tarty - 13589 przepisów (strona:339/906)

Szybkie roladki z serem i szynką 327

gotowe!Podawać z sosem czosnkowym lub majonezowo-keczupowym.SKŁADNIKI:12 kromek chleba tostowego (u mnie wieloziarnisty)12 plastrów sera żółtego12 plastrów szynkiew. 1-2 łyżki masła do smażeniaPanierka:mąkajajkobułka tarta 1. Z kromek chleba tostowego usunąć skórki(...)pozostały miąższ lekko rozwałkować.2. Na każdą rozwałkowaną kromkę położyć po plastrze sera żółtego i szynki.3. Zwinąć roladki.4. Opanierować - najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. 5. Usmażyć na maśle

Kto ugości moich gości?
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 177

suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła cebula jajko pieprz, sólWykonanie:Grzyby umyć ,namoczyc na noc, potem gotowac w tej samej wodzie ok godziny. Buraki umyć gotować razem z cebulą, przyprawami w 3 litrach wody(...)miękkości buraków. Zabrac buraki,odcedzic wywar, dodać wywar z grzybów. zagotować, doprawić cukrem, pieprzem, solą, sokiem z cytryny.. Uszka: cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić

Z Majeczką w kuchni
Keks makowy 203

pojawi się keks makowy.Składniki;25 dkg maku trzyykrotniee mielonego,20 dkg cukru,6 jajek,2 łyżki bułki tartej,łyżeczka proszku do pieczenia,opakowanie kuru waniliowego,Wykonanie;Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę.Łączymy z makiem . Następnie dodajemy bułkę tartą, proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do nich pod koniec ubijania cukier waniliowy.Delikatnie

Anioły w kuchni
Kotlet mielony 181

pieprz czarny,ziele angielskie,listek laurowy,kminek,majeranek,gorczyca biala,owoc jalowca,rozmaryn.Wybor dowolny.Skomponujcie swoj zestaw.Smaczniejsze i delikatniejsze kotlety zrobimy z buleczka namoczona w mleku.Gdy bedziemy dodawac tarta bulke,dodajmy pare lyzek gazowanej wody mineralnej dla spulchnienia masy.Jesli robimy kotleciki(...)dzieci dodajmy do nich kaszy manny,beda wtedy mieciutkie.Skladniki na 4 porcje(8 kotlecikow)500 g ulubionego miesa mielonego1 cebula1 sucha buleczka namoczona w mleku lub 2 lyzki tartej bulki1 jajko125 ml wody2 lyzeczki  domowej przyprawy,solWykonanie: Mieso zmielic razem z odcisnieta z mleka bulka.Cebulke zezlocic na masle ghee.Do zmielonej masy dodac jajko,wode,przyprawy i bardzo dokladnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 134

seler1 spora cebula 1/2 pora2 listki laurowe4-5 ziaren ziela angielskiego 1 lyzeczka soli2 spore szczypty cukru1 lyzka octupieprz ,slodka paparyka150 g koncentratu pomidorowego 1 jajko,bulka tarta,olej do smazenia,sok z cytrynyWykonanie:Rybe umyc,poporcjowac, osuszyc,spryskac sokiem z cytryny.posolic,odstawic.Warzywa umyc,obrac i zetrzec na tarce o duzych oczkach.Pora pokroic w polkrazki.Cebule pokroic(...)listek  laurowy i ziarenka ziela angielskiego ,dusic do miekkosci okolo 10 minut.Dodac reszte przypraw:sol,cukier, ocet i koncentrat pomidorowy.W miedzyczasie rybe  obtoczyc w jajku,bulce tartej i usmazyc z obu stron na zloty kolor.Ulozyc w sosie i podgrzac razem,by ryba przeszla smakiem warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z pieczarkami. Swampignon-Frikadelle 208

