tarta - 42848 przepisów (strona:1434/2857)

Czekoladowe Brownie z masą serową 124

cukru Wykonanie ciasta: BROWNIE: Piekarnik nagrzewamy do 160°C [funkcja pieczenia: góra/dół]. Dużą tortownicę (26-28 cm.) smarujemy masłem (dno oraz boki), następnie opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czarną czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, tzn. umieszczamy składniki w misce, którą stawiamy na garnku z gotująca się wodą, tak – aby dno miski nie dotykało

Domowe Torty
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. 130

drożdżowy i ciepłą wodę. Wyrobić mikserem z hakami. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie przełożyć, do dwóch keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów, posmarować mlekiem lub wodą, posypać słonecznikiem i delikatnie mąką.  Ponownie  odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 200 stopni

Agusiowe smakołyki
Babka cytrynowa z kawałkami czekolady na mascarpone 137

pieczenia, ubijając po każdym dodaniu mąki. Dodać skórkę z cytryny i czekoladę pokrojoną w kostkę i wszystko dokładnie wymieszać łopatką kuchenną. Foremkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut. Gotowe ciasto po wystudzeniu wyjąć z formy i opcjonalnie posypać

Smaki Armine
Murzynek z jagodami 173

studzę. Polewa: Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło, mleko i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam ciasto, dekoruję jagodami. Formę keksówkę o wymiarach 24x11 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą

wesoła kuchnia
Menu na tydzień: Mniej niż 100 zł dla 2 osób 102

Kasza orkiszowa (100 g) 2 zł Tortelini 250 g 6,9 zł Nabiał/jaja Mozzarella (2 sztuki) 5 zł Parmezan 16 zł Jajko 2 zł Dodatki Bułka tarta (1 szklanka) 1,5 zł Orzechy pistacjowe (garść) 2 zł Masło 2 łyżki 1 zł Przyprawy Tymianek Papryka słodka Czosnek granulowany Suszona cebula Liść laurowy Sos sojowy Sos worchester Mąka

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 81

znajdziecie poradnik jak mrozić jedzenie ). Tyle wstępu, zapraszamy do zapoznania się z menu na ten tydzień: Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, od początku pieczona w piekarniku, a nie na patelni. Mega sycące danie, bogate w warzywa, przyciągające oko i łatwe do zrobienia. Hiszpański klasyk w nieco innym wydaniu. Zrobi

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Tortilla ze szparagami 97

zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj przez 10 minut. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby je ostudzić. Krok 3 Nasmaruj formę olejem (my użyliśmy szerokiej formy do tarty o średnicy 30 cm). Na dnie ułóż podgotowane plastry ziemniaków. Do misy z paprykami wbij 8 jajek. Dodaj posiekany szczypiorek. Posól. Dobrze wymieszaj. Wylej do formy do pieczenia

Niedzielny kucharz
Piątek: Smażony bób z pecorino 86

bobu dodajemy tartę pecorino, albo parmezan, który wyostrza smak bobu i nadaje mu nutę słoności. W roli przyprawy świetnie sprawdza się tymianek . Standardowo z ziół do bobu dodaje się albo pietruszkę, albo szczypiorek. Do smażonego bobu doskonale pasuje tymianek – najlepiej świeży. Polecamy Wam zestaw przepisów na dania z bobu. Składniki: 1 kg bobu 1/2 szklanki tartego pecorino

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 94

żółte 1 żółta cebula 1 główka czosnku 1 brokuł 1 cukinia 1 bakłażan Garść pomidorków koktajlowych 1 puszka pomidorów całych w puszce 2 pory 1 kg ziemniaków Imbir (2 tarte łyżki) 1 pomarańcza 1 cytryna 1 małe avocado Garść migdałów Garść pistacji Zioła Garść szpinaku 1 doniczka bazylii 1 pęczek szczypioru Kilka gałązek tymianku Kilka gałązek oregano Mięso, wędliny(...)największej liczby składników, co upraszcza i przyspiesza gotowanie. W tym menu upiekliśmy warzywa do spaghetti, do peperonaty i do chińskich dań oraz prosciutto, które trafiło do zupy. I po trzecie, z naszego doświadczenia wynika też, że najlepszym sposobem na szybkie zrobienie pięciu obiadów jest dodanie do menu jakiejś zawiesistej zupy. Bardzo często składniki pieczemy, żeby je później zmiksować. To prosty

Niedzielny kucharz
Buraczki z cukinią na zimę w słoiki 133

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na buraczki tarte z cukinią w słoiki na zimę. Uwielbiam buraczki i nie wyobrażam sobie, żeby w naszym domu na zimę nie było buraczków, ponieważ są bogate w żelazo i kwas foliowy oraz oczyszczają organizm i wzmacniają naszą odporność. Polecam!!! Zróbcie i jedzcie je jak najczęściej. Naprawdę są pyszn e. Z tego

Przepisy Babci
Sernik z chałwą. 219

puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać do ubitych jajek. Delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera. Wylać na blachę, posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, 20 minut Odstawić do wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, partiami dodawać ser. Kiedy składniki się połączą, dodać mąkę ziemniaczaną i wlać

Agusiowe smakołyki
MURZYNEK KAWOWO - CZEKOLDOWY 135

truskawkowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt ciemny- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto ze śliwkami i kruszonką kokosową 116

sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Pieczenie – blaszkę o wymiarach 34 x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy, położyć połówki śliwek a na górze rozsypać kruszonkę kokosową. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, 50-55 minut. Najlepiej ustawić piekarnik na góra i dół

Kuchnia Pokoleń
Stromboli, czyli zawijana pizza 153

ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż kolejno pozostałe składniki: posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, tarty ser i zioła. Następnie zawiń boki ciasta zakrywając nadzienie i formując podłużny rulon. Po wierzchu posmaruj oliwą lub olejem i posyp ziołami włoskimi. Piecz ok. 40 min (w temp

Kulinarne S.O.S.
Stromboli, czyli zawijana pizza 153

ciasto podrosło. Na blachę połóż papier do pieczenia, wyłóż ciasto, rozgnieć palcami formując placek. Środek placka posmaruj przecierem pomidorowym i ułóż kolejno pozostałe składniki: posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, tarty ser i zioła. Następnie zawiń boki ciasta zakrywając nadzienie i formując podłużny rulon. Po wierzchu posmaruj oliwą lub olejem i posyp ziołami włoskimi. Piecz ok. 40 min (w temp

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania