tarta - 42848 przepisów (strona:1416/2857)

SERNIK LIMONKOWY Z BAZYLIĄ – jeden z najlepszych serników, jakie jadłam! 252

blachę, podpiekamy ok. 115 minut w 180C. Studzimy. MASA SEROWA: Twaróg sernikowy z mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy całe jajka oraz wanilię. Wrzucamy posiekaną bazylię oraz miętę. Dodajemy tartą skórkę z kilku limonek – delikatnie, ale dokładnie miksujemy. Pamiętajcie, żeby serników nigdy nie miksować długo – nie wolno ich napowietrzać! Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ( cały czas

Ostra na Słodko
Pieczony kalafior na indyjską nutę 169

Polacy kochają kalafiora ale głównie smażony pod bułką tartą. A czy może smakować on inaczej, może nie lepiej ale ciekawiej, intensywniej? Tak. Wystarczy go posmarować ciekawą, egzotyczna, czy wschodnia mieszanką przypraw. Ja użyłam curry, kuminu i papryki. Wyszedł piękny, smaczny i niecodzienny dodatek do obiadu. Polecam czasami poeksperymentować w kuchni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. 167

Następnie wsypać mąkę i dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać i wlać olej. Wyrabiać mikserem z hakami, kilka minut. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wierzch ciasta, delikatnie posypać mąką. Zostawić na około pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Do miseczki włożyć masło, dodać mąkę i cukier. Zagnieść palcami, tak żeby

Agusiowe smakołyki
"Przepisy Joli. W rodzinnej kuchni" Jola Caputa 227

ślinka cieknie na sam widok zdjęć tych słodkości :-) Na samym początku mamy tort orzechowo - kawowy i od razu są to moje smaki :-) Są też muffiny, tarty, sernik, ciasteczka, jabłecznik, rolada, desery, czy ciasta z owocami. Jest bardzo smacznie :-) Podsumowując: Świetna książka z ciekawymi propozycjami. Wszystkie przepisy nowe, większości nie robiłam, jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś

kruche babeczki
Ciasto na twarożku z truskawkami i kokosową kruszonką 204

wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać sok z cytryny,  wymieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia. Tortownicę wyłożyć pergaminem lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, posypać pokrojonymi na kawałki truskawkami, posypać schłodzoną kruszonką.  Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 40-45 minut. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Kawa mrożona Mocha frappe z waniliowymi lodami i tartą gorzką czekoladą 173

duże szklanki: Składniki: 1/2 szklanki mocnego espresso lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka rumu lub amaretto 800 ml mleka 6 gałek waniliowych lodów Tarta czekolada do posypania Sposób przygotowania: 300 ml mleka podgrzewamy  aż będzie dobrze ciepłe, dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy, wlewamy rum lub amaretto i kawę espresso, jeśli nie mamy

Wanilia i Kardamon
Bigos z młodej kapusty z klopsikami 193

kulki ziela angielskiego 1/3 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki przecieru pomidorowego świeże lub suszone zioła do posypania dania       *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz z przyprawami – do smaku *** *** Kapustę kroimy w kostkę *** *** Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Blog z Apetytem
Schabowy z pieczonymi ziemniakami i mizerią 250

jest jedną z najprostszych do przygotowania. Składniki na 2 porcje: 2 duże kotlety schabowe mleko - do namoczenia kotletów 2 plastry żółtego sera przyprawa do grilla mąka bułka tarta 1 duże jajko kilka młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku tymianek 6 dużych ogórków gruntowych 1 mała cebula 1 łyżka octu 2 łyżki śmietany (gęsta, 18%) cukier - ok. 1 płaskiej łyżeczki

Alutka-Gotuje
TORCIK KAWOWO - KARMELOWY NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 176

sztuk okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Biszkopt -  na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao

Ciastka - domowe słodkości
Limoncello - włoski likier cytrynowy 179

przygotowania jednego z najbardziej znanych włoskich likierów. * Do przygotowania likieru wykorzystujemy jedynie skórkę cytrynow ą . Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie cytryn, chciałabym zaproponować Wam przygotowanie tarty z kremem cytrynowym lub cytrynowego sernika na zimno . **** Il Limoncello, tipico della Campania, ma diffuso ormai in tutta Italia, è un liquore dolce, ottenuto dalla macerazione in alcol delle scorze

La grande e la piccola cuoca
Zupa pieczarkowa gotowana z drobnym makaronem 195

pieczarkami. Smażyć na dosyć dużym ogniu, ponieważ pieczarki powinny się lekko zarumienić. W międzyczasie marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do podsmażonych pieczarek dodać tartą marchewkę. Całość smażyć ze sobą kilka minut (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec wlać gorący wywar/rosół i wsypać surowy makaron. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować

Ugotować
Szparagi zapiekane w boczku 166

niemałe zainteresowanie, więc postanowiłam dokładniej opisać jak je przygotowałam.  Składniki:  1 pęczek zielonych szparagów (najlepiej cienkich) 100g wędzonego boczku w plastrach (parzony lub surowy) do podania: tarty parmezan, sadzone jajko... Gdy już zaopatrzycie się w pęczek zielonych szparagów, pamiętajcie, że szparagi mają twarde końce, dlatego należy je w odpowiednim miejscu odciąć lub przełamać. Jedną ręką trzymam

Obiad gotowy
PRZEPYCHOTKA WANILIOWA Z GALARETKĄ 158

pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie wiśniowe - 3 torebki herbaty wiśniowej i 1 torebkę herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu mocnego

Ciastka - domowe słodkości
WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI 149

sody oczyszczonej  2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody garść truskawek   Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku. Wszystkie składniki poza wodą i truskawkami zmiksować. Dodać wodę wraz z truskawkami i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do nagrzanej formy. Piec 40 minut

Kuchnia w oparach
Gwiazda makowa z marcepanem 141

dodatkiem marcepanu i migdałów. Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą. Czego potrzebujemy? Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej 150 ml mleka 150 ml oleju 120 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 25 g suchych drożdży

Cookery.pl