tarta - 42848 przepisów (strona:1428/2857)

Światowy Dzień Chleba i Światowy Dzień Żywności 140

wyrzucamy do kosza i kupujemy nowy chlebek. Nie zastanawiamy się jednak nad tym, jak można wykorzystać czerstwe pieczywo. Wydaje nam się, że możemy z niego zrobić jedynie bułkę tartą, czy grzanki. To nieprawda. Chleb może być głównym składnikiem wielu smacznych dań.   Co możemy zrobić z chleba? Dla miłośników słodkości proponuję ciasta Całkiem niedawno podzieliłam się z Wami

365 dni dookoła kuchni
Muhammara 137

pasty możecie regulować np. dodając więcej papryczki chilli. Ilość porcji: 2 małe słoiczki Czas przygotowania: 45 minut Składniki: papryka – 3 duże sztuki orzechy włoskie – ¾ szklanki bułka tarta – ¼ szklanki świeża chilli – 1 sztuka kmin rzymski – ⅓ łyżeczki koncentrat pomidorowy – 1 duża łyżka melasa z granatów – 2 łyżki woda – ½ szklanki sól, pieprz Przygotowanie

wiecejwarzyw.pl
dorsz atlantycki z patelni z ziemniakami na obiad... 133

Składniki: filet z dorsza 1 sztuka większa, mąka 2 łyżki, tarta bułka 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek siekany 1/2 pęczka, pomidory 4 sztuki mizeria: ogórki gruntowe 4 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżeczka, śmietana 12% 200 gram, koperek

W Mojej Kuchni Lubię
Rolada serowa z polędwiczką i pieczarkami 335

Składniki: Ciasto serowe: 3 jajka ok 300g żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz: 1 polędwiczka wieprzowa 350g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz     *** Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Ostrym nożem odcinamy od mięsa białe błonki *** *** Mięso nacieramy solą i pieprzem, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce *** *** Pieczarki ścieramy na tarce(...)starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy *** *** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka oraz majonez *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy

Blog z Apetytem
Czekoladowe ptysie z kruszonką 157

klasyczny Grzesiek Krem: 400ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka czekolady deserowej Goplana 1 tabliczka czekolady mlecznej Goplana 1 wafel klasyczny Grzesiek Dodatkowo: 2 łyżki likieru bailey’s Cukier puder Tarta czekolada deserowa Sposób przygotowania Krem: Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy połamaną czekoladę i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy energicznie do połączenia składników, studzimy i wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kakaowe z gruszkami i płatkami migdałów 101

cukrem na gładką masę, następnie dodajemy margarynę i znów razem miksujemy. Do masy jajecznej partiami dodajemy mąkę cały czas ucierając. Blachę wielkości 20x30cm smarujemy masłem i wysypujmy bułkę tartą. Każdą gruszkę obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na blachę wylewamy gotowe ciasto, na wierzchu układamy pokrojone gruszki, posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach

Życie ze smakiem
Tarta z musem czekoladowym 134

mnie nic lepszego niż ciasto czekoladowe. Dziś przygotowałam szybką tartę na kruchym kakaowym spodzie z frużeliną malinową zwieńczone przepysznym musem czekoladowym. Zapewniam Was, że dawno nie jadłam lepszego deseru. Królowa wśród tart! Składniki na spod: 300g mąki pszennej, 70g cukru pudru, 25g kakao, 200g masła, 2 żółtka, Składniki na frużelinę: 150g malin, 1/2 łyżeczki żelatyny nałożonej w 2 łyżkach wody(...)składniki zagnieść na jednolite zwarte ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 25cm. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 20 minut w 180 o C. Studzimy. Frużelina:  Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia.  W garnuszku wymieszać maliny

Słodki Zakątek
Murzynek bez jajek. 123

miski. Wymieszać. Dodać składniki mokre. Zmiksować, żeby wszystko się połączyło. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy, wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni, 1 godzinę i 10 minut. Do suchego patyczka. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem ze śmietanką. Cały czas mieszając. Gotową polewą, polać

Agusiowe smakołyki
Łatwa szarlotka i recenzja form do pieczenia Charlotte 688

proszkiem do pieczenia. Miksując na niskich obrotach miksera partiami wsypywać do masy jajecznej ,całość zmiksować. Foremkę Charlotte  o śr 26 cm wysmarować cienko tłuszczem, wysypać leciutko bułką tartą, rozprowadzić ciasto powciskać pokrojone jabłka. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika na grzaniu góra –dół  i piec około 35 minut ( do zrumienienia) Zimne przed podaniem można

Wanilia i Kardamon
CYTRYNOWIEC ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 171

masę.  Przełożenie: Połowę ciasta cytrynowego przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na wylane ciasto układamy śliwki czubkami do dołu. Następnie na śliwki delikatnie wylewamy pozostałe ciasto cytrynowe i znów układamy śliwki czubkami do dołu. Na koniec wierzch posypujemy kruszonką migdałową

Ciastka - domowe słodkości
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 121

szare renty) Kasze Soczewica 1 szklanka Komosa 1/2 szklanki (100 g) Makaron Kokardki/rurki 200 g Makaron ryżowy 100 g Ravioli 200 g Orzechy Migdały 2 szklanki Sery Parmezan tarty szklanka Dodatki Oliwa 1/2 szklanki Cukier brązowy 4 łyżki Sos sojowy 6 łyżek Sos hoi sin 1 łyżka Sos sriracha 1 łyżka Tymianek suszony 2 łyżeczki Oregano suszony

Niedzielny kucharz
pręga wołowa z rosołu w sosie chrzanowym... 162

Składniki: pręga wołowa 4 sztuki, rosół 3 szklanki, chrzan tarty w słoiku 2 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, śmietana 18% 2 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, koperek 1/2 pęczka Pręgę wołową ugotować w rosole z warzywami (u mnie z połową kury rosołowej), przyprawami. Pręgę ugotowaną wyjąć do mniejszego garnka, wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka grzybowa z papryką 115

Postanowiłam w tym roku zaszaleć nieco z grzybami i przygotować je na różne sposoby. Była już zatem tarta z grzybami ( z poprzedniego posta ), sos grzybowy ( klik ) i kurczak z grzybami (już niebawem na blogu). Trochę zamroziłam, część ususzyłam a ostatnią partię zamknęłam w słoiku w postaci sałatki. Przepis na nią znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 10/2016. Z podanej

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania