sera, - 1 średnia,starta marchew, - 5 suszonych pomidorów z oleju, - dużo posiekanego szczypiorku, - 1 jajko, - 2 - łyżki otrębów ( użyłem żytnich ), - sól, pieprz, - czarnuszka ( dałem około łyżki ) - bułka tarta lub otręby do panierowania, - olej do smażenia. Wykonanie : Bardzo proste :) Wszystkie składniki wymieszać w misce, uformować kotlety, obtoczyć w bułce lub otrębach i usmażyć na złoto. Zjadać z porcją
Przepisy Mikołajaproszkiem przesiać i dodawać na zmianę z sokiem delikatnie mieszając szpatułką. Marmoladę podzieloną na małe kawałki i posiekaną pigwę dodać do ciasta. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka. Gorącą polać lukrem zrobionym z soku i pudru. Udekorować obranymi z błonek cząstkami owocu
Przepisy Mikołajakrówkowej dodać miksując żółtka i przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch wylać ciasto malinowe : ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać olej i sok malinowy. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Wymieszać szpatułką
Przepisy Mikołajapłatki, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Gdy masa jest jednolita szpatułką wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec do zrumienienia i "suchego patyczka". Składniki polewy ( bez płatków owsianych ) zagotować w garnku. Wsypać płatki owsiane, wymieszać, zagotować. Gorącą masę rozsmarować na cieście i odstawić do wystudzenia
Przepisy Mikołajadelikatnie wymieszać. Ciasto formować w wałki podsypując mąką, spłaszczyć i kroić w romby. Leniwe wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane bułką tartą
Przepisy Mikołajapuszystą masę. Obie mąki, kakao i proszek przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części. Masa malinowa : - 600 ml kremówki, - 250 ml jogurtu naturalnego, - około
Przepisy Mikołajasyrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać nalewkę i jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w nagrzanym
Przepisy Mikołajamasę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem
Przepisy Mikołajamasło ucieramy, dodajemy mąki, proszek i mleko. Miksujemy razem, na koniec mieszamy szpatułką z ubitymi białkami. Większą część ciasta wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie masę rabarbarową i resztę ciasta. Wygładzamy wierzch, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem
Przepisy Mikołajabędzie ścięta, około 30 - 40 minut w 170 - 180 stopniach Można jeść na ciepło lub zimno. Po lekkim przestudzeniu całość bez problemu można wyjąć z formy. Ja przygotowałem tarty na wynos, dlatego nie mam zdjęcia w przekroju
Przepisy Mikołajadodać żółtka i jeszcze raz zmiksować. Oba rodzaje mąki i proszek przesiać i delikatnie wymieszać na pomocą szpatułki z masą jajeczną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroić na 2-3 blaty. Przed przełożeniem można nasączyć ciasto herbatą. Czekoladę rozpuścić w części śmietany, dodać
Przepisy Mikołajarosół/bulion około 1 litra sól pieprz garam masala (do smaku około 1/2 płaskiej łyżeczki) jajko lub wegański zamiennik jajka 2 łyżki mączki z migdałów (lub bułka tarta) żelatyna Cielęcinę wymieszałam z marchewką (jedną zostawiłam do ozdoby), jajkiem, mączką migdałową, posiekaną cebulką i przyprawami., Uformowałam małe kuleczki i ugotowałam je w rosole. Z pozostałej części rosołu około
Cytryna&Co.cukrem na pulchną, białą masę Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy następnie dodajemy wodę i olej i wszystko miksujemy Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej połowę ciasta do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy wylewamy masę kakaową na jasną masę, robiąc esy floresy Babkę pieczemy ok 25-30 min w temp
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuproszek do pieczenia wymieszać razem. Następnie podczas mieszania dodawać po łyżce mąki. Dokładnie wymieszać. Pieczenie – formę o średnicy 20-21 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Po 45 minutach pieczenia gdyby ciasto było już zarumienione to sprawdzić patyczkiem stan upieczenia
Kuchnia Pokoleńmąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewamy olej. 3. Na koniec dodajemy masło orzechowe i ewent. garść żurawiny, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Ciasto pieczemy 180 stopniach przez około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy! ) Polewa 4. Składniki na polewę
Gotowanie...to proste !