W Pavlovej zakochałam się kilka lat temu, kiedy byłam w Anglii. Po uroczystej kolacji podała nam ją na deser Teściowa mojej Siostry. Opowiadałam o niej Mojemu
niecodziennikparyZielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fundacja WIP (Warto im Pomóc) organizuje VIII edycję akcji rekomendującej gastronomię „Polska od kuchni”. Akcja przebiega pod hasłem „Wrócę tu!”. Konkurs jako jedyny szczyci się poparciem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chrupiąca z zewnątrz pavlova, a piankowa w środku, z pysznym, orzeźwiającym kremem borówkowym i kwaśnym curdem z owoców leśnych. Składniki: 6 białek 300g cukru łyżeczka soku
AleTorcikUwielbiamy makarony w każdej postaci, jednak w ostatnim czasie już kilkukrotnie robiliśmy prostą ale jakże smaczną carbonarę :) Carbonara to makaron z boczkiem i sosem jajeczno –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki : Beza: • 4 białka • szczypta soli • 200 g cukru • 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: • 125 g serka mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 200 ml śmietanki
KUCHNIA POLSKAPavlova to australijski deser, składający się z połączenia chrupiącej bezy, świeżych sezonowych owoców i bitej śmietany. Upieczenie idealnej bezy bywa czaso i pracochłonne. Ważne jest przestrzeganie
KierunekuchniaTorcik ten zrobiłam całkiem spontanicznie, z lekką obawą i pewnym nastawieniem, że nie wyjdzie… Efekt? Torcik wyszedł niebiańsko;)! Nie było osoby, której by nie smakował
Smaki Na TalerzuPrzedstawiam idealny i wielokrotnie sprawdzony przepis na dwa spody bezowe pod tort. Blaty mają około 22 cm średnicy. Jeśli chcesz wykonać mniejsze a wyższe blaty, wystarczy, że zmniejszysz ich średnicę np. do 19-20 cm. - bez glutenu - proste i sprawdzone - uniwersalne - chrupiące z zewnątrz a piankowe w środku Czas przygotowywania: do 1 h Czas suszenia
AniaGotuje.plNa święta miałam ochotę zaszaleć z kaloriami ;) Bezę robię bardzo rzadko i juz od jakiegoś czasu miałam na nią chrapkę. Początkowo wydawało mi się, że bezę
Jemy PijemyIdealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z
Mienta blogTort dla bezowych łakomczuchów i miłośników cynamonu. Słodka cynamonowa beza przeplata się a lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi, chrupiącymi orzechami i kremową masą z wanilią. Iście jesienne połączenie. Przepis z bloga mojewypieki.com po moich modyfikacjach. Składniki: bezy: 240g białek (6 od jajek L lub 7 od jajek M) 250 g drobnego cukru lub cukru pudru czubata łyżka
Pyry na Gazzachwyciła ukochanego. Kotlecik idealnie komponował się z podanymi dodatkami. Był dobrze usmażony i bardzo soczysty. Opiekane ziemniaczki niestety wypadły podobnie jak u mnie na talerzu. Na deser postanowiłam zamówić tort bezowy (jestem ich ogromną fanką) przekładany owocami i polany sosem toffi, niestety kelner poinformował mnie, że obecnie karta jest w "przebudowie" i może mi zaoferować albo talerz lodów podanych
Emcia PichciTort bezowy czyli inaczej beza Pavlovej to według mnie deser na specjalną okazję. Nie znam nikogo kto nie skusiłby się chociaż na mały kawałek tego pysznego deseru i z doświadczenia wiem, że na małym kawałku ciężko skończyć. Wykonanie nie jest trudne, ale żeby wszystko się udało wymaga cierpliwości i kilku drobnych zabiegów. Starałam się opisać cały proces dokładnie - tak żebyście
Smaczna PyzaBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości. Na wspólne jej pieczenie umówiłyśmy się m.in. z grupą wielkopolskich blogerek z okazji Dnia Dziecka, hasłem dnia było: pieczemy bezę Pavłovej, a publikujemy swoje przepisy w dniu 1.06:) W akcji wspólnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości. A my mamy kilka rodzinnych uroczystości, 12 czerwca- rocznica ślubu, 14 Były Piotra urodziny, a ja dzisiaj 15 mam imieniny. Wiec beza jak znalazł. Ten deser przygotowywałam już kilka razy, degustatorów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiegus to pyszne i szybkie ciasto, idealne do kawy, ale przede wszystkim to świetny sposób na spożytkowanie białek, które zostały po innych wypiekach , zdecydowanie wolę go od popularnych ostatnio tortów bezowych. Ja przygotowywałam ajerkoniak z tego przepisu, w dodatku podwójną porcję, więc zużyłam całkiem sporo żółtek, a przecież szkoda wylewać 8 białek :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówzwiązane z kulinariami pozwoliła otworzyć się na nowe wyzwania. Jednym z bardzo zaskakujący i miłych akcentów, była wizyta Vanilla Cafe . Tam czekał na nas wspaniały bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy
kolorowotorcikowoLatem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś
Smaczne ZdroweTruskawki pojawią się w naszych sklepach,oczywiście te nasze polskie bo są najlepsze.Więc do bezy pasują idealnie.Dzisiaj więc zapraszam Was na bezowy tort pavlova z bitą śmietaną ,jagodą kamczacką i truskawkami. Składniki: 4 szt zimne białka, 25 dkg cukier drobny, 1 łyżeczka ocet, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 400 ml kremówka, 2 łyżeczki żelatyna, truskawki świeże, jagody kamczackie świeże
