tarta - 42848 przepisów (strona:1733/2857)

Kruche ciasto z jabłkami i migdałami 352

Dodajemy jajka, cukry i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku

Moje Kuchenne Rewelacje
BABKA SEROWA 430

drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać calość. Dorzucić skórkę pomarańczową, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona)  Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam  za lukrem, zostawiłam

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I ANANASEM 203

ubijać mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy.. Na koniec dodać pokrojone ananasy i całość wymieszać.   Tortownicę ok. 24 cm średnicy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Naszym kruchym ciastem wyłożyć dno i boki, do połowy wysokości. Na to wylać masę. Wierzch posypać pokruszonymi płatkami migdałów. Piec w temperaturze 175 st. C, przez 1 godzinę.  Przed

Walijskie Pichcenie
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 215

kisiel i proszek do pieczenia, następnie wlewać małymi porcjami olej, a na koniec wsypać startą skórkę i kilka kropel cytrynowego olejku. Formę z kominkiem natłuścić i wysypać bułkę tartą.Przełożyć ciasto.  Piec ok 50 min w temp.180st. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem w zależności od upodobań

Walijskie Pichcenie
FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ I KIEŁBASĄ 271

fasolkę szparagową mamy w pełni.  Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy z masełkiem i bułką tartą, tak tradycyjnie, ale dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbaską, papryką i koperkiem.  Zachęcam do zrobienia! :)  Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy: 1kg fasolki szparagowej 2 czerwone

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z WIŚNIAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 191

czubate łyżki cukru) Wykonanie: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy resztę  składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy  ciasto.  Wiśnie odcedzamy a z soku, gotujemy budyń na soku z wiśni, jeśli płynu nie mamy 3/4l uzupełniamy mlekiem. Jeśli używamy budyń bez cukru, dodajemy cukier

Walijskie Pichcenie
LEMON CAKE CZYLI ANGIELSKIE CIASTO CYTRYNOWE 312

oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy ok 35-40 min (do suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
JESIENNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 208

jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników.  Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wykładamy nasze ciasto. Na ciasto wykładamy śliwki pokrojone w ósemki, zawsze skórką na ciasto. Całość posypujemy cukrem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 45 minut

Walijskie Pichcenie
BABKA Z ŻURAWINĄ I MORELAMI 196

wszystkich składników. Morele odsączamy, kroimy w kostkę. Do wyrobionego ciasta dosypujemy żurawinę i pokrojone morele, mieszamy delikatnie łyżką. Formę z kominkiem (do babki) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Walijskie Pichcenie
JOGURTOWA BABKA Z BORÓWKAMI 217

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać  do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać.  Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do   180°C ok  45- 50min .  Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne

Walijskie Pichcenie
COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA 222

napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą,  pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem. Piec ok. 1h w temp.180st

Walijskie Pichcenie
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 213

można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki   sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio  wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą  i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
ŚWIĄTECZNY KEKS 217

sztywno i delikatnie mieszamy z naszą masą keksową. Bakalie obtaczamy w odrobinie mąki i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Keks nacinamy ostrym nożem wzdłuż, aby ciasto w tym miejscu ładnie nam "pękło".  Pieczemy w tem 185st ok 50-55min. (do suchego patyczka). Po wystudzeniu dekorujemy

Walijskie Pichcenie
KARPATKA CZYLI BUDYNIOWY ZAWRÓT GŁOWY 165

jednym jajku i ucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec w 190 stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem

Walijskie Pichcenie