepis na tort z kaszy manny – przysmak? Marszałka Piłsudskiego 3 pełne łyżki kaszy manny, 500 ml mleka, 250 g miękkiego masła, 200 ml cukru pudru, 4-5 łyżeczek kakao, 1 łyżka brandy, sok z 1/2 cytryny, cukier waniliowy lub brandy waniliowe, galaretka owocowa, biszkopty (około 20), do nasączenia: 50 ml naparu z herbaty, 1-2 łyżki brandy(...)Piłsudskiego, pomysłodawczynię "gościńca z podróży". Sucharki są właśnie takim gościńcem. Degustowaliśmy również bezowe róże marszałkowej (interpretacja Cukierni „Babeczki”) - białe, bo taki kolor lubiła pani Marszałkowa, - przypominające kwiat róży – pani Marszałkowa lubiła róże. Podczas rozmowy, pani Beata Nessel-Łukasik z Muzeum Józefa Piłsudskiego udostępniła mi przepis na tort z kaszy manny, który przygotowywała pani Zofia Śliwińska, przyjaciółka i sąsiadka Piłsudskich. Ponieważ

królestwo garów
Tort bezowy z lodami 160

trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać dowolne owoce lub miks ulubionych, podawać natychmiast po przełożeniu.  Deser nad deserami, na paterze prezentuje się przepięknie, wbrew pozorom przygotowanie wcale nie jest trudne! Składniki: 3 blaty bezowe o śr 20 cm 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny

Wanilia i Kardamon
Tort dacquoise - francuski przysmak 142

Kiedy wchodzę do cukierni zawsze oglądam wszystkie wypieki, które się tam znajdują i nie kwestionowanie największa moją uwagę przykuwał  torcik bezowy zwany dacquoise (czyt. dakłas

Kubki smaku
Torcik bezowy z malinami 154

Jako ze my uwielbiamy maliny to wgniotłyśmy widelcem jeszcze troszke w tak przygotowaną masę. Następnie przekładamy już torcik: bierzemy jeden spód bezowy, smarujemy go kremem i posypujemy malinami. Z każym następnym spodem postępujemy tak samo i układamy warstwowo.Gotowe! Tort można od razu degustować! Smacznego :) Ps. Jeśli ktoś lubi wiekszą ilość kremu to polecamy zwiększenie ilości składników czyli

Kolizje Smaków
Pavlova z lemon curd (torcik bezowy) 176

Cześć! Beza Pavlova lub znana pod inną nazwą jako Tort Pavłova jest rodzajem słodkiego deseru składającego się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Dziś chciałabym

Pora coś zjeść
Sernik z rosą 597

minutach pieczenia sernika) należy zacząć przygotowywać bezową piankę: 5 białek ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Następnie pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru, dalej ubijając. Sernik wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę z białek, wyrównać wierzch i ewentualnie ozdobić (np. grzebieniem do dekoracji tortów lub widelcem). Ponownie wstawić sernik z bezą do piekarnika i piec(...)masa serowa jest bardzo wilgotna (stąd te 3 szklanki mleka i płynność masy serowej przed pieczeniem) oraz w swoim składzie zawiera tłuszcz (w tym przypadku olej). Poza tym bezową piankę nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze oraz czas pieczenia nie może być zbyt długi (dlatego nie powinno się przekraczać temperatury 150 st.C oraz czas pieczenia bezowej pianki nie powinien

Kulinarne Przeboje
Sernik mocno kokosowy z dżemem 131

  Przepis autorski (mój).   Sernik ten smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży.   Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko

Di gotuje
Beza z kremem cytrynowym 109

ocet od razu wyparuje . Wykończenie Blat bezowy jest słodki, więc przygotowując krem do bezy, należy oszczędnie używać cukru , aby nie zrobić lukrowego wkładu! Osobiście najbardziej lubię bezy z kwaśnym kremem z dodatkiem cytryny lub pomarańczy no i niezbędne są oczywiście świeże owoce . Jako że sezon truskawkowy jest w pełni, użyłam do dzisiejszego tortu właśnie truskawek i jagód kaukaskich. Jagody, które

SprawdzonaKuchnia.pl