Ala piecze i gotujerzecz jasna - stale mam apetyt na więcej! Dlatego DZIĘKUJĘ i zapraszam! Jednym z pierwszych deserów, które się pojawiły na blogu były mini torciki bezowe wzorowane na torcie bezowym: Pavlowa. Dziś, z okazji I urodzin zapraszam na cały tort:) Pavlowa - tort bezowy z bitą śmietaną i malinami Składniki: na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapysznym bezowym torcie z bitą śmietaną i malinami, w kolejnym, słodkim rozdaniu wystąpiły mini torciki bezowe. W tym zimowym sezonie, świetnie sprawdziła się mrożona aronia. Przemrożone owoce aronii tracą jej naturalną cierpkość, rozmrożone nie tracą specjalnie na jędrności - skórka jest zwarta, dopiero po przegryzieniu uwalnia sok zawarty w owocach. To było naprawę dobre posunięcie, wiem już do czego wykorzystam mrożone(...)zapasy aronii:) Oczywiście możecie użyć dowolnych, sezonowych owoców - jagód, amerykańskich borówek, malin czy truskawek. Składniki: identycznie jak w poprzednim wpisie - TORT BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I MALINAMI Przygotowaną pianę delikatnie nakładać na blaszkę formując z niej niewielkie kółka. Jeżeli chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę). Czas pieczenia można
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaserów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławielu innych. 4. Największą popularnością cieszył się przepis na Sałatkę z rukoli (541), Gulasz wieprzowy z warzywami (404) i Jajka zapiekane w kokilkach (352). 5. Moim faworytem jest Tort bezowy z kremem cytrynowy , a mój mąż jest najbardziej dumny ze swojego Steka z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie . 7. Największa improwizacja i zarazem najsmaczniejsza sałatka to Sałatka
Delicious Titbitsjuż nie to samo :). Niektórzy pytali o zastosowania takich kremów , więc przy okazji przypominamy nasze wcześniejsze propozycje: Tęczowy deser z konfiturą porzeczkową, bitą śmietaną i Lemon Curd Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) Składniki: 330 g kremówki 30%, 1 łyżka cukru pudru, 6 łyżek kremu limonkowego, 100 g ciasteczek czekoladowo-owsianych, 2 banany, 1/2 soku
Delicious Titbitsmnie tydzień z wykorzystaniem białek. Była babka na białkach klik a dzisiaj zapraszam Was na słodką , bezową rozpustę. Mnóstwo kalorii i maksimum smaku. Kto lubi słodkie bezowe wypieki to ten tort jest z pewnością dla niego. Składniki: Blaty bezowe: 200 ml białek zimnych szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki cukru brązowego Diamant 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli(...)sztywno, dodawać porcjami do masy z mascarpone i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone orzechy, daktyle i delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na blacie bezowym i przykryć drugim blatem. Na wierzchu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i udekorować. Tort włożyć na godzinę do lodówki by krem stężał. Źródło przepisu: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Ala piecze i gotujemacerowały się w limonkowo-cukrowym syropie. Prosty krem łatwo się przygotowuje a w połączeniu z kwaskowatym ananasem świetnie przełamuje słodycz bezy. Tort jest dobrze wyważony w smaku, nie za słodki, lekko kwaśny. Pięknie się prezentuje. Blat bezowy można upiec wcześniej i 2-3 dni trzymać na blacie w kuchni. Ananasy wykładamy na wierzch przed samym podaniem. SKŁADNIKI BLAT(...)Ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dodajemy nasączone wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Do czasu wyłożenia na blat bezowy, przechowujemy w lodówce. Blat bezowy układamy na paterze, na wierzch wykładamy krem kokosowy. Tuż przed samym podaniem wierzch tortu dekorujemy plastrami ananasa ( lekko odsączonymi z syropu
cool and mintyzachwyceni. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, że obłożyć tort białym marcepanem i udekorować na przykład śnieżynkami, choinkami czy marcepanowym reniferem - świetnie się wtedy sprawdzi na bożonarodzeniowym stole. Tort kakaowo-bezowy z musem kawowym i karmelowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt kakaowy: 4 jajka 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej(...)około 10 minut. Dodawać po małym kawałeczku masła, miksując na najniższych obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Na końcu dodać kawę, połączyć. Boki i wierzch tortu posmarować kremem maślanym. Tort obłożyć marcepanem, udekorować według uznania. Smacznego! Ciasto obłożyłam kremem maślanym, żeby marcepan lepiej się trzymał. Jeśli macie ochotę na dekorację na przykład z bitej śmietany, krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLizaki bezowe to prosty deser, który zrobicie zaledwie z dwóch składników. Świetnie sprawdzą się jako efektowna dekoracja tortu. Dobrze znoszą przechowywanie i można przygotować je sobie na zapas. Lizaki zrobiłam z bezy szwajcarskiej , która jest bardziej stabilna i pozwala na uzyskanie pięknego gładkiego wykończenia. Dzięki niej gotowe lizaki bezowe są trwałe, chrupiące i nie kruszą się tak łatwo(...)szaszłyków. Wyciskamy rozetki zaczynając od środka – robimy coś na kształt ślimaczka ;) Lizaki bezowe suszymy w piekarniku rozgrzanym na 100 stopni przez ok. 1,5 godziny. Suszenie lizaków w niskiej temperaturze sprawia, że zachowują swój biały kolor. Gotowe lizaki można podać jako deser lub wbić w tort jako dekoracje. Po wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku
CiastkozercyTort czekoladowy z czekoladową bezą…kto lubi czekoladę? Na pewno moje dzieci! Od dawna chciałam upiec to ciasto ale zawsze coś mi wypadło. Zostaliśmy zaproszeni
codojedzenia