Jest przecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam pomysł, aby było to coś słodkiego - chyba przesłodziłam się tym moim ostatnim tortem bezowym ;) No i kiedy tak szukałam pomysłu, to zobaczyłam u Kasi bałkańskie cevapcici i już wiedziałam, że to jest to! Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ich troszkę
Codzienna kuchnia niecodziennapizzy (ależ była dobra! Jednak kamień robi różnicę ), później pooglądaliśmy coś w telewizji, i tak jakoś wieczór zleciał. Dzisiaj od rana siedzę w kuchni - robię lody (sorbet właściwie) i tort bezowy, i tak jakoś dopiero teraz znalazłam chwilę, żeby usiąść przed laptopem. A mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego. Czy ktoś by zgadł, że da się upiec bułeczki z pokrzywą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChociaż z tym przepisem pewnie poczekam do wiosny. Co do przepisów to znajdzie się coś dla początkujących (np. owsianka, twarożek czy koktajl) i tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego
Mienta blogChleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami
Kulinarne przygody Gatitykroku + zdjęcia, aby jak najbardziej ułatwić Wam zrobienie takiej pychotki w Waszej własnej kuchni. Bezowo-kawowy tort nie należy do trudnych w przygotowaniu, a efekt końcowy jest wyjątkowo smaczny i nie tylko kawosze nie potrafią się od niego oderwać! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA BEZOWE BLATY: 8 białek 480 g. cukru szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY: 250 ml. śmietany kremówki(...)rozpuszczoną kawę, umieszczamy w jednym naczyniu. Miksujemy, do momentu połączenia się składników. Do uzyskanej masy wlewamy śmietanę. Ponownie miksujemy, aż masa będzie jednolita o kremowej, gęstej konsystencji. PRZEKŁADANIE TORTU: Kładziemy bezowy blat na paterze i nakładamy na niego połowę kremu. Przykrywamy bezowym blatem. Wykładamy na bezę pozostała ilość kremu… …przykrywamy ostatnim bezowym blatem… …i tort jest gotowy! Tort jest gotowy
Domowe TortyBardzo prosty i pyszny tort. Można płyty bezowe przygotować nawet kilka dni wcześniej. Warto mieć takie płyty bezowe schowane i przygotowane na specjalne okazje. Śmietanę ubić chwilkę przed podaniem. Wykonanie płatów bezowych – białka ubić na sztywną pianę. jak już białka są sztywne powoli dodawać cukier. Podczas dosypywania cukru cały czas ubijać. Dodać cukier brązowy i ocet. Ubijać jeszcze chwilkę
Kuchnia Pokoleńsłodką bezą. Taki torcik możecie przygotować np. na zbliżający się Dzień Matki Polecam. Podstawę tortu stanowi dobry krem (nie może być za słodki) i… bezowe krążki. Polecam Wam krążki do tortów od MAKO. W ofercie MAKO znajdziecie również inne wyśmienite słodkości, jak dobrze znane lody na ciepło. Pamiętacie je z dzieciństwa? Teraz moje dzieci od czasu do czasu(...)śmietanki kremówki (36%) – śmietana musi być zimna! 2 łyżki cukru pudru 150 g borówek około 2 łyżki sosu jagodowego* + do dekoracji listki świeżej mięty 2 krążki bezowe do tortów MAKO *wykorzystałam gęsty kupny sos Przygotowanie: Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy i na wolnych obrotach dalej miksujemy aż masy się połączą
Słodkie okruszkikrucha i chrupiąca na zewnątrz, w środku natomiast miękka i ciągnąca, ale przede wszystkim bardzo słodka. Takie też były moje blaty bezowe w tym torcie. Słodycz bezy została zneutralizowana truskawkami i mało słodkim kremem. Tort urodzinowy dla Moniki! Składniki: Blaty bezowe • 8 białek z dużych jajek(...)godziny. Krem • Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem. • Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i szybko zmiksować na gładko. Składanie tortu • Na tortownicy ułożyć płaski spód bezowy, nałożyć połowę masy i przykryć drugim blatem delikatnie dociskając, bo beza jest krucha. • Resztę masy nałożyć na wierzch tortu. • Truskawki obrać z szypułek
To co kochamMoje najmłodsze dziecię skończyło dzisiaj 15 lat! Jak ten czas leci. Nie zapomnimy dzisiejszego dnia również z innego powodu. Od wczoraj do dzisiaj do 20.00 byliśmy
codojedzeniaPrzepyszny tort daktylowy blaty bezowe : 6 białek szczypta soli 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z cytryny 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo
Kolorowa kuchnia ElkiTort w iście królewskim stylu, z kilku obłędnych, rozpływających się warstw: delikatnego biszkoptu, kremu z białej czekolady, kremu
Słodko-Słony Świat IlonySłodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)dwie mniejsze bezy, a na drugiej jedną największą. Bezy najlepiej wysuszyć wieczorem i pozostawić na całą noc w lekko uchylonym piekarniku. Kategoria: Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Desery , SŁODKO , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: kremówka , mascarpone , róża , truskawki
https:KKuchniaMniamżyczliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa Konemann. Masa to moja własna wariacja na temat mascarpone. SKŁADNIKI NA BLATY BEZOWE(...)kawowym (ok.1-2 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, na koniec dodać pozostałą ilość likieru kawowego. Gotową masą przełożyć blaty tortu oraz rozsmarować na wierzchu i bokach. Kawałki ciasta pozostałe z obkrawania blatów można wykorzystać do udekorowania tortu. Przed podaniem schłodzić min. 1 godzinę w lodówce. Smacznego
KUCHARNIApozostałej śmietany i leciutko zmiksować. Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy, przykryć go kremem cytrynowym i delikatnie polać lemon curd. Na kremie ułożyć drugi blat bezowy i wierzch również delikatnie polać lemon curd . Tort można podawać od razu
KUCHNIA POLSKAstwierdził: "Byle nie czekoladowy! Może... bezowy, ...albo chałwowy? A najlepiej jakby jedno i drugie było!" W związku z tym, pierwszy wariant był taki, że będzie jeden tort chałwowo-bezowy. Ale w trakcie przygotowania do składania stwierdziłam, że torty będą dwa. I tak dziś przedstawiam Wam pierwszy - TORT CHAŁWOWY. Tort chałwowy podkład : 240 g czekolady 120g masła 140g
Moje Pyszne Siódme Niebo