tarta - 42848 przepisów (strona:1734/2857)

Piernik wyśmienity 238

Allegro z Biedronki( lub inna z 45% zawartością kakao) - 50 g masła - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy do keksów lub na  większą prostokątną o wymiarach 33 cm x 23 cm W średniej wielkości garnku

Kuchcik gotuje
Zapiekanka z rybą i pieczarkami 149

śmietany - kwaśnej 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy i lekko obsmażamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża). Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawiamy do smaku.  Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę. Na to wszystko, śmietana rozbita

W kuchennym oknie Ewy
Pastelowa Drożdżówka 131

soli. Wlewamy wyrośnięte drożdże, resztę letniej maślanki i mieszamy ręka do połączenia się składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem brązowym i migdałami. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut

Made By Mom And Son
Ciasto - Zachodzące słońce 168

podzielić na 3 części: do jednej wsypać mak i wymieszać, do drugiej wsypać kakao i wymieszać, a trzecią zostawić żółtą. Półokrągłą keksówkę dobrze nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto układać w odpowiedni sposób: kakaowe na środek, po bokach ciasto z makiem, a na samą górę ciasto żółte.  W drugiej foremce dałam pozostałe mi resztki ciasta

Lawendowe Niebo
Ciasto jogurtowe z truskawkami 224

jogurt i roztopione masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką.  Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki ;) Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe - oczywiście patyczek musi być suchy ;)   Ciepłe ciasto posypujemy cukrem

Lawendowe Niebo
Fasolka szparagowa na ciepło 193

Klasycznie większość z nas je fasolkę szparagową ugotowaną i polaną bułką tartą podsmażaną na masełku.. A ja dziś polecam nową wersję fasolki szparagowej :) Fasolka szparagowa na ciepło Składniki: 2 szklanki pokrojonej fasolki szparagowej 2 laski kiełbasy śląskiej łyżka mąki pół łyżki masła łyżka przecieru pomidorowego majeranek sól  pieprz Przygotowanie: Umytą fasolkę szparagową kroimy na małe kawałeczki

Lawendowe Niebo
Orkiszowe naleśniki z jarmużem 166

jajko L szczypta cukru 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 pęczek jarmużu (u mnie mrożony) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól,pieprz,gałka muszkatałowa tarty parmezan 2 garście orzechów włoskich 1 serek kremowy-200g 2-3 łyżki masła ghee Wykonanie: wszystkie składniki na naleśniki wymieszać przy pomocy miksera na gładką masę bez grudek i odstwić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka słoikowa 1161

sałatki: – sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może też być rukola lub roszponka, ale także szpinak baby i różne kiełki – twarde warzywa: ogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajlowe Składniki dodatkowe: – warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 163

proszek do pieczenia. Zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie do ciasta. 4. Foremkę (keksówkę lub formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180 ºC. 5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę

Kto ugości moich gości?
Tort gołąbkowy, czyli tradycyjne gołąbki w łatwiejszej wersji 294

Długo zastanawiałam się jak zatytułować ten przepis. Tort - trochę górnolotnie, tarta - jedna z bardzo fajnych podpowiedzi na FB, przekładaniec - w sumie najbardziej prawdziwie. Zdecydowałam jednak, że będzie tort :) Pozostałam wierna pomysłowi, który nosił właśnie taki tytuł, a który podpatrzyłam w numerze Poradnika Domowego z października 2007 r. Tak, tak, ja ciągle nie umiem się pozbyć takich staroci :) Czytaj

bistro mama
Knedle z morelami 168

knedle, które uwielbiam. Nie doszłam w ich formowaniu do perfekcji, zawsze wyjdą mi trochę koślawe, ale na tym chyba polega ich urok :) Podaję je z masłem i bułką tartą. Jeśli ktoś nie przepada za takim połączeniem, będą pysznie smakować polane śmietaną lub jogurtem naturalnym. A jeszcze lepiej z masełkiem z dodatkiem cynamonu. Czytaj więcej

bistro mama
Surówka z kiszonej kapusty i ananasa 141

Kapustę kiszoną najczęściej jadamy jako dodatek do ryb. Taką klasyczną, z tartą marchewką, z odrobiną cukru i oleju. I nigdy nie sądziłam, że z kapusty kiszonej można wycisnąć coś tak dobrego. Z przyjaciółką z licealnej ławki często wymieniamy przepisy i pomysły. Napisała, że chodzi i podjada, i że surówka obiadu nie doczeka... że taką dobrą zrobiła. Pytam

bistro mama
Wytrawny odrywaniec 123

chciałam poczuć moje klimaty. Moje nadzienie pesto alla genovese     marki Gand’Italia   pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcu przyprawa do pizzy Skworcu ser tarty Grana Padano Doc Piekło Niebo od Ziarenkowo suszone pomidory u mnie Ole! Ciasto..najważniejsza rzecz, więc trzymajcie się kurczowo wersji Margarytki . Ja nie zastosowałam się do rady podanej w przepisie

Z Kuchni Do Kuchni
Co zrobić, aby Twój blog zaistniał? 141

stronie http://cmonitor.pl/ możesz sprawdzać, na jakiej pozycji w Google znajduje się Twój blog podczas wyszukiwania konkretnej frazy, np: W tym przypadku, po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy "tarta karmelowa z orzechami", mój przepis będzie na szczęśliwym 13 miejscu :) Mam nadzieję, że moje rady będą dla Was przydane. W razie pytań proszę pisać maile lub komentować - jestem

My Culinary Art
Babka piernikowa 176

wymieszać pozostałe składniki. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania