tarty - 13589 przepisów (strona:399/906)

Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 199

kremówki1 duża cebulaopakowanie makaronu pappardellesuszony tymianek do sosu1 główka czosnku4 liście laurowe3 kulki ziela angielskiegosuszony majeranek do polędwiczkisól, pieprzoliwa z oliwek do marynowania i pieczenia1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuPolędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin. Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum(...)stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami. marynowanie polędwiczkiPappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupiąca tortilla z sadzonym jajkiem i cukinią - jedzona na łonie natury 194

Super propozycja na śniadanie, chociaż ja ją robiłam na kolację :PSkładniki na 1 porcję:1 placek tortilla (u mnie pełnoziarnista)1 jajko1 pomidorpół małej cukinii50 g żółtego, tartego serazioła prowansalskieszczypiorek lub świeża bazyliałyżka masłaoliwaPomidor kroimy w plastry(...)Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na grillowej patelni (na oliwie). Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Na rozgrzanym masełku podpiekamy tortillę. Następnie przewracamy ją na drugą stronę, posypujemy tartym serem, układamy podsmażone wcześniej plastry cukinii, plastry pomidora a na środek wbijamy jajko. Doprawiamy jajko solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem lub bazylią. Całość podsmażamy na małym

Bon Appetit Małgorzaty
Macarone - pomidore ;) 162

żeby mieć dobrej jakości produkty jak np. pomidory - malinówki prosto z krzaczka! :)Składniki na 3 porcje:4 duże pomidory (u mnie malinówki)2 ząbki czosnku1 cebulaoliwa z oliwek2 łyżki tartego parmezanuświeża bazylia sól i pieprzulubiony makaron. u mnie szpinakowyPomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Czosnek drobno(...)siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory i dusimy aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy bazylią. Niebo w gębie

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem 191

soli 125 ml gorącej wody1 łyżka oleju2 duże jajkaFarsz:2 łyżki oleju3 cebule posiekane w piórka3 duże, pieczarki3 plastry żółtego sera1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprz, suszony tymianek15 dag tartego sera1 łyżka makuFarsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju, doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymiankiem.Zaczyn: Drożdże wymieszać w ciepłym mleku i cukrze. Dosypać(...)przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach C około 20-30 minut aż staną się rumiane. Drożdżowe cebularze

Bon Appetit Małgorzaty
Naturalne antybiotyki w zupie z pieczonego czosnku 191

białego, wytrawnego wina (można pominąć )1 łyżeczka suszonego tymiankuszczypta suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki kurkumy (dla koloru) 2 kwadraciki serka topionego albo 100 ml słodkiej śmietanki 18 % 2 łyżki masłakawałek tartego parmezanudowolna ilość razowych grzanek1 pęczek szczypiorku do dekoracjisól, pieprz4 główki czosnku pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut (aż czosnek będzie miękki). W tym czasie(...)garnek na ogniu i dodajemy topione serki i mieszamy aż się rozpuszczą. Zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem oraz kurkumą. Nalewamy zupę do misek, posypujemy tartym parmezanem, szczypiorkiem. Podajemy z grzankami.zupa z pieczonego czosnku

Bon Appetit Małgorzaty
Dynia bejcowana w occie balsamicznym, smażona z parmezanem na patelni Ballarini 184

okazję przygotować sobie posiłek na granitowej patelni grillowej. Poniżej przepis na bardzo smaczną dynię oraz moja recenzja patelni. Składniki:1 mała dynia (1 kg)50 g tartego parmezanu4 łyżki octu balsamicznego6 łyżek oliwy z oliweksól, pieprz4 gałązki świeżego tymianku1/2 papryczki chiliDynię obieramy ze skórki i z nasion. Bejcujemy ją przez 10 minut roztworze(...)oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu strona na rozgrzanej patelni grillowej wraz z drobno posiekaną papryczką chili. Na sam koniec dynię posypujemy tymiankiem oraz tartym parmezanem. Smacznego!Grillowa patelnia granitowa  mile mnie zaskoczyła, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekka. Na takie podejrzenie naprowadził mnie mój stary granitowy

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z szynką i pieczarkami 220

pieczarkami.Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli1 łyżeczka cukru3 dag świeżych drożdżyDodatki:3 grube plastry szynki drobiowejkilka pieczarek1/4 czerwonej papryki1/2 cebuligarść tartego żółtego sera1-2 łyżki koncentratu pomidorowegooregano+ keczup lub sos czosnkowySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki(...)sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę, cebulę i paprykę, posypujemy tartym żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut (zawsze sprawdzam spód pizzy, by się za bardzo nie przypiekł). 4. Pizzę

