tarta - 42848 przepisów (strona:1601/2857)

cytrynowy sernik z lawendową nutką 202

łyżki świeżych kwiatów lawendy (lub łyżka suszonych) Ciasteczka rozdrobnić (np. w malakserze ) na pył, masło stopić, wymieszać z ciasteczkami do konsystencji mokrego piasku. Masą, przypominającą nieco bułkę tartą wyłożyć dno formy pokrytej papierem do pieczenia(boki blaszki natłuścić). Na czas przygotowania masy serowej blaszkę włożyć do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej (koniecznie w temperaturze pokojowej) umieścić w misie

6niebo
Sernik na kakaowym cieście 181

żółtkami na puch. Dodać serki waniliowe, mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić na puszystą pianę i delikatnie wymieszać z masą. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Dno formy wyłożyć jedną częścią kakaowego ciasta. na ciasto wylać masę serową. Na nią zetrzeć na tarce drugą część ciasta kakaowego. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do temperatury

Motylkowa Kuchnia
FASOLKA SZPARAGOWA Z KIEŁBASĄ 151

mamy w pełni.  Tak więc jak tylko kupię fasolkę - kombinuję ile się da, żeby coś fajnego z niej wymyślić :) Najczęściej jemy ją z z masłem i bułką tartą , tak tradycyjnie, albo na ciepło - z groszkiem i marchewką . Dziś trochę inna wersja równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem.  Zachęcam do zrobienia! :)  Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy

Walijskie Pichcenie
KAWOWE BABECZKI Z JAGODAMI 168

dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Krem kawowy: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku

słodki bratek
Ciasto z porzeczkami ucierane 243

porzeczkami na krupczatce. Puszyste i delikatne. Ciasto z owocami do niedzielnej kawki. Znika z talerza w mgnieniu oka! Jest pyszne! Ciasto z porzeczkami Składniki: podłużna foremka do tarty 15 cm x 30 cm 125 g miękkiego masła 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 jajka 1 łyżka greckiego jogurtu 180 g mąki krupczatki ½ łyżeczki proszku do pieczenia

codojedzenia
Letnia babka jogurtowa z borówkami 174

jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Podawałam z jogurtem greckim. Będzie mi bardzo miło jak polubisz mój blog kulinarny na Facebook – kliknij – kochamczekolade

Kocham Czekoladę
Fasolka szparagowa zapiekana z mięsem 130

zapiekaną z mięsem mielonym. Była bardzo smaczna i jeżeli takiej nie próbowaliście to szczerze polecam. Na blogu znajdziecie również inne sposoby przygotowania tego warzywa. Klasyczna fasolka z bułką tartą.  l ub fasolka w pomidorach  Składniki 700 g fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego 1 cebula 100 g sera żółtego 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz ostra

O kuchni z uczuciem
Gołąbki bez zawijania 397

duża cebula 2 ząbki czosnku 2 woreczki (200 g) ugotowanego ryżu 1 jajko ok. 3 łyżki otrębów żytnich w zależności od konsystencji farszu (może być też bułka tarta lub kasza manna) pieprz, sól Kapustę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno pokroić i zeszklić na oleju. W misce wymieszać

Dobra karma
Sernik czekoladowy 124

wegański. Mieszkam na ulicy, na której niedawno otworzyli wegańską knajpę. Cuda na kiju tam są i smakują wyśmienicie. Zachodzę czasami, kiedy wracam po pracy i kupuję kawałek tarty z botwinką na cieście bez laktozy i bez glutenu. Cieszę się ogromnie, ze powstają takie miejsca i że są ludzie wierni swoim ideałom. Że jajko to dla wegan produkt pochodzący

bistro mama
Zielona panierka 154

Robiliście już zieloną panierkę do mięsa ? Jeśli nie to polecam . Wystarczy natka pietruszki, bułka tarta lub len dal stosujących dietę szczególnie bezglutenową, trochę oliwy , przypraw i nasze mięso z nudnego staje się znowu atrakcyjne . Panierkę podaje w dwóch wersjach, druga jest z dodatkiem sera , który się roztopi w trakcie pieczenia, co daje dodatkowy walor smakowy. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 172

Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny. Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Pianka:  5 białek,  1/2 - 3/4 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  2 budynie śmietankowe lub waniliowe

Z miłości do słodkości
Biało-czarna babka z zatopionymi wiśniami 251

Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie bez mąki

Niezły Młynek
Mielone z grzybami 191

Łatwy i szybki obiad z grzybowym smaczkiem Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 szklanka odgotowanych podgrzybków 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko sól, pieprz bułka tarta   Sposób … Czytaj dalej Mielone z grzybami

czarrna od kuchni
Sernik cytrynowy z Wiśniami 227

soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy.  2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą

vaniliowoczekoladowa
CIASTO Z WIŚNIAMI OTULONE PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 249

biszkoptowe - jajka z cukrem ubijać do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę dokładnie wymieszać na jednolita masę. Ułożenie Tortownice o średnicy 24 cm. posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta kruchego rozwałkować na spód tortownicy, pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na pasy ok. 3 cm szerokości w celu wyklejenia boków tortownicy. Na ciasto kruche wyłożyć lekko ostudzone

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania