Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne przełamanie smaku kokosa. Koniecznie spróbujcie, bo to deser, który przygotujecie w mega szybkim tempie Składniki na ok. 15 sztuk (w zależności, jak duże ciacha przygotujecie): 20 dag wiórków kokosowych 2 białka
Słodki sentymentminut do wyrośnięcia, pod przykryciem. Kiedy ciasto wyrośnie, zbijam je pięścią. W ten sposób je odgazowuję. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 1 cm i na 2/3 powierzchni ciasta trę zimne masło (1/3 porcji). Ciasto składam na 3. Zaczynając od tej części, na której nie ma masła. Cały proces powtarzam, to znaczy ponownie rozwałkowuję ciasto, trę 1/3 porcji masła i składam(...)ciasto i składam na 3 bez masła. Tak zwinięte ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję znowu na grubość 1 cm, trę ostatnią porcję masła, składam na 3, ponownie rozwałkowuję i składam na 3 bez masła. Ciasto wkładam do lodówki ponownie na pół godziny. Po pół godzinie wyciągam ciasto z lodówki, rozwałkowuję
Słodki sentymentłyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1-2 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie są jabłka) Dodatkowo: 50 g masła 4 białka 3/4 szklanki cukru Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy i miód. Całość mieszam. Wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie połowę ryżu, następnie połowę jabłek(...)trę połowę masła (25 g). Na jabłka wykładam drugą porcję ryżu, przykrywam drugą częścią jabłek i trę drugą połowę masła. Ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut. 5 minut przed upływem tych 30 minut ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję powoli cukier i cały czas ubijam, aż piana będzie biała i sztywna. Ciasto wyciągam z piekarnika
Słodki sentymentciasto na długie jesienne wieczory. Niniejszym uznaję marchewkową pyszność z kremem gruszkowym za jesienno-zimowego “rozpieszczacza” Składniki na ciasto marchewkowe: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki tartej marchewki (4 średnie marchewki) 3 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kardamonu 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki oleju 3 garście(...)tarce i całość delikatnie mieszam. Ciasto marchewkowe wyrównuję (jeśli to konieczne, to ścinam górę – z resztek ciasta możecie zrobić bajaderki ), na ciasto wykładam krem, rozprowadzam i na koniec trę 1/3 czekolady. Marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym gotowa. Smacznego Artykuł Marchewkowa pyszność z kremem gruszkowym pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentnaciętej strony z serem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez około
Walijskie PichcenieA gdy już tak na wstępie powiem Wam, że zakochacie się w tym cieście to uwierzycie?! Mam nadzieję, że tak! Ja totalnie oddałam mu swoje serce
Ostra na SłodkoIdealnie komponuje się z grzankami czosnkowymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna średnia pierś z kurczaka 1 opakowanie mix sałat 1 pomidor puszka czerwonej fasoli pół mniejszej cebuli garść tartego sera grana padano/parmezanu 8 łyżek oleju rzepakowego/oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz ulubiona przyprawa do kurczaka, ( u mnie curry i przyprawa(...)sałat, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę, pomidora, cebulę i kurczaka, do miseczki/szklanki dodajemy olej/oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny oraz musztardę, dokładnie mieszamy i wylewamy na sałatę, ser trzemy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do sałatki, całość dokładnie mieszamy, sałatkę najlepiej podawać z pieczywem czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLlekkiej miękkości( tzn. muszą pozostać ciut twarde) w posolonym i lekko posłodzonym wrzątku Oddzielnie gotujemy pokrojoną marchew w wodzie z łyżką masła Obydwa składniki łączymy i polewamy bułeczką tartą przesmażoną na maśle. Taką przystawkę podałam do mięsa
Proste Potrawylubi? Ano jest sposób: pulpety z kaszy i mięsa, zmiksowane w proporcji szklanka gotowanej kaszy : pół kilo mielonego mięsa. Masę na pulpety dodatkowo można wzbogacić o warzywa: tartą marchewkę, cukinię, kalafiora lub brokuła. Nasz syn, który pilnie śledzi, czy w jedzeniu nie ma czegoś zielonego, jeszcze się nie połapał, że zakamuflowała się ona w pulpetach z kaszy. Polecamy
Niedzielny kucharzTarta z wiśniami to świetny pomysł na pyszny deser. Nie wymaga specjalnych umiejętmości, ani dużego nakładu czasu. Ciasto jest w stylu American Pie, super kruche, bez dodatku jajka. Do pieczenia użyłam mrożonych wiśni, które bez trudu kupisz w każdym sklepie. Wiśnie ułożyłam na posypce kokosowej, dlatego nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu. Kokos dodatkowo aromatyzuje ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Koktajl bananowy na mleku z lodami, kawą i płatkami owsianymi to propozycja na pyszny i szybki deser lub zaspokojenie głodu między posiłkami. Można udekorować go bitą śmietaną, tartą czekoladą lub dorzucić na wierzch dodatkową gałkę lodów. Będzie pysznie! Koktajl bananowy na mleku z lodami będzie także świetnie smakował z dodatkiem kakao lub cynamonu. SKŁADNIKI: 3 banany 6 łyżek
Zasmakuj Kuchnipieprz Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W między czasie przygotować jajecznicę i bułki. Górną część kajzerki ściąć i wydrążyć środek, który możemy ususzyć i wykorzystać na bułkę tartą. Bułki lekko spryskujemy wodą, środek wykładamy plastrami szynki. Na patelni roztopić masło zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pomidorki krótko przesmażyć. Następnie dodajemy rozbełtane i przyprawione solą
Andzia Pichciochoty na skosztowanie. Jeżeli chodzi o dekorację góry ciasta ,można to zrobić według uznania. Masę śmietanową posypać orzechami, fantazyjnie skropić rozpuszczoną masą krówkową, wzorki z rozpuszczonej czekolady, posypać tartą czekoladą itp. Szczerze polecam u mnie to ciasto gościło już kilka razy. Składniki jabłka prażone 1 kg lub 1l gotowych 1 galaretka cytrynowa 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru
gotuj ze mną