Polecamy też pieczonego kalafiora z sosem romesco. Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: Kalafior – mała główka 1/2 opakowania makaronu spaghetti (lub wedle uznania) Tarty parmezan Siekana bazylia lub pietruszka do posypania Sól i pieprz Sos pomidorowy 400 ml passaty pomidorowej Pół główki cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masla Liść laurowy Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzformy wykładamy biszkopt, nasączamy go kawą. Na wierzch wykładamy krem kajmakowy z pokruszonymi bezami. Chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Po tym czasie wykładamy warstwę śmietankową, którą posypujemy tartą czekoladą. Ponownie wstawiamy do lodówki. Inspiracja na ciasto ze strony mojewypieki.com
Słodki Zakątekwiórkach koksowych. Smakuje niesamowicie! Przepis na kurczaka po tajlandzku w panierce kokosowej Składniki: filety z piersi lub udek kurczaka, wiórki kokosowe wymieszane pół na pół z bułką tartą (najlepiej użyć azjatyckiej bułki panko), jajka, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia, a także na sos warzywny ćwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów mun, 2 marchewki
Kulinarna Polskabardzo drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę z tarczą z dużymi oczkami. Dodać jajka, posiekaną drobno cebulkę, wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, kalafiora zgniecionego widelcem i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, Uformować klopsy. Na patelni rozgrzać tłuszcz i położyć klopsy. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Następnie zmniejszyć
Kuchnia Pokoleńobszar, który pozostaje bardziej miękki. Źródło Mapa karnawałowych wypieków: ABRUZZO: cicerchiata , gnocchetti di carnevle . BASILICATA: chiacchiere, taralli al naspro . CALABRIA: pignolata , chiacchiere. CAMPANIA: struffoli , zeppole, wytrawna tarta . EMILIA ROMAGNA: sfrappole , lasagnette . FRIULI VENEZIA GIULIA: frittelle , le castagnole. LAZIO: frappe , castagnole.. LIGURIA: bugie . LOMBARDIA: tortelli . MARCHE: scroccafusi . MOLISE: scorpelle. PIEMONTE: bugie
365 dni dookoła kuchniWytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą zasmakuje każdemu. Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 250 g wędzonego boczku 1 duża cebula 200 g żółtego sera 0,5 pęczka szczypiorku Masa jajeczna: 3 jajka 200 g śmietany
Krokusowy DomRewelacyjna łososiowa tarta z mozzarellą. Świetny pomysł na lekki obiad lub ciepłą kolację. Doskonale sprawdzi się również z dodatkami, np. soczystymi pomidorkami koktajlowymi, różyczkami brokuła lub młodym szpinakiem. Poniżej przedstawiam wersję podstawową. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 5 g soli 3-4 łyżki zimnej wody Farsz: 150 g wędzonego łososia
Krokusowy Domprosty żurek z kiełbasą, bez zakwasu ale zakwaszony octem. Szybki, prosty i najlepszy jaki jadłam. Składniki: woda liście laurowe i ziele angielskie pieprz ziarnisty czosnek majeranek suszony chrzanu tarty ocet sól mąka, woda, śmietanka 30% kiełbasa jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach. Gotujemy
Życie zaczyna się w kuchniSchłodzoną panna cottę wykładamy na talerz można to sobie ułatwić wkładając foremki z deserem na kilka sekund do gorącej wody. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao lub tartą czekoladą. Smacznego
Andzia Pichcijaglanej. I takie właśnie kopytka ziemniaczano - jaglane zrobiłam dziś na obiad. Można je podać z białym serem, sosem pieczarkowym lub mięsnym, lub na słodko z masełkiem i bułką tartą, lub w jeszcze inny dowolny sposób. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100g kaszy jaglanej kilka średnich ziemniaków ok. 1,5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. mąki ziemniaczanej 2 jajka
Waniliowe Improwizacje