masłem. Ja natomiast do środka wkładam ser żółty. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda) 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz mielona słodka papryka Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży w środku) Ser pokroić w paski: dwa plasterki(...)połowie piersi i zwijać od tej strony, gdzie ser został ułożony Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzostała po rozmrożeniu opakowania, a jak wiadomo, nie mrozi się mięsa drugi raz. Powstało więc sześć drobiowych mini ruloników. Składniki: 1 pierś z kurczaka mąka jajko bułka tarta sól pieprz(...)można dodać przyprawę do drobiu Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, pokroić na kawałeczki i przyprawić Pierś obtoczyć w mące delikatnie formując ruloniki Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej Ruloniki smażyć w głębokim oleju (u mnie to była frytownica) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combył twaróg tłusty Piątnicki) 1 jajko 1/2 opakowania cukru waniliowego, ale można też dać całe - będzie słodsze 5 łyżek mąki 3-4 łyżki cukru bułka tarta Ziemniaki, twarożek, jajko(...)cukier waniliowy, mąkę i cukier mieszamy w malakserze lub miksujemy. Ma powstać ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk Z powstałej masy formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej z obu stron Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy na złoty kolor Zjadamy gorące Smacznego :) Biorę udział w akcji dla dzieci
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDostałam tyle pieczarek, że nawet nie wiem ile... :) Zrobiłam więc paszteciki z pieczarkami i marchewką :) Składniki na farsz: 700 gramów pieczarek 3 marchewki 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej 1 cebula 5 listków świeżej bazylii sól pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko(...)marchewką dusimy na odrobinie oleju, na dużym ogniu. Z pieczarek "wyjdzie" woda, którą musimy zredukować, najlepiej zupełnie. Po zredukowaniu chwilę podsmażamy i doprawiamy Przekładamy do cebulki, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz posiekane listki bazylii - mieszamy. Odstawiamy Teraz robimy ciasto, ale najpierw nastawiamy piecyk na 180 stopni Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy i rozwałkujemy Wycinamy szerokie paski i nakładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrobię. Rukolę również można delikatnie pokroić, ale w tym przypadku nie ma takiej potrzeby Do gotowej kieszonki wkładamy suszone pomidory, szpinak (u mnie rukola) i tymianek. Jeśli tymianek jest tarty, to trzeba go najpierw "wsypać" do kieszonki, a następnie włożyć szpinak/rukolę i suszone pomidory. Otartym tymiankiem można dodatkowo natrzeć pierś - ja tak zrobiłam Nafaszerowaną pierś smarujemy marynatą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgrzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej margaryna do wysmarowania formy migdały w słupkach Polewa czekoladowa 200 g rozpuszczonej czekolady lub polewa domowa: 50 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki(...)zmielić, czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej* (lub mikrofali), przestudzić. Przestudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę dodać do ucieranej masy, miksować. Dodać również zmielone orzechy oraz bułkę tartą. Na koniec dodać sztywną pianę z białek i wmieszać ją delikatnie do masy za pomocą sylikonowej szpatułki. Piekarnik rozgrzać do 200 'C. Formę na ciasto tzw. ćwibakówkę
Moje Qulinariacukru waniliowego, 3 jajka, pół szklanki mąki, niecałe pół szklanki bułki tartej, pół proszku do pieczenia. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy i czekoladę posiekać. Masło utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym, skórką z cytryny. Kolejno wbijać jajka i mieszać. Wsypać mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dodać marchewkę, czekoladę i orzechy
Mój Smak na Życiejajko 3 łyżki bułki tartej sól morska młynek do smaku pieprz kolorowy młynek do smaku 1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej + do posypania 350 g pieczarek 1 łyżka masła natka pietruszki musztarda rosyjska przyprawa do wieprzowiny PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolity
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimleka 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru duża łyżka masła 1 żółtko 200 g sera białego 300 g dżemu jabłkowego tłuszcz do wysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać w kubku z łyżką mąki, łyżką cukru i letnim mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie roztopić masło i zostawić do ostygnięcia(...)Każdy kawałek rozwałkować lub uformować na dłoni, nałożyć łyżkę masy serowo - jabłkowej i zlepić zamykając farsz w środku. Układać luźno w tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Gotowe odkładamy na ok pół godziny. Po tym czasie z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok pół godziny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego 100 g moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia 1 jajko bułka tarta sól(...)pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju, aż się przyrumieni. Do mięsa dodajemy zrumienioną cebulę, surowe jajko oraz dosypujemy bułki tartej, tyle aby masa zgęstniała i łatwo można było z niej formować kotleciki. Masę mięsna doprawiamy solą i pieprzem. Suszone morele przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Moczymy ok 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiforemki 2 łyżki bułki tartej 100 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mąkę mieszamy z kaszą maną, proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła. Na koniec dodajemy rozgniecione banany, połowę żurawiny i mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przygotowane ciasto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipoprzedniego. Zapiakańce ziemniaczane z mięsem SKŁADNIKI: 0,75 kg ziemniaków 300 g mięsa mielonego z łopatki 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól pieprz olej do smażenia bułka tarta 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego suszona natka pietruszki 2 łyżki keczupu 3-4 ogórki konserwowe zielona cebulka Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozgniatamy(...)zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypujemy zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitych którzy twierdzą że nie potrafią piec, do jego przygotowania. Sernik kawowy ze złotą karmelową nitką SKŁADNIKI : Na spód: 100 g herbatników 100 g płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru 120 g masła 50 g gorzkiej czekolady Na środek: 550 g serka o smaku waniliowym z dodatkiem laski wanilii 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru trzcinowego(...)dekorację: 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka migdałów 4 łyżki cukru Przygotowanie: Masło roztapiamy, osobno roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę. Herbatniki kruszymy, dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą , dwie łyżki cukru i mieszamy. Do tego wlewamy roztopione masło i czekoladę i łączymy składniki. Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka z serem feta i szpinakiem SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 10 liści szpinaku 2 plasterki sera feta przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 jajko bułka tarta Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy a następnie obsypujemy z obu stron przyprawą do kurczaka. Układamy na każdym po 5 listków szpinaku(...)nich plasterek sera feta. Całość zwijamy tak jak krokiety czyli boki zawijamy do środka a następnie zwijamy całość. Tak przygotowane panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 2 jajka pieprz sól koperek 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej ciasto francuskie (pasek szerokości kilku cm) łyżka oliwy Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Koperek drobno posiekać Do mięsa dodać zeszkloną cebulkę, koperek, bułkę tartą, jedno jajko i przyprawy. Z masy mięsnej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki