tarta - 42848 przepisów (strona:1602/2857)

PSZCZÓŁKA 196

wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o wymiarach 23 x 36 cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Ciasto jest bardzo gęste najlepiej rozprowadzić je delikatnie palcami. Na wierzch posmarować masą kokosową. Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni C na złoty kolor. Masa budyniowa - z mleka

Ciastka - domowe słodkości
CIASTO KAKAOWO - JABŁKOWE 162

dodać do ciasta delikatnie mieszając.  Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 stopniach C przez ok. 1h. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Sernik czeski 265

łyżeczka sody oczyszczonej.  Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką, po czym miksować około 3 min.na najwyższych obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm. Masa serowa:   600g białego sera,  135g masła lub margaryny,  4 jajka,  2/3 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  3 czubate

Z miłości do słodkości
Murzynek Mamy 178

mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników.   Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja wyściełam papierem do pieczenia). Piec 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. (Piekę kilka minut mniej w 180 stopniach, do tzw. "suchego patyczka".) Masę na polewę lekko podgrzać

Di gotuje
Ciasto Muller Froop 252

kakao, proszek do pieczenia, olej ( można miksować lecz na najniższych obrotach, bądź ręcznie). Gotową masę przelewamy do formy o wymiarach 25x28 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką / bułką tartą. Pieczemy w temp. 200*C przez 10 minut, studzimy. Każdą galaretkę osobno rozpuszczamy w szklance wody. Studzimy. Śmietankę miksujemy na sztywno i dodajemy nadal miksując tężejącą galaretkę. Wylewamy

W Moim Magicznym Domu
Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku 281

orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować równomiernie na dnie natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 23x33cm. Masa serowa:   1,25kg białego sera,  5 jajek + 1 żółtko,  110g masła,  200g ugotowanych ziemniaków,  380g cukru (można dać mniej

Z miłości do słodkości
KARP SMAŻONY 201

karpia.To właśnie On filetuje rybkę i ściąga z niej skórę...to podstawa by karp był smaczny. Składniki:  karp sok z cytryny cebula sól,pieprz jajka i bułka tarta lub mąka  Rybkę należy starannie umyć i osuszyć.Doprawić solą i pieprzem a następnie obficie skropić sokiem z cytryny.cebulę obrać i pokroić w dosyć grube plasterki.Dno miski

Niespełnione zdolności kulinarne
CISTO "PRZYSMAK PIOTRUSIA" 154

proszek do pieczenia, sodę, kakao i mleko. 6. Wszystko dokładnie razem mieszamy.   7. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej maka lub bułką tarta, foremki. 8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-60 min w temp 180 C 9. Podajemy nasze ciasto posypane cukrem pudrem SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 240

proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem na gładkie puree. Dodajemy olej, cukier, miód i wanilię i dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy po jednym jajku nadal miksując. Przesiewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 240

proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu naturalnego Składniki powinny mieć temp. pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą lub mąką. Buraki obieramy i miksujemy z octem na gładkie puree. Dodajemy olej, cukier, miód i wanilię i dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy po jednym jajku nadal miksując. Przesiewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 167

świeży mały pęczek, 4 ząbki czosnku, 2 cebule lub 6-8 szalotek, 200g orzechów laskowych, olej rzepakowy, olej lniany, 50ml sosu sojowego Kikkoman, pieprz, kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie), Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić. Ugotować grzyby, ale nie wylewać wywaru. Grzyby posiekać lub zmiksować na grzybowe pesto. Czosnek i szalotki posiekać i podsmażyć. Orzechy laskowe uprażyć

królestwo garów
Goodfood styczeń 2016 251

bardzo podobny i warzywa takie same (lub możliwe do wyhodowania we własnych ogródkach) w tym samym czasie.   Przykładowe przepisy, które mam w planach wypróbować to między innymi tarta orzechowa z syropem klonowym, pikantna soczewica z musztardą, burakiem i kiełbaskami (przecież są też wegańskie!), sałatka na ciepło z jarmużem, migdałami i szynką(to ostatnie się pominie;-)), pikantny bulion

greenscarf
Kluski leniwe 154

kroić ukośne kluski. Porcjami wrzucać na wrzącą, posoloną wodę i po wypłynięciu gotować około 2 minut. Ja podaję z masełkiem, cukrem i cynamonem. Można również z bułką tartą podsmażaną na maśle. Smacznego

talerz przyjemności
Biszkopt z proszkiem (jasny) 217

obie mąki i delikatnie wymieszać (łyżką, już nie miksować), ma być bez grudek mąki. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (boków nie wykładać i nie smarować). Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy, tak by wierzch

Kuchcik gotuje