błyskawicznych piatków . Tym razem czternaście przepisów. Zapraszam! Danuta Sałatka z cukinii z sosem pieprzowym Arek Warianka Marzena Naleśniki z twarogiem i jagodami Bożena Grzyby z jajkiem Angelika Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką Magdalena Francuskie tosty z dżemem i bananem Marta Lody z owocami Paulina Tort malinowo-jogurtowy bez pieczenia Gosia Pomidorowa z pleśniowym
Magiczne Życie Martyjednym jajku.Wsypujemy przesianą mąkę z kawą,kardamonem i proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami,płatkami migdałowymi,dokładnie mieszamy.Wlewamy mleko,miksujemy .Spód blaszki na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą.Wlewamy ciasto do foremki.Pieczemy w 180st. przez 50 min.Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidzieciństwo.Po usmażeniu jest soczysty i kruchy,jesli macie okazję ja spotkać,to zróbcie sobie takiego pysznego,bezmięsnego schabowego,pycha!. 2 kanie- oczyścić 2 jajka roztrzepane bułka tarta sól pieprz Szczypta przyprawy uniwersalnej ** ************************************************************ Kanie oczyścic,obiąć korzenie ,lekko opłukać.Jajka roztrzepać z przyprawami.,maczać kapelusze grzybów w rozmąconym jajku ,potem obtaczać w bułce tartej.Smażyć na gorącym oleju
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiswojemu. Powstała pyszna sałatka, która można również podać na ciepło. Ziarno słonecznika można zastąpić migdałami lub pestkami dyni. Myślę, że pasował by tu również tarty parmezan. Sałatka makaronowa z fasolka szparagowa i pomidorami suszonymi 250 g zielonej fasolki szparagowej 100 g makaronu, u mnie spaghetti ale może być każdy inny 2 łyżki uprażonego na suchej patelni
Dzieje kuchennej WiewióryWymieszać. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. Piec
Cukiernia Pychotkibyła sztywna wsypywałam porcjami cukier. Na koniec wsypałam mąkę ziemniaczaną. Teraz już miałam piękną sztywną i lśniącą pianę. Podpieczony spód ciasta można lekko obsypać bułką tartą, żeby nie nabrał zbyt dużo wilgoci z jabłek. Ja tego nie zrobiłam celowo, dzięki czemu moja szarlotka była cała wilgotna. Właśnie taką chciałam, Wyłożyłam masę jabłkową na spód ciasta
Kuchnia u KrysiPrzepis na pachnące śliwkami knedle polane złocistą bułką tartą. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnejogurtem. Danie to moja wariacja na temat Kolokithokeftedes – greckich placuszków z cukinii z fetą i ziołami. Greckie placki zamiast surowych ziemniaków mają w składzie ziemniaki ugotowane i bułkę tartą, fetę i żółty ser. Są formowane przed smażeniem i smażone w głębokim tłuszczu. U mnie – ich dużo lżejsza wersja, bardziej skoncentrowana i zdecydowana w smaku. SKŁADNIKI 500g cukinii, najlepiej
Karo in the KitchenBardzo lubię fasolkę szparagową. Nie tylko robię ją z bułka tartą, ale także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem ugotowałam gulasz z indyka. Dodałam także swoje suszone pomidory w oleju, które w tym roku znów muszę ususzyć. Otworzyłam już ostatni słoik, a u nas idą jak świeże bułeczki :). Gulasz smakował świetnie i dobrze komponuje się z kaszą
Zakątek rozkoszy kulinarnychkrewetek - szczypta chilli - sól - 3 ząbki czosnku posiekanego - łyżka startego imbiru - mała cebula - 1 pomidor bez środka - 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy - bazylia i natka pietruszki - ser tarty parmezan Wstaw wodę na makaron,gdy zacznie wrzeć posól ją i w wrzuć np. spaghetti. Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju, po chwili dodaj czosnek i imbir. Posól
Pasje JolkiBardzo lubię świeżą fasolkę szparagową, zerwaną i obgotowaną, polaną masełkiem z bułką tartą. W tym roku ze względu na karmienie Adasia odmówiłam sobie jej jedzenia, ale odrobinę zamknęłam w słoiczku i myślę że już niedługo otworzę pierwszy przy przypomnieć sobie jak smakuje. A powiem Wam, że tak zakonserwowana jest praktycznie bez zmian. Możemy ją ponownie obgotować i podać
Kuchnia w czekoladziejuż teraz zapraszam do udziału w kolejnej (zimowej) edycji akcji :) A oto zgłoszone przepisy: Miodowo-cynamonowa granola na dobry początek dnia autorka: peanutbuttermonster | blog: PEANUTBUTTERMONSTER Dietetyczna tarta kokosowa z świeżymi owocami autorka: zielona.kuchnia92 | blog: 365 dni dookoła kuchni. Arbuzowa lemoniada z imbirem, cytryną i miodem autorka: siarenka | blog: siarenka - kulinarnie Koktajl bananowo-grejpfrutowy autorka: MilionSmakow | blog
Weekendy w domu i ogrodziegładką masę. Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia - lub ewentualnie wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wrzucić wydrylowane
Grunt to przepis!czekoladowe z kabaczkiem i konfiturą z pigwy IZIONI PYSZN SMAKI - Czekoladowe ciasto z cukinią MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Leśny mech po raz trzeci MARCEPANOWY KĄCIK - Słodka tarta z cebulką RÓŻOWA KUCHNIA - Czekoladowy cukinio-wiec
Grunt to przepis!łyżki - dodawaj mąkę. miksuj, aż do połączenia składników. Pod koniec podkręć obroty. Wlej letnią margarynę i zmiksuj ponownie, to dokładnego połączenia. Formę natłuść i wysyp bułką tartą. Wlej ok 2/3 ciasta. Na nie rozsyp rodzynki. Do reszty ciasta przesiej kakao. Zmiksuj lub wymieszaj ręcznie trzepaczką od miksera, pilnując, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser. Przełóż
Anioszek w kuchni