tarta - 42848 przepisów (strona:1442/2857)

Magiczna pasta 249

smak wypieków. 10.Tłuszcz i mąka tworzą barierę ochronną dla ciasta gwarantując „uwolnienie” wypieku. 11. Wypieki są wolne od okruchów, obecnych przy tradycyjnym smarowaniu formy z oprószaniem bułką tartą. 12. O tym przepisie ponoć wspominała Dolly Parton w filmie „Stalowe magnolie”. 13. Ta pasta, to niezawodny przyjaciel w kuchni, teraz zawsze ją mam w lodówce (przypominam, że moja

mojewypiekiinietylko
Babka makowo-drożdżowa, pyszna 157

Gdyby ciasto było zbyt kleiste podsypać mąką i lekko ponownie zagnieść. Nałożyć farsz z maku i zawinąć jak roladę. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Delikatnie i sprawnie szybko włożyć roladę do formy, tworząc koło. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 130 C i włożyć formę z ciastem. Zwiększyć temperaturę do 180C i piec babkę godzinę

Kuchnia Pokoleń
Puree z kalafiora w towarzystwie ryby i marchewki z groszkiem 200

mieszając w celu uniknięcia przypalenia. Wykładamy na talerz i posypujemy tymiankiem. Filety z ryb obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju w panierce:mąka, jajko,bułka tarta. Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem wsypujemy do rondla, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soku z cytryny

Kulinarne przemyslenia
Świąteczne pierniczki 361

solidny. Czysta ekonomia. Następna ważna rzecz, to nie trzeba niczym go natłuszczać. Ciasto w ogóle nie przywiera do papieru. Pamiętam kiedyś trzeba było papier natłuścić i posypać bułką tartą. W żadnym wypadku! Blaszka - papier do pieczenia - ciasto. Nic się nie przyklei i nie przypali, no chyba że ciasto przetrzymamy dłużej w piekarniku :) A tak dodam, że ten papier

Pieprzyć z Fantazją
Słodkie przeboje na każdą imprezę 165

spotkania! Ciasto można przygotować wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita śmietana i pyszny deser gotowy! Niezawodna klasyka, czyli szarlotka w roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA'' 174

lodówki. Na stężałą już galaretkę wykładamy 3/4 masy i wyrównujemy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu a na niego resztę masy kremowej. Masę wyrównujemy i posypujemy ją tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h- 24 h. Zobaczcie wykonanie przepisu w filmiku poniżej

RITA food channel
CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA'' 459

lodówki. Na stężałą już galaretkę wykładamy 3/4 masy i wyrównujemy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu a na niego resztę masy kremowej. Masę wyrównujemy i posypujemy ją tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h- 24 h. Zobaczcie wykonanie przepisu w filmiku poniżej

RITA food channel
TORT CYNAMONOWY 177

sodą, cynamonem i kakao - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.  Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa - 2 opakowania budyniu śmietankowego ugotować w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć . Do spienionej margaryny

Ciastka - domowe słodkości
Kotlety z cieciorki i ziemniaków 239

Składniki : puszka cieciorki 4 średnie ugotowane ziemniaki ewentualnie 1 cebula 2 jajka buła tarta olej do smażenia sól, pieprz, papryka mielona słodka Przygotowanie: Osączoną cieciorkę z zalewy zmielić, tak samo ziemniaki Obraną cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć- wystudzić Składniki połączyć, wbić jajko, dodać sól, pieprz, paprykę- dokładnie wyrobić Uformować mokrą ręką kotleciki, moczyć w roztrzepanym jajku, potem

Proste Potrawy
Nie marnuje – kasza jaglana 238

już nigdy nie wyrzucicie kaszy. Nie marnuje – kasza jaglana Krem selerowy z kaszą jaglaną Koktajl kokosowy z kaszą jaglaną Kasza jaglana z brokułami i masłem orzechowym Jaglana tarta ze szparagami Szarlotka jaglana Placuszki z kaszy jaglanej Podzielcie się też swoimi przepisami na niemarnowanie kaszy jaglanej Buziaki, Angelika   Artykuł Nie marnuje – kasza jaglana pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Ciasto piernikowe 198

ozdoby: posiekane prażone orzechy laskowe HELIO PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do dużej miski i mieszam rózgą kuchenną. Keksówkę Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i studzimy. Polewamy całe polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy

Zasmakuj Kuchni
Jogurtowe Ciasto Z Mandarynkami I Przezroczystą Polewą 180

Kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i esencję waniliową. Mieszamy szpatułką. 3. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną i wysypaną bułką tartą. Na wierzchu układamy odsączone mandarynki. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40-50 minut. Przygotowanie polewy: 4. Wodę spod mandarynek (jeśli brakuje Wam do tych

Gotowanie...to proste !