cukru 100 g masła Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski, zagniatamy, a następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (24cm) wysypanej bułka tartą. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na około 20 minut, w tym czasie zajmujemy się przygotowaniem śliwek, sera i kruszonki. masa serowa: Ser, mak, jajka, śmietanę, cukier i mąkę przekładamy
Bon appetit mon amiebiałek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję stopniowo cukier oraz żółtka. Na końcu wsypuję mąkę. Delikatnie mieszam. 2. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą nakładam łyżką niewielkie porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka. Ciastka posypuję makiem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Przestudzone ciasteczka smaruję konfiturą z płatków róży i sklejam
Tradycyjna kuchnia Kasicukrami. Do gotowej masy dodajemy stopniowo przygotowane mąki. Następnie dodajemy powolutku roztopioną margarynę, sok z cytryny i startą skórkę. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40-45 minut. Jak babka ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :) A. Przepis zapożyczony z http://gospodynimiejska.blogspot.nl/2014/01/ubijana-babka-cytrynowa.html
Magia jedzenia.łyżki masła - 1/2 pora - zielona część - 5-7 ząbków czosnku - chili - sól Ziemniaki kroję na bardzo cieniutkie plasterki, pora siekam na prążki, czosnek na cieniutkie plastereczki. Formę do tarty smaruję oliwą z oliwek, układam plasterki ziemniaków, posypuje resztą składników. Na wierzch posypuje wiórki z masła. Oprószam solą, wstawiam do nagrzanego pieca i piekę na złoty kolor. Wskazówka
SMYKWKUCHNIpieczenia -1/2 szklanki mleka -1 olejek waniliowy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Krem kokosowy Składniki: -budyń śmietankowy -2 szklanki mleka -2 łyżki cukru -1 szklanka mleka kokosowego (w ostateczności może być zwykłe mleko
Magia jedzenia.rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą serową. Ciemne ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Masę serową wykładamy łyżką na ciemną w postaci kleksów. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Na wierzch polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Magia jedzenia.proszkiem do pieczenia. Do ubitych z cukrem jaj dodajemy ostudzona margarynę, nastepnie porcjami maki, a na koniec olejek. Ciasto przekładamy do formy keksowej wysmarowanej tluszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu, jeszcze gorącą babkę posypujemy cukrem pudrem zmiksowanym z cukrem waniliowym. SMACZNEGO
Moje Słodkie Piekiełkotruskawek, pokrojonych w kosteczkę Przygotować biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 27 cm posmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 4 - 5 minuty, aż piana będzie lśniąca
Moje Słodkie Piekiełkosztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C. Masa cytrynowa: 2 budynie ugotować w 0,5 l. wody. Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę
Moje Słodkie Piekiełkomieszamy do połączenia się składników. Powstałą mieszaninę dodajemy do ubitych jajek z cukrem i mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do keksówki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni
Mohiellarozgrzewamy masło i smażymy nasze gruszki z dodatkiem cukru i cynamonu. Całość układamy na talerzu robiąc kratkę z „frytek” z babki i ozdabiając gruszkami, bitą śmietaną, żurawiną i tartą czekoladą
Mohiellażółtka. Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy formę. Zostawiamy
Gotowanie i blogowanietypowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane masłem z tartą bułką ... ? Pora więc odczarować brukselkę: oto omlet z brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować ! Na blogu znajdziecie
Kulinarne przygody Gatity