tarta - 42848 przepisów (strona:1591/2857)

Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim i Lidl Polska 202

bardzo miłej i wesołej atmosferze. A oto wypieki, które przygotowaliśmy wspólnie na warsztatach: Baba drożdżowa z ciastem parzonym: Mazurek czekoladowy: oraz Tarta Wielkanocna z Paschą: Wszystkie słodkości smakowały wybornie, trudno mi ocenić co było najsmaczniejsze. Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w tak wspaniałych warsztatach, poznać Pawła Małeckiego, którego sobie

Marta Gotuje
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 180

warsztatach cukierniczych zorganizowanych przez Lidl Polska. Całe warsztaty prowadził Paweł Małecki i powiem Wam, że było bardzo słodko. Przez kilka godzin wypiekaliśmy baby, mazurki i tarty oraz przygotowaliśmy Paschę.  Całą fotorelację z cukierniczych warsztatów możecie zobaczyć niżej :) Jednak wcześniej chcę się podzielić super przepisem na Babę drożdżową według przepisu Mistrza Cukiernictwa. Baba jest przygotowana

Niezły Młynek
BARANEK I ZAJĄCZEK WIELKANOCNY 171

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.Ubić pianę z białek,wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę w kształcie baranka i zajączka.Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.Wyłożyć ciasto do połowy foremek i piec ok 45 min w temp. ok. 180 st C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia,następnie wyciągnąć z foremki.Ta ilość ciasta wystarcza

Niespełnione zdolności kulinarne
Kokosowo-migdałowy tort z truskawkowym dżemem Chia 196

które wcześniej rozmroziłam. Następnie przełóż całość do pojemnika i wstaw do lodówki na 15-20 minut w celu zgęstnienia.  Po tym czasie rozprowadź dżem po powierzchni całej tarty. Do wygładzenia użyj noża lub szpatułki kuchennej. Całość wstaw do lodówki na 10 minut.  Na końcu całość możesz posypać posiekanymi orzechami nerkowca. Smacznego! :) Szeroki wybór superfood można znaleźć

Smiling Shrimp
Owsiana tarta z musem jabłkowym, mandarynkami i jabłkami 323

zbyt drobno zmielone, powinno zostać sporo kawałeczków. Dodaj mąkę, cukier, zimne masło, proszek do pieczenia i jajko. Zmiksuj do połączenia się składników. Możesz też wyrobić ręcznie. Formę do tarty wysmaruj niewielką ilością masła. Wyłóż ciasto. Jest dość miękkie, nie próbowałam więc nawet go rozwałkowywać. Kawałeczkami wykładałam formę, starając się rozprowadzić je równo. Formę z ciastem wstaw do zamrażalnika

Anioszek w kuchni
Babka Trzy Kolory 179

pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej i wysypanej bułka tartą blaszkę. 2. Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę z tego co nam zostało i mieszamy z kakaem. Wylewamy na ciasto żółte. 3. Resztę ciasta

Gotowanie...to proste !
Babka szpinakowa z migdałami 209

najwolniejszych obrotach dodawać na przemian mąkę z proszkiem i olej z szpinakiem. Na końcu wsypać płatki migdałów. Gdy masa będzie jednolita wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta formy. Piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym i zielonym lukrem

Ala piecze i gotuje
szalotka z bazą 198

się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę Jabłka należy obrać i pokroić w plasterki. Plastry jabłek skropić sokiem z cytryny. Blaszkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wylepić dno wychłodzonym ciastem i podpiec. Na podpieczone ciasto ułożyć jabłka na tzw. zakładkę. Jabłka posypać cynamonem. Białka ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną

Gotowanie-uk
Pasztet warzywny z kaszą manną 237

porcję tak mi zasmakował. Składniki: 1 szklanka kaszy manny 4 średnie marchewki 2 pietruszki 1 duży por (biała część) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki migdałowej lub bułka tarta kawałek selera ( miałam wielkości mandarynki) 2 jajka olej  Przyprawy: sól, pieprz pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczka tymianku

W kuchennej krainie
Pikantna dynia ze słonecznikiem i pangrattato 229

moją ostatnią dynię i wykorzystałam ją na obiad, tj. jakąś 1/10 a resztę zamroziłam. Całą potrawę tak naprawdę robi „pangrattato” (w języku polskim to „bułka tarta”, ale wiadomo po włosku czy francusku, to nawet pierdnięcie brzmi pęknie) , sprawdzi się z pieczonymi zwykłymi ziemniakami, batatami, marchewką, pietruszką, selerem. Składniki na 3-4 porcje (jeżeli jest

greenscarf
Kilka pomysłów na... 212

kuskus, z groszkiem i fasolką na roszpunce, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan)  ziemniaki z karmelizowaną cebulką, ciecierzycą i groszkiem z garam masala (vegan) smażony (tarty) batat, z cebulką i pieczarkami, z tahini i płatkami drożdżowymi, ryż (vegan) pieczone orzechowe falafele (vegan) i ostatnie słodkie wypieki, wczoraj był jeszcze jeden (dla brata ciotecznego

More food, love and dreams
Kakaowa babka majonezowa 189

misy robota i miksować tak długo aż cukier się rozpuści, a dalej postępować jak poniżej. (Też wyjdzie Ciasto przekładamy do formy na babki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, a wyjmujemy z formy po ostygnięciu (po ok. 20 minutach). Kakaową babkę majonezową smarujemy polewą czekoladową i dekorujemy czekoladowymi jajeczkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z pieczarkami, porem, camembertem i orzechami 192

szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich  natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku ok.12 minut . Pieczarki obieramy, kroimy w dosyć grubą kostkę. Pora myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy

psgotujemy
Kruche babeczki z pieczarkami i serem 217

Kruche babeczki, moje ulubione. :-) Takie mini tarty, które zachwycą wszystkich jej miłośników. Babeczki z tego przepisu są bardzo kruche, sypkie, wręcz piaskowe. Zachowują formę, nie kurczą się i nie zniekształcają, dlatego najczęściej korzystam z tego właśnie przepisu. Tym razem podałam je na ciepło, wypełnione tym, co każdy lubi, czyli pieczarkami i serem. Kruche babeczki: 2 szklanki  mąki

Szefowa kuchni
kalafiorowa zupa z pulpetami... 165

Składniki: PULPETY: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, czosnek niedźwiedzi  2 łyżeczki, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 2-3 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 4 łyżki ZUPA: woda 3 litry, zupa kalafiorowa mrożonka 2 opakowania, ziemniaki 6 sztuk, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki

W Mojej Kuchni Lubię