proszku), niewielką ilością soli (lub vegety) i pieprzu.Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy
Słodka StronaOdstawić do lodówki na minimum 30 minut.Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki ryby najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor.Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. sos słodko-kwaśny, sos słodki
Słodka Stronapaluszków krabowychpołowa niedużej papryki czerwonejogóreksałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie)łyżeczka kaparówduży pomidor lub ok. 6 pomidorków koktajlowychmajonez50 ml sosu sojowegoszczypta soliok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej duże jajkoTortilla z Krewetkami - Sposób przygotowania:Krewetki wrzucamy do ok. 1 l wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i 50 ml sosu sojowego. Gotujemy 2-3 minuty(...)ugotowaniu hartujemy je w zimnej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia.Następnie krewetki obieramy i oczyszczamy.Każdą krewetkę obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia - powinno to trwać nie dłużej niż ok. 1-2 minuty z każdej ze stron.Paluszki krabowe kroimy na mniejsze kawałki
Słodka Stronagóry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Moje posty
Słodka Stronagóry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników.Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.) Moje posty
Słodka Stronacebulę mielimy w maszynce. Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masagrzybowa dała się formować.Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmycebulkę. Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe.Podajemy np. z frytkami i surówką z białej lub kiszonej kapusty.Idealnie pasują
Maminek kulinarnydolewamy olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy naleśniki.Nakładamy farsz i formujemy krokiety.Gotowe do obsmażania. Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej.Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem i obsmażamy z obu stron.Obsmażone gotowe są do jedzenia.Nadmiar możemy
Maminek kulinarnySKŁADNIKI1 kg szpinaku ( świeży lub mrożony )150 g białego sera mozzarellasóloliwa z oliwekpor4 łyżki tartego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa głębokiej patelni lekko podsmażyć pokrojony kawałek pora z 4 łyżkami oliwy z oliwek. Dodać szpinak, sól, szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut.Do ugotowanego szpinaku dodać pokrojony w kostkę biały(...)mozzarella , mieszać aż do rozpuszczenia się sera. Całość posypać tartym serem Parmezan. SMACZNEGO
zielonacukinkaząbki czosnku- 400 ml passaty pomidorowej- tymianek, oregano*sos beszamelowy:- niecałe 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- 400 ml mleka- sól i pieprz- szczypta gałki muszkatołowej- 50 g tartego parmezanuPrzygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć mięso(...)naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjitwarde.Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i przełożyć do natłuszczonej formy na tartę. Poprzycinać wystające brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Tak przygotowane ciasto ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie groch/fasol
Gospodyni Miejskaząbek czosnku,• kilka gałązek tymianku,• szczypiorek,• szczypta gałki muszkatołowej,• oliwa do smażenia,• 5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego pecorino,• sól i pieprz biały do smaku.Przygotowanie:Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli(...)dodać masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu. Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem
SzczyptaSmaQładniki:400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili)1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy)2 ząbki czosnku1-2 łyżki tartego parmezanu7 orzechów brazylijskich7-8 dużych listków bazylii1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie)4 łyżki oliwy z oliwek (lub zalewy z pomidorów)sól morska Makaron (może
Poezja smakupieczona orzechowa owsianka* w słoiku po maśle orzechowym z miodem i truskawkami *z tartymi orzechamiI nawet zepsuta pogoda za oknem tak bardzo mi nie przeszkadza po takim śniadaniu.Przepis: 50g płatków owsianych + 120ml wrzątku do zalania2 łyżki startych orzechów(ok.12g)jajko30g jogurtu naturalnego20ml mlekaszczypta proszku do pieczenia/sody oczyszczonejcoś do posłodzeniaszczypta soli(...)cynamon, aromat+ najważniejsze słoik po maśle orzechowym!! :DPłatki mieszam z solą, zalewam wrzątkiem, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki.Rano. Mokre składniki ze sobą miksuję. Płatki mieszam z tartymi orzechami i resztą składników. Przelewam do szklanego słoiczka po maśle orzechowym i piekę ok.40-45min* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.*przez ostatnie kilka(?) minut piekłam z górną grzałką
More food, love and dreamsminutach, studzimy. Oprószamydosc obficie ziołami. Na każdym plastrze piersi zkurczaka układamy ciasno fasolki szparagowe i marchewkę. Zwijamy po długości, spinamy wykłaczkami. Kazdą roladkę panierujemy w jajku, następnie bułce tartej i zmażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Podajemy na pozostałej marchewce i fasolce
Z Majeczką w kuchnijabłek2-3 łyżki cukru1-2 łyżeczki cynamonu 2- 3 łyżki bułki tartej Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia