Tarta de Santiago to przepyszne migdałowe ciasto, zwane również ciastem pielgrzymów. Bardzo słodkie, wilgotne i energetyczne jest idealnym deserem dla strudzonych pielgrzymów podróżujących na szlaku do Santiago de Compostela. Znakiem szczególnym tego ciasta jest pewien detal – krzyż św. Jakuba w kształcie miecza. Ten charakterystyczny krzyż, możemy wydrukować i wyciąć z szablonu , następnie położyć na środek przestudzonego ciasta
Tajemnice Smakuwypełniaczy, substancji konserwujących. Takie bułki mają krótszy termin przydatności, ale są bardziej wartościowe. Nawet jeżeli szybciej czerstwieją niż kupne, możemy je do suszyć i zmielić na własną bułkę tartą. Zazwyczaj z tego przepisu z ciasta formuje okrągłe bułki. Tym razem ciasto zrolowałam, powstały wałek rozpłaszczyłam i nożem pod kątem odkrawałam bułki, które kształtem przypominają trapez. Składniki ZACZYN
Tajemnice Smakulokalne dania takie jak Paella, Canelones de pollo, Tortilla de patata y cebolla, Fideua. W kuchni Walenckiej można także skosztować wspaniałe wypieki cukiernicze, takie jak Flan de queso, Tarta de manzana. Praca w restauracji Vuelve Carolina jest inspirująca, ciekawa różnorodnych pomysłów i dla mnie nowych przepisów. Towarzystwo na kuchni jest bardzo przyjazne. Szef kuchni jest wspaniałym człowiekiem
Gotuj po hiszpańskuStyczeń jest we Francji miesiącem wypieków, są nimi na ogół galettes des Rois czyli ciasto Trzech Króli, tarty z ciasta francuskiego z migdałowym nadzieniem. A ja dla odmiany proponuję Wam miękki puszysty biszkopt sabaudzki, bez mąki i proszku do pieczenia, który powstał w XIV wieku na prośbę hrabiego Amadeusza VI Sabaudzkiego. To mąka ziemniaczana i białka ubite
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPizzerinki Pizzerinki Składniki 500 g mąki opakowanie suchych drożdży 300 ml letniej wody ½ łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy lub oleju pomidorki koktajlowe podsmażone pieczarki salami tarty ser przecier pomidorowy Wykonanie: Drożdże wymieszać z mąką, dodać wodę sól, cukier, i zarobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia n ok 30 minut. Po wyrośnięciu podzielić
Pomysłowa kuchniaSurówka z pieczonych buraków to idealny dodatek do kotletów mielonych. Surówka będzie przygotowania z wcześniej upieczonych buraczków z dodatkiem octu. Niestety przygotowanie tego dodatku wiąże się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fasolka szparagowa to warzywo, które uwielbiam. W sezonie gości na naszym stole niemal codziennie. Najpopularniejsza forma podania fasolki to ugotowana i polana masłem z bułką tartą. Aby jednak nie było nudno, i żeby przejeść jej dużą ilość w sezonie, dodaję ją do różnych potraw. Tym razem przygotowałam danie jednogarnkowe z fasolką szparagową, mięsem i warzywami. To trochę taki
Waniliowe Improwizacjewyrobić ręcznie. Można delikatnie podsypać mąką, jeśli jest taka potrzeba. Ja nie podsypywałam. Gotowe ciasto, podzielić na dwie części. Przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Nakryć ściereczką i odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Najlepiej ciasto zrobić wieczorem i zostawić do wyrośnięcia do rana. Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmarować wodą, lub mlekiem
Agusiowe smakołykiserka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO DO DEKORACJI: pestki granatu, borówki lub jagody, pokruszony wierzch ciasta (ścinamy je po upieczeniu), opcja: tarta skórka z cytryny. Uwagi do przepisu: Składniki na tort mam w temp. pokojowej. Składniki na krem mam mocno schłodzone. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis jest na tortownicę
Zasmakuj Kuchnimleka 150 ml śmietany 30 % 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku tarty ser do posypania PRZYGOTOWANIE : Schab należy dobrze rozbić
Kulinarne Fantazje Marioliinne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki małosolne w plastrach. Tym razem w słoiku znalazła się brukselka. Początkowo chciałam przygotować brukselkę z bułką tartą, ale stwierdziłam, że brukselkę zakiszę. Brukselka to kapusta, a warzywa kapustne kiszą się łatwo i szybko. Brukselka jest łatwo dostępna zimą, teraz jest na nią sezon, przygotowanie kiszonej brukselki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta. Większą część ciasta, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Do pozostałej części ciasta, dodać kakao i nutellę. Utrzeć do połączenia składników. Następnie wyłożyć do foremki, na jasną cześć ciasta. Tak przygotowaną babkę, wstawić do piekarnika, nagrzanego
Agusiowe smakołyki