tarty - 13589 przepisów (strona:409/906)

Błyskawiczne piątki - podsumowanie 26.08.2016r. 148

kolejnych błyskawicznych piatków . Tym razem czternaście przepisów. Zapraszam! Danuta Sałatka z cukinii z sosem pieprzowym Arek Warianka   Marzena Naleśniki z twarogiem i jagodami Bożena Grzyby z jajkiem Angelika Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką Magdalena  Francuskie tosty z dżemem i bananem Marta Lody z owocami   Paulina Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia Gosia Pomidorowa

Magiczne Życie Marty
Szarlotka z bezą i złotą rosą 196

była sztywna wsypywałam porcjami cukier. Na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną.  Teraz już miałam piękną sztywną i lśniącą pianę.     Podpieczony spód ciasta można lekko obsypać bułką tartą, żeby nie nabrał zbyt dużo wilgoci z jabłek. Ja tego nie zrobiłam celowo, dzięki czemu moja szarlotka była cała wilgotna. Właśnie taką chciałam, Wyłożyłam masę jabłkową na spód ciasta

Kuchnia u Krysi
Tarta ze śliwkami (bez pieczenia) 167

kakaowych (np. petit beurre kakaowe) 60 g masła Przygotowanie: Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera.  Dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączymy razem.  Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem.  Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Krem czekoladowy: 250 g mascarpone  100 g białej czekolady Przygotowanie

bistro mama
Faszerowane cukinie z piekarnika. 166

ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól natka pietruszki opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili także

Powiedz dietom nie
Parówki z serem w cieście naleśnikowym 174

oczywiście parówkę..i ser topiony zamiast sera żółtego. 250ml mleka 250ml gazowanej wody mineralnej 3  jajka 225 g mąki pszennej pół łyżeczki soli parówki plasterki sera topionego bułka tarta jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki bez zawijania 421

marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 woreczki (200 g) ugotowanego ryżu 1 jajko ok. 3 łyżki otrębów żytnich w zależności od konsystencji farszu (może być też bułka tarta lub kasza manna) pieprz, sól Kapustę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno pokroić i zeszklić na oleju. W misce

Dobra karma
Sernik czekoladowy 147

bezglutenowy i wegański. Mieszkam na ulicy, na której niedawno otworzyli wegańską knajpę. Cuda na kiju tam są i smakują wyśmienicie. Zachodzę czasami, kiedy wracam po pracy i kupuję kawałek tarty z botwinką na cieście bez laktozy i bez glutenu. Cieszę się ogromnie, ze powstają takie miejsca i że są ludzie wierni swoim ideałom. Że jajko to dla wegan

bistro mama
Zielona panierka 176

Robiliście już zieloną panierkę do mięsa ? Jeśli nie to polecam . Wystarczy natka pietruszki, bułka tarta lub len dal stosujących dietę szczególnie bezglutenową, trochę oliwy , przypraw i nasze mięso z nudnego staje się znowu atrakcyjne . Panierkę podaje w dwóch wersjach, druga jest z dodatkiem sera , który się roztopi w trakcie pieczenia, co daje dodatkowy walor smakowy. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 206

proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny. Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Pianka:  5 białek,  1/2 - 3/4 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  2 budynie

Z miłości do słodkości
Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami 279

wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie

Niezły Młynek
Mielone z grzybami 229

Łatwy i szybki obiad z grzybowym smaczkiem Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 szklanka odgotowanych podgrzybków 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko sól, pieprz bułka tarta   Sposób … Czytaj dalej Mielone z grzybami

czarrna od kuchni
Sernik cytrynowy z Wiśniami 250

soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy.  2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą

vaniliowoczekoladowa
CIASTO Z WIŚNIAMI OTULONE PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 276

Ciasto biszkoptowe - jajka z cukrem ubijać do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę dokładnie wymieszać na jednolita masę. Ułożenie Tortownice o średnicy 24 cm. posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta kruchego rozwałkować na spód tortownicy, pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na pasy ok. 3 cm szerokości w celu wyklejenia boków tortownicy. Na ciasto kruche wyłożyć lekko

Ciastka - domowe słodkości
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 22.07.2016r. 139

szynką - zapiekane    Aga Czekoladowe muffinki z wiśniami   Magdalena   Ciasteczkowy shake bananowy   Monika Placki z zielonej cukinii z pieczarkami    Justyna Tarta z czarną porzeczką i płatkami migda ł owymi  Marta Sałatk a z rukolą , kurczakiem i żółtymi pomidorkami koktajlowymi   Marzena Owsianka z owocami  Małgosia   Jajka dekorowane

Magiczne Życie Marty
Czekoladowy koktajl z truskawkami 115

Truskawkowy sezon wciąż trwa. Ostatnio truskawki poszły do tarty , która długo u Nas nie stała. Ledwo się schłodziła, a już została zjedzona cała. Dziś poszłam w stronę koktajlu, a konkretnie połączyłam je z kremem czekoladowym. Ciekawy miks, na poprawę humoru lub schłodzenia się na lato. Składniki 0,5 kg truskawek 2 łyżki kremu orzechowo – czekoladowego szklanka kefiru

Pink Envelope