tarta - 42848 przepisów (strona:1601/2857)

Wielkanocny klops z jajkiem 370

szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wyrabiamy całość ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Keksówkę o długości ok. 23-25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy do niej 1/3 masy mięsnej i wyrównujemy. Z ugotowanych jajek odcinamy końcówki, aby jajka mogły do siebie ścisło przylegać i układamy je wzdłuż, po środku masy mięsnej. Nakładamy

Poezja smaku
Lepiej późno niż wcale... czyli krótkie podsumowanie 2015 r. 195

przygotowałam dla Was top 10 Waszych ulubionych przepisów. Tym razem chciałam Wam pokazać zestawienie moich ulubionych receptur - najsmaczniejszych i takich, które najmocniej zapadły mi w pamięć. Oto one: Tarta z botwinką i jajkiem Burger z bakłażana z tzatziki Sałatka z pomarańczą i halloumi Szakszuka z dynią makaronową Falafele z marchewką Sałatka z pieczonych buraków Ful medames Pilaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczeń z indyka 232

mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle smaku. Masę dokładnie wyrobić aż będzie kleista. Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 1 godzinę. Pieczeń wystudzić i schłodzić w lodówce dopiero

Monia miesza i gotuje
Biodrówka gotowana z sosem chrzanowym 168

zróbcie. Nie pożałujecie. Składniki: Biodrówka, dowolna ilość Woda Liść laurowy Sól Pieprz ziarnisty Vegeta ( domowa ) Ziele angielskie Kilka ząbków czosnku Sos: Śmietana 18% słodka Mąka do zagęszczenia Chrzan tarty ze słoika Wywar z gotowania Wykonanie: Biodrówkę umieszczamy w zimnej wodzie. Zagotowujemy a następnie usuwamy szum. Całość solimy. Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, vegetę i liść laurowy ( po kilka

Smaki Ewy
Ciasto Tiramisu 390

połączyć końcówką noża, po czym zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Ciastem wylepić dwie jednakowe blaszki o wym. 23x33cm natłuszczone i wysypane bułką tartą. Nakłuć widelcem i każde ciasto piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa tiramisu:   400ml śmietanki 30%,  500g serka mascarpone,  1/3 szklanki cukru pudru

Z miłości do słodkości
Domowe zielone pesto (alla genovese) 230

pietruszki 1/3 szklanki oliwy 100 gram parmezanu lub grana padano 50 gram ziaren słonecznika 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Domowe zielone pesto (alla genovese) Wykonanie: Mrożone zioła, tarty ser, obrany czosnek, łuskany słonecznik, umytą natkę i oliwę wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego, zielonego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ilość oliwy dostosowujemy zależnie

Pyza i Surówka
Focaccia na bazie ziemniaków 160

ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pomidorki  myjemy oraz kroimy na pół.  Po upływie godziny formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto ląduje w tortownicy. Wierzch wykładamy pomidorami, posypujemy bazylią oraz polewamy oliwą. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
z pierniczkami pyszny sernik z bananem i polewą toffi:Airfryer hd9240/30 214

kostkę półtłustego twarogu drobnomielonego, wsypać budyń, kaszkę manną, włożyć kawałki banana i mikserem na dużych obrotach połączyć składniki nie za długo tortownica 18 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie blaszki ułożyc pierniczki, wlać masę serową, pierniczki wypłyną na wierzch i tak mają zostać Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ blaszkę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Bounty z kawową nutą 195

białek dodajemy masę z żółtek łącząc na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy mieszając łyżką powoli ale dokładnie: przesianą mąkę, kakao. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem + mąka / bułka tarta o wymiarach 25x36 i pieczemy w temp. 180 przez 30- 35 minut. Studzimy i przecinamy na dwa  placki. Nasączamy wymieszanym ponczem i dajemy się do masy kokosowej

W Moim Magicznym Domu
Knedle z twarogiem 278

knedelki ułożyć na deseczce z mąką. 4. Knedelki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.  Podawać np. z uprażoną na patelni bułką tarta i masełkiem

Kto ugości moich gości?
Muszle makaronowe z mięsem 321

dużych muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 500 g sosu pomidorowego tomatera 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 150 g mozzarella tarta 1 łyżeczka papryki słodkiej oregano tymianek ale-raj cukier sól pieprz kolorowy ale-raj 3-4 łyżki oleju  Przygotowanie: Muszle makaronowe ugotować al dente w osolonej wodzie

Ala piecze i gotuje
Smażone udka z zupy... 219

akurat udka z kurczaka... Ugotowane mięso studzimy (żeby zwarło i się nie rozpadało), oprószamy przyprawą do kurczaka i lekko wklepujemy. Panierujemy w mące, następnie jajko i bułka tarta wymieszana z sezamem. Smażymy na małym ogniu, na oleju na złoty kolor. Mi najbardziej smakuje z ketchupem albo sosem meksykańskim lub słodko-kwaśnym.  Jeśli trzymamy mięso w lodówce, musimy

Pelusiowa Kuchnia
Ryba w zalewie pomidorowej 196

również to,że może długo postać i w miarę upływu czasu nabiera odpowiedniego smaku. SKŁADNIKI 1,5 kg  filetów rybnych  przyprawa do ryb 1 jajko bułka tarta  mąka olej do smażenia Zalewa:  2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 6 łyżek octu 4 małe liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu opakowanie papryki

W kuchennym oknie Ewy
Chleb żytnio-pszenny. 159

odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do keksów smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony

Moje-pitraszenie
PYSZNA DROŻDŻÓWKA NA ŚMIETANIE 197

składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy cienką warstwę serową, na nią kruszonkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na 45 minut

Walijskie Pichcenie