Drożdżówka z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 257miejsce na ok 1-1,5 godziny. Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść i przełożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Truskawki i rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Rozsypać na wyrośniętym cieście, posypać kruszonką. Ciasto piec ok 35 minut
Smakołyki Asi
PASZTET Z ZAJĄCA / KRÓLIKA – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – KREW I WINO – domowy pasztet z sosem żurawinowo-winnym 277nią palcami winna wydawać takie mlaskające dźwięki 10. FORMOWANIE + PIECZENIE (2 min + 1h) Masę przekładamy do formy keksówki wysmarowanej smalcem lub masłem (można też dodatkowo oprószyć ją bułką tartą). Wyrównujemy wierzch dłonią i uderzamy foremką kilka razy o stół, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pasztet pieczemy ok. 1h (a dokładnie dwie litanie do św. Plegmunda wg przepisu
Nerds Kitchen
Ciasto bananowe z mąki orkiszowej 201Przygotowanie: - cukier utrzeć z olejem - dodać jajka, zmiksować - dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać - dołożyć mąkę, sodę i kurkumę , ponownie wymieszać - ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy, po wylaniu oprószyć cynamonem - piec 30-35 minut w 180 stopniach SMACZNEGO
Pora na pora i pomidora
sernik z wiśniami z kruszonkowym ciastem... 233budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka, odsączne z kompotu wiśnie bez pestek, zmiksować krótko do połączenia składników tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane - na dno blaszki dać 3/4 ciasta kruszonkowego, przygnieść np. denkiem szklanki do dna, wlać sernik, na wierzch rozsypać resztę kruszonki piekarnik 180 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubię
Crumble truskawkowe 192szklanki cukru + 2 łyżki 1 laska wanilii 100g zimnego masła Całość przygotowania crumble to coś niesłychanie prostego. Do pieczenia nadają się ceramiczne formy, kokilki, blaszki do tarty, możecie użyć czegokolwiek byle było niskie. Tak więc formę ceramiczną wysmarujcie delikatnie masłem i posypcie mąką ziemniaczaną, na górę wyłóżcie owoce, truskawki polecam pociąć w plasterki albo ćwiartki, malin
Kuba Gotuje
Truskawkowy kopiec kreta 348masy maślanej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i znowu wymieszać. Formę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować dno masłem i posypać bułką tartą lub kaszką manną. Wylać ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C 30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. jak po wyciągnięciu patyczek będzie suchy, to ciasto
Kuchnia Pokoleń
PIZZA PEŁNOZIARNISTA ZE SZPARAGAMI 234którym wyrastało i ugniatamy krótko formując kulkę, którą następnie wałkujemy na placek o grubości od 0,5 – 1 centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. Smacznego ! Artykuł PIZZA
Markowy smak
Mus z truskawek i mango. 238blendera, dodaj mleko, nerkowce i sok. Zmiksuj na gładką masą. 3. Mus z mango przelej do pucharka, szklanki lub słoiczka. Na to wylej mus z truskawek i udekoruj tartą skórką z limonki i miętą. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 312 kcal
Powiedz dietom nie
szybkie, łatwe, ucierane ciasto z truskawkami... 186być, wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć składniki na gęste ciasto można użyć 1 dużej blaszki = użyłam 2 tortownice 20 cm i 18 cm, wysmarowane tłuszczem i posypane tartą bułką - w blaszkach rozsmarować odpowiednią do wielkości blaszek porcje ciasta, wygładzić, powkładać połówki truskawek skórką do dołu piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec
W Mojej Kuchni Lubię
QUICHE Z KARCZOCHAMI I SZPINAKIEM 271Co najlepiej zjeść na lunch w ciepły dzień? Naszym zdaniem... Artykuł QUICHE Z KARCZOCHAMI I SZPINAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINE
Smerfny tort o smaku lodowych cukierków! 244mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej poznańskiej Lubella 3/4 szklanki drobnego cukru odrobinka (dosłownie na końcu łyżeczki) niebieskiego barwnika w proszku Blaszkę posmarować cienko masłem i posypać bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodać stale miksując jedno po drugim żółtka, następnie łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka
Poezja Smaków - blog kulinarny
Kilka letnich przysmaków 217Poniżej przygotowałam krótkie zestawienie niektórych moich ulubionych letnich przysmaków. Lody, dwa szybkie ciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną i świeżą miętą
Codzienna kuchnia niecodzienna
BABKA JOGURTOWA Z BORÓWKAMI 243mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy umyte borówki, mieszamy delikatnie i wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (lub mąką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50-55 minut (do suchego patyczka
Walijskie Pichcenie
CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI BEZGLUTENOWE 308truskawek 2 łyżki powideł truskawkowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto . Wkładamy do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na blaszce do tarty (22-23 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 min w temp 180 stopni z termoobiegiem. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy powidła, posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy truskawki
WYSPA SZCZĘSLIWA
Chrupiące skrzydełka 201kurczaka 1/2 szklanki sosu barbecue FOLWARK 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki białego pieprzu 2 jajka 4 łyżki mleka mąka i bułka tarta do panierki olej do smażenia Skrzydełka myjemy i z każdego odcinamy najcieńszy segment (ten który zawsze się mocno spieka), wkładamy do salaterki. Sos mieszamy z papryką, solą, chili
Czary - gary w kuchni