tarta – ok.1,5 szklanki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę mannę gotujemy w rozcieńczonym mleku z wodą , studzimy.Dodajemy utarte z cukrem jajko i odrobinę soli , mieszamy.Formujemy kotleciki.Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.Podajemy z ulubionym dżemem lub żurawiną
Ostra na Słodkosól – do smaku– pieprz – do smaku– tymianek – do smaku– jajko – 2 szt– mąka ziemniaczana – 1 łyżka– bułka tarta – ok. 150 g- cebula – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy według przepisu a następnie(...)drobno siekamy.Pory oczyszczamy i bardzo drobniutko kroimy.Podsmażamy razem z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy z makaronem. Do masy wbijamy jajka. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i 3/4 bułki tartej. Doprawiamy solą , pieprzem i tymiankiem, mieszamy. Z powstałej masy formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w reszcie bułki. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju uważając , by się nie przypaliły! Zajadamy
Ostra na Słodkosoczewica czerwona – 1 szklanka- papryka czerwona – 1 szt- papryka żółta – 1 szt- cebula – 1 szt- pieprz – 1 szczyptaDODATKOWO:- jajko – 1 szt- bułka tarta – 1 szklanka- olej do smażenia – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Soczewicę gotujemy przez około 30 minut(...)drobną kosteczkę. Mieszamy z ugotowaną soczewicą. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nadzienie układamy na naleśników. Zawijamy boki do środka. Zwijamy w krokiety. Opanierowujemy z rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju
Ostra na Słodkopietruszki – 1 pęczek* cytryna – 1 szt* liść laurowy – 2 szt* cebula – 1 szt* masło – 1 łyżka* olej – 300 ml* panierka owsiana / bułka tarta* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do garnka wkładamy oczyszczone filety rybne , dodajemy liście laurowe , plaster cytryny , odrobinę pietruszki i gotujemy ok. 5 minut.Odcedzamy(...)rozdrabniamy.Dodajemy zeszkloną na maśle cebulę i ugotowane wcześniej , ugniecione ziemniaki.Doprawiamy solą , pieprzem i posiekaną natką pietruszki.Wszystko DOKŁADNIE razem wyrabiamy na masę.Formujemy kotlety i obtaczamy w panierce owsianej lub tartej bułce.Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Rewelacyjnie smakują z CZERWONĄ KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ ( Provitus ) – KLIK!Do panierowania wykorzystałam Panierkę Owsianą , którą sprezentował mi bdsklep.pl
Ostra na Słodkoszkl – mleko 3,2% – 700 ml – cukier – 0,5 szkl – wanilia – 2 laski PANIERKA: – jajko – 2 szt – bułka tarta – 3/4 szkl - wiórki kokosowe – 0,5 szklDODATKOWO:- olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do garnka wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz 250 ml mleka i dokładnie rozrabiamy.Dolewamy resztę mleka ,cukier(...)budyniu.Całość wylewamy na blaszkę posmarowaną odrobiną oleju.Przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia ( najlepiej na noc ).Po zastygnięciu kroimy masę na kawałki.Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z kokosem.Smażymy po kilka minut na bardzo gorącym oleju.Osuszamy na papierowym ręczniku i posypujmy cukrem pudrem
Ostra na Słodkołyżki- kolorowy pieprz ziarnisty – 1 łyżkaKLOPSY:- ryż – 100 g- sól – 1 łyżeczka- papryka – 1 szczypta- mąka – 30 g- jajko – 1 szt- bułka tarta – 50 g- olej Kujawski bazyliowy – 200 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO: Mieszamy sos sojowy z miodem i olejem. Dodajemy posiekany czosnek,pieprz i chili. Oczyszczone filety obtaczamy dokładnie(...)gotujemy na wolnym ogniu ok.4 minuty. KLOPSY: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanego dodajemy jajko, mąkę,odrobinę soli i papryki. Dokładnie mieszamy i formujemy klopsy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zezłocenia. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z gorącym sosem i usmażonymi klopsami. Świetnym dodatkiem będzie świeża sałata
Ostra na Słodkołyżeczka * sól – szczyptaFARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminekDODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe.Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki.Odstawiamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Kapustę szatkujemy , posypujemy solą.Wkładamy
Ostra na Słodkorodzina!SKŁADNIKI:* ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko ( M ) – 2 szt * mąka pszenna – 3 łyżki * bułka tarta – 100 g * sól * pieprz * papryka ostra * sos sojowy – 2 łyżki * olej do smażenia – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem
Ostra na Słodkoparmezan – 50 gMIĘSO:* filet z kurczaka – 400 g* sól – do smaku* pieprz – do smakuDODATKOWO :* olej rzepakowy do smażenia – 250 ml* kuskus – ok. 200 g* jajko – 1 szt* bułka tarta – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PESTO ROSSO:Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini , czosnek i parmezan ) miksujemy do uzyskania niezbyt gładkiej , ale kremowej masy. MIĘSO :Filet(...)obtaczamy z każdej strony.Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki – im dłużej mięso będzie się marynowało , tym później intensywniejszy będzie smak.Po wyciągnięciu obtaczamy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce.Smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym , uważając , by się nie przypaliło.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.Jego
Ostra na SłodkoJajko – 1 szt* Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* Sól – 1 szczypta* Olej – 50 mlFARSZ:* Kasza jaglana – 2 szklanki* Bulion warzywny – 400 ml* Pieprz – do smakuDODATKOWO :* Bułka tarta do panierowania* Jajko – 1 szt* Olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy duże naleśniki , odkładamy w cieple miejsce . FARSZ :Kaszę jaglaną zalewamy bulionem
Ostra na Słodkosól – 1 łyżeczka** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka** olej – ¼ szklFARSZ:** mięso mielone – 400 g** cebula – 1 szt** mozzarella – 1 szt** ser żółty – 150 g** sól , pieprz , paprykaDODATKOWO :** bułka tarta do panierowania** jajko do panierowania** olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI :Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut.Smażymy średniej grubości naleśniki , odkładamy w ciepłe
Ostra na Słodkominut.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną gałki.Dodajemy do rozdrobnionej fety i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki po całości , zwijamy w krokiety.Panierujemy w jajku i bułce tartej , a następnie smażymy na złoto.Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkojajko – 1 szt* mąka – 1 łyżka* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka / chili – do smaku* olej do smażenia* bułka tarta* masłoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną gotujemy ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem przypraw , mieszamy.Cebule drobno siekamy , podsmażamy(...)złoto.Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente , odcedzamy , dodajemy do kaszy.Wbijamy jajko , dodajemy łyżkę mąki , podsmażoną cebulę , przyprawy i dokładnie razem mieszamy.Formujemy kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Przed podaniem podsmażamy na prawdziwym masełku.Pycha!Smacznego
Ostra na SłodkoSuempol – 200 g* mozzarella – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok cytrynowy – do smaku* świeży koperek – 1 pęczekDODATKOWO:* jajko + bułka tarta do panierowania* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy dość spore cienkie naleśniki.Odkładamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Łososia mieszamy w drobno posiekanym koperkiem.Doprawiamy
Ostra na Słodkoposmakują!Polecam!SKŁADNIKI:* wątróbka drobiowa – 200 g* cebula – 2 szt* kasza jaglana – 1 szkl* marchew – 1 szt* duże jajko – 1 szt* bułka tarta do panierowania* mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl* mąka pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki* sól * pieprz * papryka * olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy
Ostra na Słodko