lodówce ok. 30 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubej tarce. Często mieszając, przesmażamy je w rondlu, aż zaczną się rozpadać. Dużą formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Rozwałkowujemy połowę ciasta i wykładamy nim spód i boki formy. Nakładamy jabłka. Z pozostałej części ciasta przygotowujemy wąskie paski i układamy z nich
Pyszności Słodkościproszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem. Kruszonka: 100g masła lub margaryny
Z miłości do słodkościjaja 2 średnie cebule 2 papryki czerwone 370 g kiełbasy 2 suszone pomidory 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia duży talerz / forma do tarty do przewrócenia omletu przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, oregano, szczypta curry Przygotowanie: W misce wymieszaj dokładnie mąkę z mlekiem, wodą, jajkami, przypraw, dodaj proszek do pieczenia. Paprykę umyj, osusz
Zasmakuj Kuchnimasy zanurzamy w cieście i smażymy na dość głębokim i bardzo rozgrzanym tłuszczu. Wyciągamy na papierowy ręcznik, by pozbawić frittatine nadmiaru tłuszczu. Ja przygotowałam także wersję z bułką tartą, ale chyba bardziej smakują mi te wyłącznie zanurzone przed smażeniem w cieście. Najlepsze są gorące, ale na zimno też nie tracą ani krztyny ze swych walorów smakowych
Pichceniomaniapora, kurkami i boczniakami . Idealne na jesienne wieczory. Dla spragnionych zdrowych fast-foodów przyrządzimy burgery z fasoli w bliskowschodnim stylu . Zwieńczeniem naszej roślinnej uczty będzie fit tarta z musem z malin i białą czekoladą z kokosa , czyli mój ulubiony sposób na łakocie bez wyrzutów sumienia. W sumie przygotujemy 2 przystawki, 2 dania główne i deser
Food SquareTarta z kozią brodą. Ten tytuł niejedną osobę pewnie zdziwi bo pozornie wcale nie brzmi zachęcająco. A wspomniana kozia broda to nic innego jak siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty czyli bardzo smaczny grzyb. Można go znaleźć latem i jesienią w lasach sosnowych lub mieszanych bo wyrasta pod sosnami albo na pieńkach pozostałych po wycince tych drzew. Siedzuń sosnowy
Smaczna Pyzazimę Ania Omlet pieczony z karmelizowanymi węgierkami, kardamonem i kwiatami lawendy Bożena Fasolka szparagowa z parówką i pomidorkami Magda Fasolka szparagowa z bułką tartą Diana Chałwowe ciasteczka z tahini i czekoladą A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień
Magiczne Życie Martysypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy w jednym kierunku (koniecznie!). Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm. Tortownicę należy wcześniej posmarować masłem i oprószyć bułką tartą by po upieczeniu ciasto łatwo odkleiło się od blachy. Pieczemy 25 minut w 170 ° C. Po upieczeniu wyciągamy biszkopt z piekarnika i upuszczamy go na podłogę. Dzięki temu dziwnemu
Emskie Smakidodając mąkę, proszek do pieczenia, sodę , cukier waniliowy , sok z wyciśniętej pomarańczy. Ubić pianę z białek i wszystko połączyć razem. Wysmarować formę babki tłuszczem i obsypać bułką tartą. Babkę piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok 50 min. Ostudzić w formie. Babkę można później udekorować lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego
Aromatyczne Podróżesitku dosypać z powrotem do przesianej mąki. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i pozostałe przyprawy , następnie masło i rozetrzeć je palcami tak by mieszanka przypominała bułkę tartą. Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej Do tak przygotowanej mieszanki dodać powoli maślankę, a następnie wszystko wymieszać. Najlepiej do mieszania użyć płaski, szeroki nóż i mieszać ruchami imitującymi krojenie
Aromatyczne Podróżeszczyptą soli na sztywną pianę. Połączyć wszystko razem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i mikserem na małych obrotach wszystko wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przelać ciasto do tortownicy. Biszkopt piec w 175 stopniach do uzyskania złotego koloru. Składniki na Tiramisu: 500 g serka mascarpone, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, 4 jajka
Aromatyczne Podróżesztywno. Dodać sodę i proszek do pieczenia. Przesiać mąki i powoli dodawać, cały czas mieszając na małych obrotach mikserem. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Babkę piec 40-45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polukrować. Lukier : - 1 szklanka cukru pudru - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka wody
Aromatyczne Podróżewywaru z wołowiny lub warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli “kidney”, odsączonej z zalewy 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy natka pietruszki tarty żółty ser do posypania Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, posiekany lub zmiażdżony czosnek i papryczkę chili - podsmażamy
Aromatyczne Podróżeodstawionych wcześniej białek, ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno pianę dodajemy do całości . Tak przygotowane ciasto , wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej margaryną i oprószoną bułką tartą. Na wierzch układamy obrane i pokrojone w większe kawałki brzoskwinie. Do lekko nagrzanego piekarnika , wstawiamy ciasto i pieczemy przez ok 40-45 minut w temperaturze 170 stopni . Po tym czasie
Aromatyczne Podróżepieczenia, sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą. Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony, w temperaturze 180 stopni. Polewa: 125 g serka typu philadelphia 50 g miękkiego
Aromatyczne Podróże