pierogi - 9067 przepisów (strona:339/605)

Kiszona kapusta z soczewicą 92

Kiszona kapusta z czerwoną soczewicą. Można zjeść od razu. Można wykorzystać do pierogów jako farsz po zmieleniu. 750 gram kapusty kiszonej szklanka czerwone soczewicy cebula marchewka ząbek czosnku sól i pieprze do smaku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ziele angielskiego kilka ziarenek liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki cząbru i lubczyku  1 łyżeczka

AZgotuj!
Siekane kotleciki drobiowe z warzywami i serem żółtym 115

Moje dziecko do niejadków zdecydowanie nie należy, ale na obiad jadłaby najchętniej rosół na zmianę z pomidorową i od czasu do czasu pierogi. Mięso jada tylko w zupie, ewentualnie pod postacią kabanosów, a wszelkimi kotletami, pulpetami czy pieczonym gardzi, dlatego też postanowiłam przygotować siekane kotleciki, które widziałam wcześniej na kilku blogach i sprawdzić czy taki sposób na przemycenie mięsa

Cynamonowe szczęście
Pączki. Najlepszy przepis. 110

zbite i znacznie twardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych

Kate's Kitchen
Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek 91

słodkimi posiłkami, równie dobrze sprawdza się także w potrawach wytrawnych - ugotowana na sypko może być dodatkiem do mięs, można dodać ją jako składnik zapiekanek czy farszu (np. do pierogów czy gołąbków). Dziś pokażę Wam przepis właśnie na takie wykorzystanie kaszy - zamiast słodkiej jaglanki na śniadanie będą kotleciki na obiad 😉 Kotleciki z kaszy jaglanej i jajek - przepis na 8 sztuk

Z notatnika dietetyka
Tawa Tawas. Boliwijskie pączki 88

roztopionego) 125 ml mleka olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania miód do polania (opcjonalnie) Jak przygotować Tawa tawas ? Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy jak na pierogi czy kopytka. Ja robiłam wszystko ręcznie w misce i to zajęło mi 5 minut. Ale można ciasto wyrobić hakiem robota do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ 114

wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką, rolujemy w gruby wałek i dzielimy na równe części (u mnie wyszło 13 kawałków). Każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego, zlepiamy jak pieroga i formułujemy w kulkę. Ulepione w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Rita creative
Rogaliki kokosowe z nutą migdałową 99

części, nie używane przykrywamy np. folią spożywczą, żeby nie obsychało. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości min. 16 cm i dowolnej długości, nieco grubsze niż ciasto na pierogi. Ciasto można delikatnie podsypać mąką (najlepiej sprawdzi się stolnica sylikonowa) . Od trójkątnej tekturki, nożykiem do pizzy, kroimy ciasto. Podstawę trójkątnego ciasta w połowie nacinamy na długości ok 2 cm. Ciasto zwijamy

Moniki Smakołyki
Zupa ruska – kuchnia podkarpacka 126

szklanki mleka sól Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy. W międzyczasie z mąki, ciepłej wody i soli robimy miękkie elastyczne ciasto, jak na pierogi. Do mąki dodajemy dużą szczyptę soli i po troszkę wlewamy wodę. Wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto osiągnie właściwą konsystencję. Z ciasta skubiemy małe kluseczki i wrzucamy je do gotujących

Trzeci talerz
Nie wyrzucam jedzenia! Zamrażam. Co można mrozić? Zaskoczę Cię tymi 8 produktami! 106

według mnie, jest tak najpraktyczniej i najbezpieczniej. CO MOŻNA MROZIĆ Z ŻYWNOŚCI – 8 produktów spożywczych, które często goszczą w mojej zamrażarce Oprócz spraw zupełnie oczywistych, jak dodatkowy sznycel, pierogi od teściowej, czy gołąbki od mamy, podzielę się z Wami moją wiedzą tajemną – informacją na temat kilku produktów spożywczych, mniej oczywistych w aspekcie mrożenia i trikami, jak mrozić

W Kawiarence
Rurki z serkiem mascarpone 115

sól i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować (tak jak na pierogi), wycinać paski o długości ok 15 cm i szerokości 2-2,5 cm. Nawijać na foremki do rurek, tak aby ciasto nachodziło na siebie. Nawijać zaczynamy od węższej

Pomysłowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania