tarty - 13589 przepisów (strona:391/906)

Tarta z żółciakiem siarkowym i bursztynem 185

ogóle będą chcieli spróbować no i czy będzie im to moje "coś" smakowało. Mam nadzieję, że chwalili nie tylko przez grzeczność a faktem jest, że tarta została zjedzona co do ostatniego okruszka. Myślę, że znajdzie się jeszcze kilka okazji żeby ją upiec ponownie bo jest bardzo smaczna. Z żółciaka można też usmażyć po prostu kotlety

Smaczna Pyza
Jaskółcze gniazda 177

nich dziękuję Pani Chmielewskiej, Wam pozostawiam zdjęcia i przepis... Składniki 50 dag mielonego mięsa kajzerka mleko sól pieprz majeranek  przyprawa do mięsa mielonego  6 jaj2 łyżki tartej bułki olej do smażenia Sposób 5 jajek ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Do mielonego(...)mięsa dodać pozostałe jajo, bułkę namoczona w mleku, majeranek, przyprawę, sól, pieprz. Z wyrobionej masy uformować 5 placuszków, do każdego włożyć ugotowane na twardo jajo i zawinąć. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na gorącym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.      Piosenka po której przechodzą mnie dreszcze

Kuchenne aromaty
Karp z piekarnika 221

Wigilią wyciągamy rybę do odmrożenia, w dzień Wigilii przygotowujemy ją do pieczenia według poniższego przepisu.  Składniki 2 kg karpia 3 łyżki mąki 2 jajka  15 dag bułki tartej sól  pieprz przyprawa delikat do mięs cytryna(...)olej do smażenia  2 łyżki masła 1 duży por Sposób  Karpia przyprawiamy solą, pieprzem oraz delikatem, skrapiamy sokiem z cytryny. Panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Układamy na blasze piekarniczej. Skrapiamy olejem, pieczemy z dwóch stron na jasnozłoty kolor (około 1 godziny) w 180 st C. Pod koniec pieczenia na kawałeczki karpia układamy plasterki pora

Kuchenne aromaty
Przepiórki smażone panierowane 136

Piersi lub nogi z 2 przepiórek*, 2 jajka, mąka, 3 łyżki bułki tartej, masło do smażenia – może być klarowane, Pierwsze pytanie: „Skąd wziąć piersi, nogi z przepiórki, w sprzedaży są tylko całe ptaki(...)kupuję całe przepiórki i dzielę je, przy okazji wycinając kręgosłup, który dodaję, na przykład do bulionu. Mięso oprószyć solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Przepiórkę podałam ze szpinakiem , szparagami i chipsami z topinambura . zastawa

królestwo garów
Zapiekanka ze szparagami, czerwoną cebulą i ziemniakami 229

dobrze trafiłeś. Jeśli nie jesteś pewien czy dasz sobie radę- trafiłeś bardzo dobrze! Składniki: 3-4 ziemniaki średniej wielkości pęczek zielonych szparagów 340 ml śmietanki 30% 50 g żółtego, tartego sera 1-2 czerwone cebule 1 jajko 1 łyżka klarowanego masła (ewentualnie oleju rzepakowego) sól pieprz ulubione przyprawy garść posiekanego koperku  Sposób przygotowania: Szparagi umyj i złam(...)rzepakowego). W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry ziemniaków, cebulkę, szparagi i zalej śmietanką połączoną z jajkiem. Dopraw do smaku szczyptą soli, odrobiną pieprzu i posiekanym koperkiem. Na sam koniec posyp tartym serem. Piecz ok. 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 200

szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz Ciasto na pieczone pierogi: 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki) 150 g mąki(...)szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka

Poezja smaku
Drożdżowe ślimaczki 155

śmietany 12% 400g mąki 25 g drożdży łyżka mleka łyżka cukru szczypta soli 125 margaryny suszone pomidory kapary 200 g sera feta żurawina ze słoiczka 100g sera żółtego tartego kukurydza konserwowa bazylia Sposób przygotowania: Robimy rozczyn z ciepłego mleka,drożdży(...)cukru-odstawiamy w ciepłe miejsce.Dodajemy mąkę,śmietanę i roztopioną margarynę i mieszamy na gładką masę.Rozwałkowujemy ciasto w prostokąt i układamy rzędami-suszone pomidory,kapary,bazylię i mieszankę tartego sera,fety,żurawiny i kukurydzy.Zwijamy roladę.Kroimy ciasto w plastry o grubości ok.2cm i układamy ślimaczki na papierze do pieczenia.Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczemy ok.15-20 minut

