tarty - 13589 przepisów (strona:335/906)

Brukselka gotowana w mleku 201

wielkości gotuję 7-10 minut. (brukselka musi być cała zanurzona więc jeśli trzeba dolewam wody)Po ugotowaniu cedzę i przelewam lekko zimną wodą.Masło roztapiam i dodaję bułkę tartą  i mieszam aż będzie się porządnie  smażyć.Podaję zawsze jak na zdjęciu poniżej.Smacznego

Mechanik w kuchni
Omlet pieczony z tarte Czaniecki 173

Zrobimy sobie omlecik,ale inny. Taki bardziej syty i elegancki. Nie ograniczymy się do samej patelni, my go jeszcze włożymy do piekarnika i zapieczemy z mozarellą.Składniki-tarte Czaniecki ugotowane-jaja-mozarella-seler naciowy-ser żółty-bazylia-oregano-pomidory suszone z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim SkworcuJaja zmiksuj z selerem naciowym, jeśli nie masz, może być natka pietruszki, posól

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety mielone z soczewicą 153

Kotlety mielone z soczewicą PRZEPISSkładniki0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3/4 szkl. soczewicy zielonej (suchej)2 średnie cebule7 średnich pieczarek1 ząbek czosnku1 jajko1 czerstwa bułka2 łyżki bułki tartejpieprzsólmajeranekbułka tarta do obtaczania kotletówolej do smażenia PrzygotowanieSoczewicę zalać wodą i odstawić na 1h. Następnie gotować przez ok. 0,5h, odcedzić wodę (jeśli została) i zmiksować na "papkę". Czerstwą bułkę(...)ilości oleju. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.Wymieszać mięso, soczewicę, pieczarki, bułki, jajko, cebulę, czosnek i przyprawy, całość dobrze wyrobić.Z masy formować kotleciki, obtoczyć  w bułce tartej i smażyć do zrumienienia z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zapiekane jaja z pomidorami 180

czym miksuję blenderem. Powstały przecier cedzę przez sito aby pozbyć się grubszych reszek cebuli i mieszam go ze śmietaną solą i pieprzem.Foremki do zapiekania smaruję masłem, obsypuję odrobiną bułki tartej i wlewam do nich przecier. W każdej foremce robię lekkie wgłębienie do którego wbijam po 1 jajku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok 15-20 minut w 180oC

Mechanik w kuchni
Rybka w miodzie 197

pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce,  smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać

Kuchnia Danusi
Ryba po grecku 208

wigilijnym stole..Przepis stąd.3 duże filety np.tilapii4 marchewki1/2 pietruszki1/2 selera1 por4 łyżki koncentratu pomidorowegosólświeżo zmielony pieprz1 łyżeczka słodkiej paprykilistek laurowy2 ziarenka ziela angielskiegoolejjajko, mąka i bułka tarta do panierowaniaWarzywa umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć warzywa, podlać 1/2 szkl wody, dodać koncentrat i przyprawy(...)dusić ok 20 minut. [ u mnie dusiły się w wolnowarze].Filety umyć osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Przekroić na 2-3 części. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Na półmisku ułożyć usmażone filety a następnie przykryć je warzywami

Moje domowe kucharzenie
Kotlety jajeczne z sosem cebulowym 171

surowe jajko, drobno pokrojony koper i szczypior oraz podsmażoną na oliwie drobno pokrojoną cebulkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie w dłoniach formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu z obu stron.Wykonanie sosu:Cebule obieramy i kroimy drobniutko w kosteczkę, podsmażamy na oliwie albo na klarowanym maśle, zalewamy odrobiną wody i gotujemy około

Bon Appetit Małgorzaty
Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 211

mrożony liściasty2 łyżki bułki tartejpuszka pomidorów1 koncentrat pomidorowy2 łyżka mąki pszennej1 litr bulionu 2 liście laurowe2 ziela angielskie3 ząbki czosnkususzona bazylia1 jajkosól, pieprzMięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz wcześniej podsmażonym szpinakiem z ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy w dłoniach małe klopsiki. Klopsiki podsmażamy z obu stron i następnie wrzucamy do gotującego się

Bon Appetit Małgorzaty
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 187

rozwałkowywania ciasta żeby nie przylepiało się do stolnicy. Pierogi zaklejamy w taki sposób jak widać na fotografiach albojak  tradycyjnie jak ruskie.Zalepione pierogi panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim oleju :)smażymy składniki na farsz wraz z wołowinąrobimy sos beszamelowy z natką pietruszkismażymy i wyrabiamy ciasto w garnkuwyrabiamy ciasto na stolnicyciasto rozwałkowujemy, kładziemy po 2 porcje

Bon Appetit Małgorzaty
Piekielny karczek 190

rozmarynsól pieprzPropozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty.Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu  na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka. Zalewamy podsmażoną cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 205

pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się zredukuje. Podajemy do mięsa. schab nadziewany

Bon Appetit Małgorzaty
Dewolay z brokułami w sezamie z ryżowymi kulkami 263

Taki smaczny misz masz obiadowy :)składniki na 2 porcje:2 piersi z kurczaka1 brokuł2 woreczki białego ryżupól szklanki sezamu (do dekoracji także czarny)bułka tarta - do panierki3 jajka - do panierkisól, pieprzłyżeczka cukru natka pietruszkikoperekświeża bazylia do dekoracji olej do smażeniawykałaczkiGotujemy brokuły z dodatkiem łyżeczki cukru bez przykrywania pokrywką (by nie straciły kolor). W tym czasie gotujemy ryż(...)ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Z każdej strony solimy i doprawiamy pieprzem. Gdy brokuły ugotują się rozgniatamy je widelcem i doprawiamy solą

Bon Appetit Małgorzaty
Proste ciasto z gruszkami i z cynamonem 187

cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy drewniana łyżka. Ciasto wylewamy do tortownicy (natłuszczonej i obsypanej bułka tartą) Na wierzchu układamy kawałki gruszek i posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. ok 1 h. wystudzone ciacho posypujemy cukrem pudrem.ciasto z gruszkami

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa brokułowa z kulkami ryżowymi i kurczakiem 190

Jest do pożywna i zdrowa zupa, idealna na zimowe po południa. Składniki:2 piersi z kurczaka1 duży brokuł2 woreczki białego ryżubułka tarta - do panierki2 jajka - do panierki1 cebula1 litr bulionu warzywnegosól, pieprzłyżeczka currynatka pietruszkikoperekświeża bazylia do dekoracji olej do smażeniałyżka masła do smażeniaZupa: w rondlu na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucamy(...)ryżu dodajemy koperek i natkę pietruszki, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie lepimy w dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju.Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz curry. Smażymy na rozgrzanym oleju. Finał: Zupę brokułową podajemy z kulkami ryżowymi

Bon Appetit Małgorzaty
Gryczane kotlety z grzybowo-żurawinowym sosem 202

pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso i smażymy. Ugotowaną kaszę mieszamy z mięsem, wbijamy jaja. Całość mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Formujemy w dłoni kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na małym ogniu do momentu upieczenia. Kotlety podajemy z sosem grzybowo-żurawinowym.Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta....:) smażymy grzyby na sossmażymy mięso

Bon Appetit Małgorzaty