tarty - 13589 przepisów (strona:395/906)

Ferrero Rocher, czyli babko- wianek o smaku orzechów laskowych i czekolady :) 190

prażonymi orzechami laskowymi* - cukrem pudrem, - lukrem, Na początek smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą tortownice średnicy 24cm z oczkiem. Następnie mielimy orzechy laskowe na miałką mączkę. Czekoladę trzemy na drobnej tarce. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, do której dodajemy kolejno po jednym jajku ciągle ucierając mikserem. Następnie dodajemy na przemian letnie mleko

Smakowy Raj
Tortilla hiszpańska na cieście piwnym, czyli tarta zapiekana z ziemniakami i cebulką 163

partiami lub jeśli mamy większy garnek lub frytkownicę to wszystkie na raz. Ziemniaki mają mieć złoty kolor. Wystudzone ciasto wałkujemy, a następnie wkładamy do wysmarowanej margaryną blaszki do tarty (26 – 28cm), tak by spód i boki były wyklejone ciastem. Spód wykładamy upieczonymi ziemniakami, posypujemy cebulą, solimy i pieprzymy i układamy kolejną warstwę ziemniaków i znowu dajemy cebulę, sól

Smakowy Raj
Marchewkowo – pomarańczowy wieniec 173

łyżki dżemu pomarańczowego 2 łyżki wody Ok. 8 łyżek cukru pudru (pełnych) Dekoracja: Ok. 50g płatków migdałowych Obraną marchewkę trzemy bardzo drobno, na pył. Okrągłą formę (tortownicę) z kominkiem o średnicy 24cm, smarujemy tłuszczem i spód wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szklankę mąki, sodę i proszek do pieczenia, startą

Smakowy Raj
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 599

średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany(...)mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie – po kilka minut z obu stron. Przecier pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i oregano. Gotować około 15 minut w dużym garnku. Mąkę wymieszać

Bullio
Dlaczego lubimy Jamie'go? 192

oliwę równomiernie na czosnku i ziołach. Serek w drewnianej foremce układamy w foremce do pieczenia (lubi wyciec) i pieczemy w nagrzanym piekarniku 25 minut. Ucieramy parmezan- w sprzedaży są tarte parmezany, ale do ich produkcji używa się głównie skórki sera(...)która nie jest tak smaczna i aromatyczna. Kiedy serkowi zostanie około 10 minut, gotujemy makaron- na ostatnie 10 sekund dorzucamy szpinak i odcedzamy. Makaron ze szpinakiem skrapiamy oliwą, posypujemy tartym parmezanem, solimy i pieprzymy. Dobrze mieszamy. Podajemy na gorąco, nakładając makaron na talerze a serek kładąc na stole, do maczania. Można też polać makaron stopionym serkiem. Trzykolorowy makaron pasuje

les mirabelles
Ciasto z cukinią 161

płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu garść pekanów 2-3 krople olejku migdałowego Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ostawiamy na kilkanaście minut. Piekarnik nastawiamy na 180*C. Keksówkę dokładnie natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Orzechy pekan grubo siekamy. Do miski wrzucamy cukinię, odciskając w dłoni każdą dodawaną garść- dzięki temu ciasto

les mirabelles
Ogród po powrocie 157

oregano i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) do smaku Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na grubej tarce. Odstawiamy na kilkanaście minut. Tuńczyka otwieramy i odlewamy trochę oliwy do garnka, podgrzewamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Dodajemy tartą cukinię, najpierw odcedzając puszczony sok i mieszając trzymamy chwilę na ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie

les mirabelles
Masło extra 100%... cukiniowe 129

masła sól i pieprz do smaku Cukinię trzemy na grubej tarce i odstawiamy, żeby puściła sok (można ją posolić, wtedy oddzielimy więcej płynu). Szalotki i czosnek obieramy i miksujemy na drobno. Masło rozgrzewamy i dorzucamy cebulę i czosnek. Czekamy aż szalotka się zeszkli i dorzucamy odcedzoną i osuszoną tartą cukinię.  Podsmażamy aż cukinia nabierze pożądanej konsystencji

les mirabelles
Nadziewany Burek 180

cebuli albo szalotki ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa opakowanie ciasta filo  oliwa Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach i zostawiamy do odsączenia. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajmy cebulę, czosnek i dobrze odsączoną cukinię. Dosmaczamy pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.  Arkusze ciasta filo nacieramy tłuszczem (oliwą lub rozpuszczonym masłem) i układamy

les mirabelles
Tradycja w formie pleśniaka 191

cukier, wciąż ubijając. Na grubej tarce trzemy do formy jedną porcję białego ciasta, na niej rozkładamy porcję powideł, następnie trzemy porcję ciemnego ciasta, nakładamy równomiernie pianę z białek i przykrywamy startą porcją białego ciasta. Wyrabianie ciasta, ubijanie piany i tarcie gotowej masy wymaga trochę kondycji- jeśli nie mamy w pobliżu męskiego bicepsa polecam pływanie. U mnie pół roku regularnego

les mirabelles
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 238

pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, kurkuma 2-3 łyżki sosu sojowego 8-10 łyżek bułki tartej + do panierowania Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (oddzielnie). Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki. Duś kilka(...)dużej misce umieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw do smaku. Zwilżonymi rękami formuj małe kule, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przepis dodaję do akcji:       W Magicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę

Qlinarnie i Qlinarnie
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 212

więcej) - 200 g porów (biało i jasnozielone części) - 1 duża marchew lub 2 mniejsze - ok. 200 g kalafiora (u mnie mrożone różyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia(...)maśle i oleju, pod koniec doprawiając solą z pieprzem i dodając śmietanę.  Jogurt naturalny roztrzepać z jajkami, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić, podsypać odrobiną bułki tartej (opcjonalnie) i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Nałożyć na nią połowę zawartości patelni i zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki

Kuchnia Ellie
Jem zdrowo: Jajko sadzone na jarmużu z pieczarkami 167

Jajko sadzone na jarmużu z pieczarkami Drukuj przepis Składniki 4 liście jarmużu 5 małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 średnie jajko 2 łyżki tartej mozzarelli przyprawy tymianek, bazylia, oregano, pieprz, sól listonic_name = "Jem zdrowo: Jajko sadzone na jarmużu(...)pieczarkami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 liście jarmużu 5 małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 średnie jajko 2 łyżki tartej mozzarelli przyprawy tymianek, bazylia, oregano, pieprz, sól " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pieczarki kroimy na ćwiartki, smażymy na maśle, skrapiamy 1 łyżką cytryny żeby nie ściemniały. Następnie dodajemy umyty jarmuż

CoolinarniePL
Zupa szczawiowa z chrzanem na żeberkach 179

Jest wiele przepisów na zupę szczawiową. Dzisiaj proponuję małą, ale bardzo smaczną jej innowację, a mianowicie dodatek świeżego tartego chrzanu. Składniki: 700 g świeżego szczawiu 3 łyżki świeżego tartego chrzanu 500 g żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 3 nieduże ziemniaki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo słodka śmietana Sposób przygotowania: Żeberka

Gosia gotuje