Wielki apetyt
Halloweenowe muffiny marchwekowo-dyniowe 109

racji tego,że nasza impreza Halloweenowa już za kilka dyni,przedstawiam wam kolejną propozycję.  Składniki: 3 szklanki tartej marchewki 1/2 szklanki tartej dyni 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki cynamon ( Kamis) cukier wanilinowy szczypta soli  zielony lukier Dr Oetker Dynia zrobiona z  masy cukrowej (własnymi łapkami) Sposób przygotowania: Startą

Wielki apetyt
Muffiny z batatami 146

świeżego imbiru smakowita pajda z cebulką i jabłkiem 40 g boczku delikatnie wędzonego 30 g  ulubionych orzechów prażonych, zmielonych duża szczypta suszonego tymianku 100 g suszonej żurawiny garść tartego sera Radamer Sposób przygotowania: Bataty obieramy i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól(...)kosteczkę boczek podsmażamy na smalczyku roślinnym, dodajemy drobno posiekany (obrany) imbir i żurawinę. Razem z tymiankiem dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko łyżką.  Ciasto przekładamy do papilotek, posypujemy tartym serem i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z gałązką tymianku i orzechami. Smacznego! Ten przepis bierze udział w zabawie kulinarnej " Smakowita Pajda to kulinarna frajda

Wielki apetyt
Makaron z pesto i oliwkami 126

Postanowiłam kolejny raz poeksperymentować- tym razem padło na makaron. Skierowałam się ku pachnącym słońcem Włochom i tak w przepisie znalazły się: spora ilość zielonej roszponki, chilli, czosnku, świeżo tartego parmezanu, dobrej oliwy a do tego makaron al dente i kilka innych dodatków. Musicie spróbować koniecznie z lampką czerwonego, wytrawnego wina. Składniki: duża garść roszponki 2 ząbki czosnku oliwa(...)Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie ( nie dodajemy oliwy, gdyż wówczas nasze pesto ładnie go nie otuli, bo makaron będzie śliski). Całość podajemy z odrobiną morskiej soli, świeżo tartym parmezanem i prażonymi orzechami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tarta z figami, kozim serem, kaszą i szynką Serrano 164

moim blogu znalazła się już nie jedna tarta- to fakt. Chodzą nawet takie słuchy, że w pieczeniu tart kolokwialnie mówiąc "daję radę". Pomyślałam, że tym razem wykorzystam ją nieco i przemycę w jej nadzieniu kaszę. Wyszła naprawdę fajna. Idealnie chrupiący spód, fajnie dobrane składniki nadzienia. Nie wiem jak ty, ale ja już jestem głodna. Lecę szykować kolejne

Wielki apetyt
Aromatyczna pomarańczowa owsianka 156

mleka Sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej (niasiona chia) 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka miodu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta imbiru i kardamonu 1 łyżeczka tartych migdałów 1/2 pomarańczy do dekoracji Przepis: Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia i zalewamy je mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy(...)ogień i gotujemy ok. 3 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy miód, cynamon, imbir, kardamon, żurawinę i sok pomarańczowy, całość mieszamy. Owsiankę zdejmujemy z ognia. Podajemy na gorąco, wierzch posypujemy tartymi migdałami i dekorujemy cząstkami pomarańczy. Owsianka świetnie nadaje się na śniadanie do pracy

Emcia Pichci
Portobello faszerowane 198

względu na wielkość kapelusza doskonale nadają się do nadziewania. Ja zrobiłem to farszem z wydrążonych wcześniej blaszek, podsmażonych z dymką oraz koperkiem, a pod koniec pieczenia grzyby posypałem tartym parmezanem. Składniki (dla 2 osób): 6 pieczarek portobello 1 dymka 2 łyżki masła pęczek posiekanego koperku nieco startego parmezanu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki umyć i łyżeczką(...)wierzch każdego wyłożyć posiekany koperek. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec bez termoobiegu 20 minut. Pod koniec pieczenia każdy kapelusz posypać tartym parmezanem. Podawać gorące

W SMAK
Kurczak z marchewką. 146

imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka czarnego sezamu 2 łyżki(...)otrąb żytnich Pierś kroimy na plastry w poprzek włókien, oprószamy je staropolską przyprawą do mięs i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb.  Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez

MamaOskarka
Kolorowa babka z białek 450

ostatnią część zostawić białą, dokładając do niej jedynie łyżkę mąki. Silikonową formę do babki natłuścić olejem, obsypać mąką lub kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta. Kolejność wylewanych warstw zachować następującą: biała => brązowa => różowa . Piec

Grunt to przepis!