tarta - 42848 przepisów (strona:1421/2857)

SEKRET UDANEGO SERNIKA 164

serników wzrastała, a poszczególne kraje wypracowały różne warianty serników. Pierwsza receptura na ciasto serowe została wydrukowana w angielskiej książce kucharskiej w 1930 roku. Opisano w niej jak przygotować tartą serową. W 1872 roku amerykanie osiągnęli przełom technologiczny. W Nowym Jorku Willian Lawrence z Chester odkrył przypadkiem produkowany do dzisiaj serek Philadelphia, który pozwolił zmodyfikować serowy przepis, dzięki temu

Ciastka - domowe słodkości
Pieczone warzywa z jogurtowym mojo verde 92

kolendry. Do tego sos jogurtowy i uczta gotowa. Lubię też posypane parmezanem. Tworzy wtedy pyszną chrupiącą skorupkę. Czasem też marynuję warzywa w oliwie, a przed upieczeniem posypuję bułką tartą. Jest wiele możliwości, by warzywna uczta smakowała za każdym razem inaczej i zawsze dobrze. Na moim talerzu goszczą bataty, brukselka, czerwona kapusta, marchew, fenkuł oraz papryka i rzodkiewka. Zawsze

Kucharzyca
Krokiety z pieczarkami 193

pieczarek 3 duże cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku  olej Dodatkowo: 3-4 jajka bułka tarta 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy do dokładnego połączenia składników. Patelnię z nieprzywierającym dnem bardzo mocno rozgrzewamy, za pomocą chochelki wlewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron. 2. Cebulę drobno

Szefowa kuchni
TOFURNIK POMARAŃCZOWY 153

kontrolując tym samym konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt twarde, ciężkie, dodaję kolejne łyżki. Odstawiam na 15 minut do lodówki.  Piernik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Formę do tarty delikatnie smaruję olejem kokosowym i wylepiam ciastem. Wstawiam do gorącego piekarnika i podpiekam około 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Tofu kruszę, ucieram z cukrem, sokiem pomarańczowym. Dodaję

W kuchni Karmel-itki
PIERNIK Z KONFITURĄ ŻURAWINOWĄ 120

piernika. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z mlekiem i sodą. Do suchych składników wlewamy mokre, dodajemy jajka i konfiturę, mieszamy. Wsypujemy żurawinę. Wylewamy na tortownicę oprószoną bułką tartą i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy.. POLEWA: W rondelku podgrzewamy śmietankę z masłem, dodajemy połamaną czekoladę. Polewamy. Wystudzone ciasto

Ostra na Słodko
Makowiec na kruchym spodzie 129

wałek, zawijamy w folię i chłodzimy przez minimum godzinę.   Po czasie chłodzenia, przygotowujemy piekarnik – nastawiamy temperaturę na 180°. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.   Schłodzonym ciastem wyklejamy na cienko dno formy do pieczenia – na odkrajałam małe kawałki, rozwałkowywałam na 3-4mm i wyklejałam. Odstawiamy na moment.   Masę makową przekładamy

Smaczna Strona
Rolada z boczku i mięsa mielonego 121

słodką. Mocno wszystko wetrzeć z obydwu stron. Odstawić. Przygotowanie nadzienia – mięso mielone wrzucić do miski. Cebulkę i pora pokroić drobno, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i doprawić wszystkimi przyprawami. Masa powinna być dość dobrze doprawiona. Plaster boczku rozłożyć i obłożyć go doprawionym mięsem mielonym. Zawinąć roladę. Obwinąć nitką którą po upieczeniu zdjąć i wyrzucić

Kuchnia Pokoleń
Pasztet z dorsza z sosem żurawinowym 151

ryby. Wbijam jajka, dodaję masło roztopione zimne, kaszkę mannę, bułkę, natkę pietruszki pokrojoną, sól, pieprz. Mieszam, dodaję plastry marchewki i znowu mieszam delikatnie. Foremkę smaruję olejem, wysypuję bułką tartą, wykładam masę. Z wierzchu smaruję olejem. Do piekarnika wstawiam miskę z gorąca wodą. Nagrzewam do temperatury 180 stopni i piekę 40 minut.  Sos żurawinowy: Cebulę drobno kroję

wesoła kuchnia
ŚWIĄTECZNA BABKA ŁACIATA 169

koniec  dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Keksówkę o wymiarach 27x18 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta wlać do formy. Do pozostałego ciasta dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Ciasto piernikowe delikatnie wylać na środek jasnego ciasta.  Piec ok. 45 minut

Ciastka - domowe słodkości
keks z kandyzowanymi i suszonymi owocami 133

osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Do ciasta dodajemy owoce oraz ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą wąskiej foremki (ok. 27 cm dł., miara dna keksówki). Pieczemy w ok. 180 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczony keks delikatnie wyjmujemy i studzimy

Domowy Smak Jedzenia
SZYBKI PIERNIK MARCHEWKOWY Z ORZECHAMI 137

koniec do masy dodajemy startą marchewkę, orzechy i rodzynki, i mieszamy całość łyżką. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłej i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na około 1 godzinę. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub  dekorujemy polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
Brownie oreo 92

Miksujemy na gładko. Do masy dodajemy 3 pokruszone ciasteczka oreo i wylewamy do formy. Brownie z zasady musi być niskie, nie szukajcie więc głębokiej formy. Płaska forma do tarty czy kwadratowa blaszka wystarczą. Po wylaniu ciasta układamy rozpołowione ciasteczka oreo, białą masa do dołu. Pieczemy około 30-35 minut w 165-170 stopniach. Wszystko zależy od wielkości blaszki

Latosiowydom

Proponowane wyszukiwania