garść rodzynków łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu 0,75 szklanki mleka 0,25 szklanki oleju 3 łyżki powideł śliwkowych do dekoracji: polewa czekoladowa, cukier puder lub lukier, bakalie, tarte orzechy Przygotowanie: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy powidła i rodzynki. Masę przekładam do ¾ wysokości foremek
Zasmakuj Kuchnidelikatna . Polecam ! Składniki : 0,3 kg łopatki wieprzowej 8-9 pieczarek 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej kremówki 2 łyżki tartego sera, gran padano lub parmezanu szczypiorek do posypania sól do smaku 1 opakowanie makaronu muszelki ( lub innego ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę siekamy nożem , na jak najcieńsze kawałki . Pieczarki
Ogrodnik w podróżypuszystym cieście jajecznym. Składniki (na 1 omlet): 2 duże jaja pół szklanki ugotowanego bobu 2 cebulki dymki – pokrojone w krążki 50g twartego sera feta pieprz do smaku odrobina tartego parmezanu łyżka masła Osobno do dużej miski wbijamy białka jaja, żółtka na moment odkładamy. Białka ubijamy trzepaczką lub mikserem na puszystą, sztywną pianę. Odstawiamy. Na patelni
Smaczna Stronapół cebuli kilka łyżek przecieru pomidorowego lub ketchupu łyżka oliwy lub oleju do smażenia Przygotuj bułki: zetnij sam wierzch bułki, wydrąż ją (pozostałości możesz użyć np. do domowej bułki tartej) tak, by powstał „kociołek”. Przygotuj farsz: na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę kiełbaski oraz cukinię bez miąższu. Smaż chwilę całość
Mojewlasne.plBogaty w smaku bigos z młodej kapusty i tartych na tarce warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera. Z podsmażonym boczkiem i wiejską kiełbaską. Z dodatkiem białego wina i rozdrobnionych świeżych pomidorów. Z dużą ilością koperku i natki pietruszki. Naprawdę pyszny i gotowy w półgodziny. Po zagotowaniu bigos można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się
cool and mintymielonej łopatki wieprzowej jajko 2 łyżki kaszy manny cebula (posiekać) 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki bułeczka pszenna lub 2 łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku) łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego łyżeczka pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli mąka pszenna lub sojowa do obtaczania tłuszcz do obsmażenia Kapusta: główka młodej kapusty 2 marchewki
Kuchcik gotujemalinowe posiekane w kostkę, pozbawione gniazd nasiennych lub duża garść pokrojonych pomidorków koktajlowych lub puszka pomidorów w zalewie Duża garść szpinaku Opakowanie śmietany 12 proc. (150 g) 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól: 2 łyżeczki do przyprawienia kurczaka plus około 1 łyżeczki do przyprawienia sosu Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu lub patelni rozgrzej 2 łyżki
Niedzielny kucharzKupiłam ostatnio sporo fasolki szparagowej. Obowiązkowe danie to fasolka z wody z dodatkiem bułki tartej zrumienionej na maśle. No ale ile jej można zjeść? Na pewno nie na kilogramy. Z pozostałej postanowiłam zrobić sałatkę, która nada się również na obiad w upalny dzień. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Nie trzeba jej koniecznie dosmaczać żadnymi sosami, gdyż
Codzienna kuchnia niecodzienna200ml sosu: 3 pełne łyżki płynnego miodu ¼ szklanki musztardy Dijon 1 łyżka octu z białego wina 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki tartego chrzanu Szczypta soli Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Miód, musztardę, ocet oraz jogurt mieszamy ze sobą do uzyskania kremowej konsystencji. Powoli dodajemy oliwę cały czas mieszając. Na końcu łączymy
Kuchnia w czekoladzieLaSelva 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Farsz: 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 5 ćwiartek z kurczaka przyprawa do kurczaka Dodatkowo: 11 płatów makaronu lasagne LaSelva 3 szklanki tartego sera (cheddar, ricotta, mozzarella) Kurczaka smażymy w przyprawie do kurczaka, następnie oddzielamy od kości i grubo siekamy. W szerokim rondelku smażymy cebulę i czosnek na oliwie z dodatkiem przypraw
MamaOskarkapolecam żytnią. Smażone cukinie będą bardziej chrupiące, ale także bardziej kaloryczne. W każdym razie, jak kto woli ja smażyłem cukinie bez dodatku mąki czy bułki tartej. Boski dressing Maślanka nie jest może najpopularniejszym składnikiem sosów do sałatek itp. Zdecydowanie dominuje oliwa z oliwek, ale polecam wypróbować, będziecie zachwyceni. Jest cudownie
kuron.com.plDomowe, najlepsze pesto z natki pietruszki z orzechami nerkowca, oliwą i tartym serem typu parmezan. Poznaj perfekcyjny przepis na zielone pesto, które można podać na dziesiątki sposobów. Super do makaronu! Jeśli lubisz pasty, to zerknij też na mój hummus z ciecierzycy z puszki
AniaGotuje.plbabeczek z wierzchu). Wymieszaj. Tak przygotowany farsz do babeczek powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Następnie za pomocą szklanki wykrój z chleba koła (resztki możesz wykorzystać np. do zrobienia bułki tartej). Każde kółko rozwałkuj tak, by było całkowicie płaskie. Ułóż chlebowe koła w wysmarowanej wcześniej olejem blaszce do muffinek. Do każdej babeczki włóż farsz. Na wierzch wbij kawałek podgotowanego brokuła
Mojewlasne.plpokroić w grubą kostkę. 4. Warzywa połączyć. 5. W miseczce wymieszać siekaną pietruszkę, oliwę, odrobinę soli, pieprzu i octu winnego. Dodać do warzyw i wymieszać. 6. Wierzch sałatki posypać tartym serem. Sałatka pysznie smakuje z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Smacznego
Kuchnia domowa AniJeśli myślisz o letnich warzywach to zapewne do głowy przychodzi także kalafior. A kalafior to wspomnienia beztroskich wakacji, zapachu masła i bułki tartej, z którymi babcia podsmażała go na patelni. Kalafior to delikatna i pożywna zupa jarzynowa z młodymi ziemniakami, odrobiną śmietanki i koperkiem. Współcześnie kalafior kojarzy się także z lodami, chlebem , czy też innymi wariacjami, zamieniającymi
365 dni dookoła kuchni