przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej 1 puszka soczewicy konserwowej 1 cukinia 1 papryka (opcjonalnie) ostra papryka w proszku / pieprz cayenne zioła prowansalskie szczypta cukru sól pieprz ser żółty tarty makaron lasagne 400 g Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 1 l mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie: Sos czerwony: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do garczka
Malinowo w kuchnicytryny oraz pozostałą mąkę oraz kremówkę i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę o średnicy około 23 cm smarujmy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto (foremka powinna być wypełniona w około 60%) Pieczemy około 50 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Tradycyjna babka na rodzinne Święta Wielkanocne gotowa! Ania
Ania i Marcin gotująpolecam zapiekankę z kalafiora. Jak zapytałam się znajomych co najczęściej robią na obiad z kalafiora to padły tylko dwie odpowiedzi- pierwsza: na parze, druga: gotowany kalafior z bułką tartą. Trochę się zdziwiłam i postanowiłam to zmienić. Składniki: 1 duży kalafior ok 200 g chleba ( do wyboru, użyłam pszennego) 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka prażonego sezamu
Niezły Młynekteż zrezygnować z sera :) SKŁADNIKI kilka średniej wielkości ziemniaków czosnek pokrojony w plasterki oliwa z oliwek roztopione masło kilka plasterków sera (ok 1/2-1/3 plasterka na sztukę ziemniaka) lub tarty ser sól morska pieprz majeranek, oregano PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i nacinamy w cieniutkie plasterki na drewnianej łyżce - dzięki temu nie przekroimy przypadkowo ziemniaka do końca. Myjemy ziemniaki (by wypłukać
Moje Kuchenne Rewelacjewymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Polewa kajmakowa - w rondelku 100 g masy krówkowej - kajmak podgrzać z mlekiem i mieszać do połączenia się składników. Odstawić
Ciastka - domowe słodkościDodajemy pokrojoną na kawałki czekoladę i jeszcze raz krótko mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ).Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby
Ciastkozercyspecjalne zamówienie :) Składniki 4 plastry schabu 1/2 puszki ananasa w zalewie 4 plastry sera sól, pieprz do panierowania: jajko bułka tarta Sposób przygotowania Schab rozbić, posypać solą i … Czytaj dalej Schabowe po hawajsku
czarrna od kuchnioleju. 3. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, surowym jajkiem, cebulą, przeciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. 4. Przygotować folię spożywczą o rozmiarach ok 20x30cm. oprószyć bułką tartą. Wyłożyć na to mięso formując prostokąt. 5. Zrobić farsz: ugotowane jajka pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem i siekaną pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na mięso, zostawiając jednocześnie jeden
Kuchnia domowa AniKrucha tarta w połączeniu z kremem mascarpone z dodatkiem białej czekolady i owoców tworzy idealne trio
Ugotujmy CośDelikatnie wymieszać. Do masy dodać 2 łyżki wody i dołożyć owoce. Ciasto przełożyć do blaszki (u mnie tortownica o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej bułką tartą. Na wierzch ułożyć resztę owoców. Można udekorować płatkami migdałów i lekko posypać cukrem. Piec w 180 stopniach przez około godzinę – najlepiej sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem
Jacob Tastesdrób z wyrazistym akcentem Składniki 1 filet z kurczaka 5 dkg sera żółtego wędzonego 4 plastry salami sos piri-piri do panierowania: 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób … Czytaj dalej Roladki drobiowe z salami
czarrna od kuchnidziecko za brukselką nie przepadałam, z powodu w/w. Ale potem mama mi odczarowała to warzywo, i bardzo je polubiłam. Serwowała je nam, w wersji gotowanej, z podsmażoną bułą tartą na maśle. Była smaczna. Ale, mamo wybacz, ta wersja jest lepsza! Brukselka smakuje hmmm jak nie brukselka hehehe. Jest słodka chrupiąca i troszkę pikantna. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI: - pół kilograma
SMYKWKUCHNImiski. Cytrynę szorujemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok. Wszystkie składniki ciasta ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ucieranie powinno trwać ok 5 min. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do blaszki. Pieczemy ok 45-50 min, lub do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Lukier Składniki ucieramy na gładką i gęstą masę. Smarujemy lukrem
Mieszam w GarnkuCiasto: 1 op kruchych maślanych ciasteczek 60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn
Luźna Kuchniapodzielić sobie na mniejsze kulki i rozwałkować na około 3-5 mm. Wykrajać np. szklanką kółka, wylepić nimi foremki do babeczek (foremki można wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą aby ciasto nie przykleiło się) i ponakłuwać widelcem Piec około 20 min (na złoty kolor) w 180C. Wystudzić i wypełnić np. kremem, kajmakiem, budyniem
Amatorka kuchenna