masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie pomóc mocząc lekko dłonie w zimnej wodzie). Gdy nasz kotlecik będzie gotowy obtaczamy go w bułce tartej i kładziemy go na rozgrzany wcześniej olej. Smacznego
Kuchnia moimi oczamipianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym
W kuchennym oknie Ewyjajka- łyżeczka otrębów/kaszy manny/bułki tartej- łyżeczka koncentratu- cebulka dymka- przyprawa do ryb- sól, pieprzWarzywna salsa- mieszanka warzyw mrożonych- łyżka serka kremowego- łyżka koncentratu- łyżka oliwy- 1/2 puszki pomidorów- zioła prowansalskie-ząbek czosnku-pieprz, sól+ ser do posypaniaPrzygotowanie: Filety z łososia drobno zmielić wraz z jajkiem, bułką tartą, przyprawami itd. Zmiażdżony/drobno posiekany czosnek
Kuchnia EllieSkładniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików):- 300 g mięsa z piersi kurczaka- warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku- 1 jajko - 3-5 łyżek bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki czosnku w proszku, sól i pieprz- po łyżce koncentratu i ketchupu- ok. 60 g startego żółtego(...)olej do smażeniaPrzygotowanie:Mięso posiekać na bardzo drobne kawałeczki (nie mielić), dodać startą marchewkę, pokrojoną drobno paprykę, por oraz posiekany ząbek czosnku. Doprawić, wymieszać dokładnie z jajkiem, bułką tartą i serem. Uformować kotleciki. Usmażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, podlać odrobiną wody, dodać pomidory z puszki i zagotować. Zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę dusić
Kuchnia Ellieśrednia cukinia1 jajko1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki bułki tartejŚwieży koperekok. 70 ml mlekaSól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, mąkę, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Aby nie straciły swojej chrupkości, układamy usmażone placuszki na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny
kulinarnyJaCzas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: ok 13,50 zł SKŁADNIKI:200 g makaronu Tagliatellesuszone pomidory sos pesto1 średnia cebula1 ząbek czosnkuser tarty grana padanooliwa100 ml bulionu warzywnegopomidorki koktajlowesól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Wstawiamy osoloną wodę na makaron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy sos pesto i bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem(...)Pokrojone suszone pomidory dorzucamy na samym końcu smażenia sosu. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i dodajemy do sosu, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego
kulinarnyJapomocą ubijaczki lub widelca łączymy ze sobą składniki, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE sałatki:W pierwszej kolejności panierujemy pokrojony w plastry ser camembert w jajku i bułce tartej. Zalecam podwójna panierkę. Ser smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie szynkę szwarcwaldzką. Na talerzu układamy
kulinarnyJaszpinakowy farsz. Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy w rulon. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i roztrzepujemy widelcem. Zwinięte krokiety zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy krokiety na rozgrzanym oleju z każdej strony. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu.Smacznego
kulinarnyJajajko2 łyżki bułki tartejświeże oreganoświeży imbirpieprz cayennnesólPRZYGOTOWANIE kotletów:Mielone mięso wołowe przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i posiekane oregano. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy startym imbirem, solą i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.Formujemy kulki mięsne, które spłaszczamy na 1 cm kotlety. Podsmażamy na oleju z obu stron.Kotlety przekładamy
kulinarnyJaśrednie boczniaki5 pomidorków koktajlowychpłatki z sera grana padanonatka pietruszki1/2 szklanki mlekabułka tartamix sałat (dębowa, rzymska, rukola)oliwa truflowaPRZYGOTOWANIE:Boczniaki myjemy i osuszamy. Zanurzamy w mleku i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.Na talerzu układamy umyte i porwane sałaty. Dodajemy pokrojone pomidorki i wcześniej usmażone boczniaki. Wszystko
kulinarnyJamielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta gałki muszkatołowejsólPRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące.Pulpeciki smażymy na oliwie, aż się delikatnie zarumienią
kulinarnyJawarzywnych:Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego.Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone na złoto układamy na ręczniku
kulinarnyJaziół. Na koniec wyławiamy warzywa i przecedzamy bulion.W między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów.Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą, odrobinę mąki, mleko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posikanym koperkiem. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą masę.Z mięsnej masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące.Zagotowujemy
kulinarnyJaolej do smażeniapapryczka chilli - jeśli chcecie jak ja na pikantniePrzygotowanie :Cebulę, czosnek i papryczkę chilli bardzo drobno szatkuję ( użyłem robota ). Zszatkowane dodaję do mięsa, wbijam jajko, dosypuję bułkę tartą i dokładnie mieszam doprawiając solą i pieprzem.Gotowe mięso dzielę na 4 części i każdą formuję na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Najlepiej zrobić to na foli
Mechanik w kuchnipłynny środek. Do tego sałatka i mamy obiad gotowy!:) Składniki na dwie porcje.Składniki:kilka liści sałaty lodowejpomidorkilka plasterków wędzonego boczkupół czerwonej cebuli2 jajka1/4 czerwonej paprykibułka tarta do panierowaniajajko do panierowania Sos do sałatki:3 łyżki olejułyżka soku z cytrynyłyżeczka mioduząbek czosnkupieprz czarny, sól Boczek kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem(...)jest konieczne, jeśli chcecie lżejszą wersję, możecie tak ugotowane jajko podać na sałatce.Jeśli natomiast wolicie wersję panierowaną, to delikatnie wyjmujemy jajko z woreczka, panierujemy w jajku i bułce tartej(najlepiej 2 a razy) i smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez 30-40 sekund z każdej strony. ŻYCZĘ SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka