tarta - 42848 przepisów (strona:1737/2857)

Pianka w trzech smakach 315

wstawić do lodówki na ok. 4 godziny do schłodzenia. Schłodzoną piankę odwrócić do góry dnem, tak żeby warstwa biszkoptów była spodem, zdjąć formę i folię.  Można udekorować tartą czekoladą lub bitą śmietaną

Mix smaku
Babka pomarańczowo-kakaowa 165

Następnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie połączyć. 2 keksówki ( 25 cm długości ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tarta, najpierw do każdej wlać jasne ciasto, a następnie ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, ok 45 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Po wyjęciu pozostawić

Mix smaku
Tort kwiat 199

dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć

Mix smaku
Makowo-bakaliowe na białkach 156

delikatnie wymieszać. Następnie dodać bakalie i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i także delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) lub formy keksowej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie. Przygotować

Mix smaku
Czekoladowo-orzechowa "baba" 151

czekoladowa * mleczna polewa czekoladowa Sposób wykonania ciasto  Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem ok.10 min na puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać, dodać połowę do ubitych jajek i delikatnie wymiesza. Wlać roztopione i wystudzone masło, wsypać resztę mąki

Mix smaku
Babka adwokatowa 203

wlewać adwokat delikatnie mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać. Na koniec połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni

Mix smaku
Sernik z bezą 123

mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakalie. Całość delikatnie wymieszać. Formę (24/32 cm) najlepiej z wyjmowanym dnem lub tortownicę (28 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do formy masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godzinę, w temperaturze 190 stopni. beza Ubić pianę z białek, następnie dodać cukier puder i dalej

Mix smaku
Ciasto z owocami 154

ziemniaczaną i budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach. Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając z ilością. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej przeprowadzić próbę suchego

Mix smaku
Jabłecznik cappuccino 156

dowolnym smaku galaretki * 1 kg jabłek masa cappuccino * 500 ml śmietany kremówki 36% * 3-4 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego * 5 łyżek żelatyny * tarta czekolada Sposób przygotowania ciasto Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Do żółtek dodać proszek do pieczenia

Mix smaku
Babka trójkolorowa 126

brzoskwiniowy (proszek), do drugiej kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao. Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika

Mix smaku
Zapiekanka brokułowa 1125

mniejsze kawałki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach ser, dodać do niego śmietanę, jajka, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować i wysypać bułką tartą. Na dno wyłożyć 2/3 makaronu, następnie usmażone mięso i 1/2 pokrojonego pomidora, na to rozsmarować 1/2 mieszaniny serowej, następnie ułożyć połowę brokuła, między nim marchewki i resztę pomidora, na to wyłożyć

Mix smaku
Żurek poświąteczny czyli resztkowy 143

żeberek lub kości wędzonych * 20 dag żeberek lub kości na zupę surowych * cebula * liście laurowe * ziele angielskie * 1 kostka bulionowa drobiową * przyprawa typu vegeta * majeranek * sól, pieprz * chrzan tarty  Sposób wykonania Umyć żeberka, włożyć do garnka z wodą (3 litry wody), włożyć również żeberka lub kości wędzone, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie,kostkę bulionową i  łyżeczkę

Mix smaku
Stary dobry murzynek nieco wzbogacony ^ 194

puszczają dużo soku), wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Całą masę przelać do keksówki (30/11 cm) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub tortownicy może być z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto upieczone. Gorące ciasto posmarować odlaną masą

Mix smaku
Omlet z pomidorami 127

powinien być puszysty,wilgotny i delikatny, zdecydowanie nie przesuszony lub mocno zrumieniony! Możecie go przyrządzić z dowolnymi dodatkami , np. świeżą bazylią, miętą czy pietruszką. Ja dziś dodałam zwykły tarty żółty ser, ale uwielbiam ten omlet z pokruszonym serem feta- dodaje ciekawego posmaku! P.S. Jak Wy zazwyczaj jecie śniadania- w biegu, czy jest to dla Was najważniejszy posiłek dnia

Gotowanie to kochanie
Rozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mleku 168

dobrze schłodź przed podaniem. Smacznego! Paulina Popularne posty : Przed śniadaniem Muffinki marchewkowe na troski Zupa krem marchewkowa-lova Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa Nigelli Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?  Podziel się swoją opinią! Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania