tarty - 13589 przepisów (strona:323/906)

Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 245

pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej wieprzowiny 50 bułki tartej  8 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego(...)lekkiego przestygnięcia. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, odkrawamy pestki, zostawiając sam twardy miąższ. Drobno siekamy. 2. W misce bardzo dokładnie mieszamy mięso, szpinak, pomidory, bułkę tartą, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku. Przekładamy do keksówki, uklepujemy i wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 90 minut.  3. W trakcie

My Culinary Art
45. Selerne placki 168

poprzedniej wersji nie zawsze mi się udawało.  Na 20 placków: 1 duży seler 1 duża cebula 3 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz, vegeta bułka tarta do panierki olej do smażenia Seler obieramy i ścieramy(...)grubych oczkach. Gotujemy w osolonej wodzie ok 8 minut. Wrzucamy na sito do odcedzenia i ostygnięcia. Następnie dodajemy rozbełtane jajka, przyprawy i mąkę. Formujemy  placki, obtaczamy w bułce tartej i smażmy na złoty kolor

Jadło i czytadło
53. Pasztet z soczewicy z czosnkiem 120

szklanka startego na wiórki selera 4 jajka 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Soczewicę rozgotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju wraz z selerem. Soczewicę odsączyć od nadmiaru wody dodać do niej podsmażoną cebulę z selerem wraz z olejem, rozmiażdżony czosnek, roztrzepane jajka oraz bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę i doprawić do smaku. Masę wylać

Jadło i czytadło
75. Ciasto orzechowe bez mąki 378

mocno rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszki manny 3 łyżki bułki tartej 500 ml kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier ciągle ubijają. Orzechy, kaszkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, następnie porcjami dodać do białek i delikatnie wymieszać

Jadło i czytadło
Pasztet z wątróbki z żurawiną na słodką nutę 213

pasztet z suszonymi śliwkami i jabłkami.   1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 1 szklanka żurawiny sól, pieprz, majeranek olej do smażenia   Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula(...)minutach odcedzić. Wątróbkę umyć, pokroić w mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, śmietaną, cebulą, miodem i żurawiną. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i nie żałować majeranku. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10

Jadło i czytadło
Pasztet miodowy 156

własnego uznania i gustu. Dziś polecam pasztet miodowy. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia   Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna(...)umyć, pokroić w mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, śmietaną, cebulą, miodem. Przyprawić jeszcze raz solą, pieprzem i nie żałować majeranku. Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy

Jadło i czytadło
Pasztet z wątróbką i jabłkiem 161

zapach, toksyny i inne niepożądane zawartości. 1 kg wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 4-5 łyżek miodu płynnego 1 duże jabłko pokrojone w kostkę sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut(...)łodkiego smaku (nie można jej przypalić).   Wątróbkęusmażyć na patelni. Następnie  zmiksować w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, jabłkiem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami.  Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez

Jadło i czytadło
Grilowane pulpeciki łososiowe na sałatce ze strączków groszku cukrowego 192

przykład grillowane pulpeciki z łososia i mamy pyszne, zdrowe i bardzo oryginalne wiosenne danie. Składniki dla 4 osób: 400 g świeżego łososia norweskiego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny(...)Łososia zmielić blenderem na gładką masę, dodać przyprawy oraz natkę pietruszki, dokładnie wymieszać i ostawić mięso na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie dodać   jajka i bułkę tartą, masa powinna być na tyle zwarta i gęsta aby można było zrobić kulki.  Z łososia formujemy nieduże kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy je z obu stron

Jadło i czytadło
Pasztet z wątróbki z ananasową nutą 180

słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie.   1 kg wątróbki kurzej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 3/4 słoika dżemu ananasowego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra   Wątróbkę umyć i moczyć przez(...)mleka, przelać zimna wodą i usmażyć na patelni na oleju. Następnie  zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę. Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, dżemem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami.  Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm, lub do słoików, które należy napełnić masą

Jadło i czytadło
Szarlotka królewska z bezą 560

pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany 5 żółtek Masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Masa jabłkowa 3 kg jabłek cynamon cukier do smaku 1/2 szklanki bułki tartej Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, wraz cukrem i cynamonem udusić do miękkości.   Składniki ciasta wymieszać z sobą i wyrobić na jednolite ciasto. 1/3 odłożyć(...)czasie ubić białka na sztywno, dodać cukier nadal ubijając, na końcu dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać łopatką. Po 20 minutach wyjąć ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta. Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko

Jadło i czytadło
Miruna panierowana na piatkowy obiad 237

Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i szybki, a efekt murowany. Składniki - filety z miruny 60 dkg. - mąka, jajko,bułka tarta - sól, pieprz,czosnek granulowany,cytryna Wykonanie Filety rozmroziłam na sitku, skropiłam sokiem(...)cytryny i porządnie osuszyłam . następnie posypałam delikatnie solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem( odstawiłam na godzinkę do lodówki) Tak przygotowane rybki obtoczyłam najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłam z obu stron na rumiano. Ot i gotowe :) Podałam z ziemniaczkami purre i duszoną marchewką. Smacznego :) Oczywiście miałam pomocnika przy przygotowywaniu obiadu. On bardzo sobie ceni rybkę, zwłaszcza

Kuchnia z widokiem na ogród
Kotlety mielone z udek kurczaka. Tanie i smaczne. 385

mięso. A mielone przyrządzone właśnie z tego mięsa są bardzo soczyste. Polecam. Składniki - udka z kurczaka 4 sztuki - bułka kajzerka - jajko - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta - majeranek - bułka tarta Wykonanie. Z udek wycinam kości,żyłki i skórę. ( Kości nie wyrzucam, wykorzystuję je do przygotowania wywaru, który może być bazą do sosów i zup.) Mięso mielę w maszynce(...)odciśniętą kajzerką. Dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam, a następnie wyrabiam ręką. Odstawiam na ok.godzinę do lodówki. Następnie formuję okrągłe kulki,spłaszczam i panieruję w tartej bułce. Smażę na rozgrzanym oleju kilka minut z obu stron. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem 472

wszystkim a najbardziej dzieciom :) Składniki na 8 roladek : - 2 duże podwójne piersi z kurczaka - szynka ( najlepiej konserwowa ) 8 plastrów - ser żółty 8 plastrów - 2 jaja - mąka, bułka tarta - czosnek mielony - domowa wegeta Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na kotlety ( każdą pojedynczą pierś(...)rozkładam folię spożywczą i rozbijam na cienkie płaty. Na kazdy kawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. ( jajka doprawiam obficie czosnkiem i wegetą ). Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam je na kilka minut ( aby doszły) do lekko nagrzanego

Kuchnia z widokiem na ogród
Tradycyjne panierowane kotlety schabowe. Smaczne i chrupiace. 280

schabowe panierowane, tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :)   Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam(...)woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso panieruję najpierw w mące, następnie w roztrzepanych i doprawionych przyprawami jajkach, na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i smażę kotlety z obu stron do zrumienienia. Odsączam na papierowych ręczniczkach, podaję z ziemniakami i surówką. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym. Smaczne i sycące. 316

cukru NADZIENIE - 0,5 kg.pieczarek - 4 jaja na ugotowane na twardo - 1 surowe jajo - pęczek zielonej pietruszki - sól, pieprz,czosnek mielony, papryka czerwona mielona DODATKOWO do panierki - bułka tarta - jajko - olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu(...)pieprz, czosnek, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, wbijam surowe jajko. Mieszam aż do połączenia składników. Nakładam po łyżce farszu na naleśnika i składam w prostokąt. Panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na oleju na średnim ogniu do zrumienienia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród