bardziej polecam buraczkową zupę z kurczakiem podaną z groszkiem ptysiowym. Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 500 ml bulionu 1 marchewka ½ pietruszki por – kawałek 350 g tartych buraków 150 ml soku z buraków sól, pieprz ¾ cytryna groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy(...)myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę. Udko z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy. Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę wraz z warzywami i kurczakiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, wyciśniętą(...)wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna. Następnie formujemy większe kotleciki, które spłaszczamy odrobinę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy pomidory i roztrzepujemy mąkę by zagęścić. Zagotowujemy doprawiając solą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiroku również w środku tygodnia będziemy podsuwać pomysły na wszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna. Babka marchewkowo - kakaowa z dodatkiem orzechów włoskich SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 3 jaja 2 szklanki startej(...)kakao 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200 g margaryny 0,5 szklanki tartych orzechów włoskich lukier szczypta soli cukrowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od roztopienia margaryny. Gdy ostygnie miksujemy ją z cukrem i żółtkami jaj. Mąkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy będziemy trzeć warzywa góra-dół lub prawo-lewo po kilku ruchach warzywa zaczną nam się "ślizgać" i będziemy trzeć wolniej. Ten sposób jest oczywiście skuteczny gdy trzemy warzywa na papkę , nie na plasterki czy nitki
Przepisy i porady kulinarnemariusz_g - Fotolia.com Gdy przygotowujemy masę na pasztet i jest ona zbyt rzadka zamiast bułki tartej możemy dodać kaszę mannę. Gdy dodamy bułki tartej pasztet po upieczeniu może być zbyt twardy, będzie się źle smarował, natomiast gdy dodamy kaszę mannę pasztet będzie bardziej kleisty, łatwy do smarowania. Pamiętajmy o tym podczas przygotowywania domowych pasztetów
Przepisy i porady kulinarneCiasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około. 30-45 minut. Foremki do tartaletek należy uprzednio wysmarować lekko masłem i posypać bułką tartą wtedy mamo pewność że ciasto nie będzie nam przywierać do foremek. Schłodzone ciasto należny delikatnie posypać mąką, rozwałkować (nie mam wałka wiec użyłam butelki od wina). Do ciasta przyłożyłam
ClauditteMissCookingpolskimi ziemniakami i kiszoną kapustą :) SKŁADNIKI ok. 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchew kilka plasterków wędzonego boczku 3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) czosnek gałka muszkatołowa cynamon kminek papryka słodka mielona pieprz ziołowy zatar (opcjonalnie) olej lniany olej (do smażenia i polania zapiekanki) sól WYKONANIE Ziemniaki obieramy(...)rozgotowały) w osolonej wodzie. Mięso mielone, smażymy na oleju, dodając czosnek, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku, pieprz ziołowy oraz sól, na koniec dodając kilka łyżek bułki tartej. Kapustę płuczemy, odciskamy i dodajemy do niej startą marchew, kilka łyżek oleju lnianego oraz kminek. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, które posypujemy papryką w proszku oraz
Zofianawrzucić do blendera, dodać przyprawy i suszony koperek. Blendować aż do uzyskania jednolitej masy ;)Do masy jajecznej dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Można podawać z sosem grzybowym lub solo... a to już jest kwestia smaku
Lawendowe Niebozawsze muszę się sporo nagłowić jak ją przemycić. Makaron jest zaś niezawodnym nośnikiem wszystkiego co błeee...:)SKŁADNIKI:1/3 małej dyni (szklanka po zmiksowaniu)5 dkg pistacji1/2 szklanki słonecznika3/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwekSól i pieprz do smakuMakaron (u mnie świderki ponieważ świetnie łapią pesto)1/3 opakowania rukoli PRZYGOTOWANIE:Oczyszczam dynię i i kroję(...)nadmiaru wody. Dodaję do niego 2/3 pesto (resztę pesto zostawiam do kanapek :) ) i dokładnie mieszam.Rukolę układam na talerzach, na środek nakładam makaron. Całość posypuję prażonym słonecznikiem i tartym parmezanem. Ostra rukola świetnie uzupełnia łagodny smak pesto
Magiczna kuchnia Dariipłaty lasagni przed ukladaniem zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie , aby były już lekko wilgotne). Pierwszą warstwę polać nalewką sosu pomidorowego z mięsem, rozprowadzić po powierzchni i posypać tartym serem. Ułożyć 2 warstwe płatów lazani i tym razem polać sosem beszamelowym , posypać gałką muszkatalowa. Ułożyć(...)warstwe płatów, znowu polać sosem z mięsem, posypać serem. Ułożyć 4 warstwę platów a na nim resztę mięsa mielonego z sosem pomidorowym, resztę sosu beszamelowego , posypać tartym serem i ułożyć kawałeczki masła. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem odczekać około 10 minut a potem... SMACZNEGO
zielonacukinkajabłkami i bezą, a później o konkursie :)Bliższa jest mi w tym względzie nazwa anglojęzyczna, stąd tytuł taki a nie inny.Mini pies powstały pod wpływem chwili :) Miała być tarta, ale takie słodkości na dwa gryzy mają w sobie o wiele więcej uroku. Czytaj więcej
bistro mamawersjami z ciastem z dodatkiem drożdży i jajka. Jeżeli nie macie ochoty na zagniatanie (ja zawsze mam), sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - otrzymacie coś w rodzaju cebulowej tarty. Z tego(...)się zorientowałam przeglądając różne przepisy, w pissaladiere liczy się nadzienie, a ciasto pełni rolę drugorzędną. Możecie wykroić koło a'la duża pizza, możecie ją zrobić prostokątną, albo pełno mini-tart. Z poniższego przepisu na ciasto wyjdą Wam dwie pizze o średnicy 27 cm (ja zrobiłam jedną dużą, a z reszty ciasta mini pizze). Pissaladiereczas przygotowania: 1,5-2 godz
Chilli Czosnek i Oliwa