Kuchnia domowa Ani
Tradycyjny Karp Smażony 1201

lodówce na noc. Po tym czasie porcje karpia obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach (z ok. 2 łyżkami mleka), a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (po ok. 4 minut z każdej ze stron).Usmażonego karpia przekładamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia

Słodka Strona
Sernik kapitański z bakaliami 251

wymiary formy jaka będzie odpowiednia. foremka 24x27cmSkładniki: 1 kg tłustego białego sera, 7 jajek, 300g cukru pudru, 100g masła, 100g orzechów włoskich, 100g tartych migdałów (użyłam BackMit), 30g świeżych drożdży, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam GoldPack), kilka kropel aromatu waniliowego. Wykonanie Białka oddzielić od żółtek(...)minut, by całkowicie się rozpuściły. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka. Dodać drożdże, zmielony ser, aromat waniliowy oraz skórkę pomarańczową, tarte migdały oraz posiekane drobno orzechy. Na koniec dodać ubitą pianę, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec około 50 minut w temp

Z miłości do słodkości
Krokiety z Kapustą i Grzybami 1053

góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Gotowe krokiety możemy podać z filiżankami ciepłego barszczu.Moje

Słodka Strona
Placuszki z pieczarek 239

bułki dałam swoją mieszankę z tego przepisu. Pasowała idealnie.składniki150 g pieczarek1 mała cebula4 jajka (3 ugotowane na twardo, jedno surowe)pęczek natki pietruszki posiekanejsólpieprz3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczeniaolej do smażeniaprzygotowaniePieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić(...)cebulę, dodać pieczarki, smażyć ok 6 minut, zestawić z ognia. Jajka i natkę drobno posiekać, dodać do podsmażonych pieczarek, doprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej, wyrobić masę tak, by składniki się połączyły. Formować niewielkie kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu na złoto. Smacznego

Stare Gary
Rolada wieprzowa z rukkolą i suszonymi pomidorami 216

temperatury pokojowej. składniki ( 4 porcje)1 polędwiczka ok 500 gpasta z rukoli:125 g rukoli2 - 3 łyżki oliwy z oliwek ( możemy użyć oliwy z pomidorów)2 łyżki tartego parmezanufarsz:6 pomidorów suszonych (z oliwy)50 g żółtego sera ( użyłam cheddara)sólpieprzok 100 - 150 g szynki suszona, typu parmeńskiego, cienkie plastry,  do obłożenia polędwiczkiprzygotowaniePolędwiczkę umyć, oczyścić(...)książkę. Przykryć folią spożywcza i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć.Na tak przygotowanym płacie mięsa rozłożyć równomiernie: najpierw warstwę pasty z rukoli ( 1/2), posypać tartym serem (całość), posiekane mięso, reszta pasty z rukoli. Na końcu, pośrodku mięsa (równolegle do dłuższego boku ) ułożyć pasek z  suszonych pomidorów. Zwinąć całość w roladę, obłożyć szynką. Plastry szynki układać wzdłuż

Stare Gary
Krokiety z wędzonej makreli 220

pyszne!  Będę robiła częściej.składnikikrokiety170 g ziemniaków, ugotowanych100 g makreli wędzonej, obranej1 mała cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku1 łyżka koperku1 jajo1/2 łyżeczki papryki w płatkach1 łyżka bułki tartej + do panierowaniasól, pieprzsos2 łyżki jogurtu1 łyżka majonezy3 pomidory suszone - bardzo drobno posiekaneząbek czosnku, posiekanykopereksól pieprzPrzygotowanieWymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić(...)misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron (na średnim ogniu), aż ładnie  się zrumienią. Podawać z sosem jogurtowo pomidorowym. Smacznego

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 219

gęsia pieczona na jabłkachskładniki (7 - 8 szyjek)7 - 8 skór z  gęsich szyjek (kupiłam na rynku)farsz wieprzowy 300 g mielonej wieprzowiny110 g wątróbki drobiowejok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbki czosnku(...)posiekane1 cebula,posiekana1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajkomajeraneksól, dużo pieprzu1 łyżka gęsiego smalcufarsz drobiowy300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka)110 g wątróbki drobiowejok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 cebula1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajko2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka

Stare Gary
Kruche pierożki do barszczu wigilijnego 408

mąki120 g masła1 małe jajko lub 2 surowe żółtka1 łyżka kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki solifarsz  ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 mała  cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastoWszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść  ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.farszGrzyby(...)posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.   Dobrze wymieszać.PierożkiCiasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Wycinać kółka ( ok 7 - 8 cm średnicy) Na każde kółko nakładać

Stare Gary