dania z udzialem miesa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese.Kotleciki sa wyjatkowo smaczne,sprobujcie sami.Skladniki:500 g pieczarek500 g miesa mielonego 1 czerstwa buleczka1 jajko1 cebulaolej do smazeniabulka tarta do panierowaniasol,pieprzpeczek zielonej pietruszki lub innych ulubionych ziolWykonanie:Oczyszczone pieczarki pokroic,potem drobno posiekac.Czerstwa bulke namoczyc w mleku lub goracej wodzie.Obrana,drobno posiekana cebule podsmazyc na oleju,dodac(...)rozgrzanej patelni 3 minuty,tak by nie puscily wody.Mielone mieso polaczyc z pieczarkami ,jajkiem i namoczona bulka.Dodac przyprawy,calosc dokladnie wymieszac,najlepiej reka.Wilgotna dlonia formowac kotlety ,obtaczac w bulce tartej i smazyc z obydwu stron na rozgrzanym oleju.Na cieplo beda swietnym daniem obiadowym.Na zimno sa rownie pyszne,takze swietnie sprawdza sie w kanapkach.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z pieczarkami i porem 251

zalozyc do srodka i zwinac w rulonik.Obtoczyc w roztrzepanym jajku ,nastepnie w bulce tartej.Smazyc na rozgrzynym oleju.Moje krokiety byly bardzo delikatne i wykwintne w smaku,a to dzieki bulce tartej wymieszanej z wiorkami kokosowymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 176

myciem,by nie nasiakly woda od spodniej strony z blaszkami.Straca swoj delikatny smak i aromat.Posolic,posypac pieprzemrozmacic jajko na talerzu Maczac grzyby najpierw w jajku,potem w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle z obu stron na rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske lub z ziemniakami i surowka na drugie danie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone z kaszą jaglaną 210

jaglana (ugotuj na sniadanie podwojna porcje jaglanki a skrocisz czas przygotowania kotlecikow).Mocno przyprawic sola i pieprzem.Mozesz dodac ulubione ziolaz masy miesnej wilgotnymi rekami formowac owalne kotlety.Obtaczac w bulce tartej i smazyc na goracym masle z obu stron na zloty kolor

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 177

dokladnie sprawic,umyc,odfiletowac i usunac oscicebule obrac i posiekac razem z ryba w drobna kostke w salaterce dokladnie wymieszac  mase rybno-cebulowa z maslem,jajkiem bulka tarta,posiekana natka pietruszki i mieta.Doprawic do smaku sola,pieprzem i szczypta cukruuformowac niewielkie klopsiki,posmarowac lekko olejem,ulozyc na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku w 200°C okolo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach 211

ostrym nożem ściąć cała białą skórę i powycinać spomiędzy błonek fileciki pomarańczypiernik,skórkę pomarańczową i majeranek posiekać w mini-rozdrabniaczu.Masło rozpuścić i wymieszać z zawartością rozdrabniacza i bułką tartą.Przyprawić solą,pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu masę piernikową podzielić i równomiernie rozsmarować na 2-ch porcje łososia i dobrze docisnąć.Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczypiec w piekarniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Köttbullar z dorsza 177

cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę.Kapary odsączyć z zalewy i drobno pokroić.Wszystko dokładnie wymieszać,dodać jajko i bułkę tartą.Uformować 18 małych kulek,obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju 6-8 minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki drobiowo warzywne 147

kurczaka1 mała cebula1 mała marchewka50 g mozzarelli w bloku1 duże jajko1,5 łyżki bułki tartej100 g cukinii1 garść świeżego szpinakusól do smakupieprz kolorowy do smakuchili do smakudodatkowo :bułka tarta do panierowaniaolej do smażenia Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Roladki z marchewką, cebulą i cukinią 145

pojedyncze filety z kurczakaFarsz :1 marchewka1 cebula1/2 cukiniisól do smakupieprz kolorowy do smaku2 łyżki masła1 łyżeczka bułki tartejDodatki :bułka tarta do panierowania ( 1 część )płatki kukurydziane do panierowania ( 3 części )3 jajkaolej rzepakowy do smażeniamąka do obtaczaniaRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Kotlety w nietypowej panierce 272

mini krakersów 60 g paluszków chlebowych z czosnkiem5 łyżek tartej bułkiDodatkowo :3 jajka1 szczypta soliolej do smażenia  PRZYGOTOWANIE:Filety umyć i dowolnie pokroić na kotlety. Posolić i popieprzyć. Krakersy i paluszki chlebowe zmiksować w rozdrabniaczu i przesypać do miski lub na talerz. Dodać bułkę tartą i wymieszać panierkę. Jajka rozbełtać z solą. Na patelni rozgrzać olej

Ewa w kuchni