bobu dodajemy tartę pecorino, albo parmezan, który wyostrza smak bobu i nadaje mu nutę słoności. W roli przyprawy świetnie sprawdza się tymianek . Standardowo z ziół do bobu dodaje się albo pietruszkę, albo szczypiorek. Do smażonego bobu doskonale pasuje tymianek – najlepiej świeży. Polecamy Wam zestaw przepisów na dania z bobu. Składniki: 1 kg bobu 1/2 szklanki tartego pecorino
Niedzielny kucharzTarta z truskawkami Przepis szybciutki i prościutki, dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie i kruche desery. Składniki: - 2 szklanki mąki owsianej - 2/3 szklanki erytrolu - 1kg truskawek - 1 jajo - 200g masła - 2 łyżki płatków owsianych - 1 łyżka nasion chia - szczypta soli Sposób przygotowania: - mąkę ugniatamy wraz z erytrolem, chia, płatkami owsianymi, jajem, masłem i szczyptą soli - masa powinna być zwarta
MintTastepapryką, oraz ryżem dla 2-3 osób, z tej ilości farszu wychodzi ok. 12 gołąbków, ale mając tylko 6 liści kapusty z połowy farszu zrobiłam kotlety, dodałam jedynie tartą cukinię, czyli przygotowałam dodatkowy obiad 6 kotletów z farszu gołąbkowego, czyli 3 w 1, zero waste u nas nic się nie marnuje: 6 dużych liści młodej kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękorzystać z tych dobroci. W moim domu wszyscy na szczęście ją uwielbiają więc są teraz bardzo częstym dodatkiem dań głównych. Szczególnie w wersji gotowanej na parze, z bułką tartą czy tak jak w przepisie poniżej, w wersji zapiekanej. Tutaj znajdziesz wiele przepysznych inspiracji z fasolką szparagową w roli głównej, wszystkie przepyszne! Dzisiaj proponuję fasolkę szparagową zapiekaną z grzybami
karmelowyoliwek extra virgin 80 g migdałów bez skórki lub ze skórką sól pieprz 8-10 łyżek startego sera pecorino lub parmigiano reggiano (u mnie ten drugi) tarty ser typu pecorino lub parmigiano reggiano do posypania 1. Pomidorki myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na sitko i wstawiamy do zlewu, żeby utraciły trochę swojego soku. 2. Do misy
kruche babeczkidziś zapraszam na kotlet devolay ze schabu z masłem. Roladka wyszła pyszna, bardzo soczysta rozpływająca się w ustach. Składniki: · 4 szt kotlety ze schabu · 80 g masła · bułka tarta
Kulinarne pyszności Molkicytrynowej 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia
Ciastka - domowe słodkościMalutkie tarty z kolorowymi posypkami. Kto ich nie lubi niech żałuje . Składniki na kruche spody (25szt): 2 żółtka, 200g masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki pszennej (ująć 2 łyżki), 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Składniki na krem: 1 kostka masła, 1 szklanka mleka, 1 budyń śmietankowy, ½ szklanki cukru, 2 żółtka, 1 płaska łyżka żelatyny
Słodki Zakątekkakaowy, bananowy, jak wolicie. Krótki skład, naturalne cukry, samo zdrowie! Drugie śniadanie jak znalazł w te upalne ostatnio dni! Można podać go prosto z lodówki, udekorować płatkami migdałów, tartą czekoladą i/lub owocami, najlepiej sezonowymi. Będzie zdrowo i pysznie. Prosty, tani koktajl na drugie śniadanie poleca się z radością. Mnie uraczył smakiem i prostotą. Do tego możecie przemycić wszelakie
Zasmakuj Kuchniposiekaną papryką, czosnkiem, cebulą czerwoną, zieloną oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Kanapki chleba tostowego pozbywamy skórek (nie wywalamy! Suszymy na słońcu i mielimy na bułkę tartą). Smarujemy z jednej strony margaryną. Na dno tortownicy układamy odpowiednio przycięty chleb tostowy, tłuszczem do spodu. Następnie- także tłuszczem do blaszki- układamy chleb przy rancie. Kolejna warstwa to farsz
Kuchnia w czekoladziełyżki oleju Przygotowanie: Do wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach na 20 min. Posypujemy czym chcemy, ja posypałam makiem. Piec w 200 *C przez 1 godz. Po upieczeniu od razu
Proste Potrawygalaretek, aby później łatwo się je wyjmowało. Resztę truskawkowej galaretki zostawiamy w miseczce. Galaretki w płaskich pojemniczkach wkładamy do lodówki, aby stężały *** *** Płatki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”*** *** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy *** *** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm
Blog z Apetytemmałych misek, ubijamy lekko, odwracamy i przekładamy na talerze, dekorujemy natką pietruszki. Ja podałam czerwony ryż Djuvec do pieczonych udek kurczaka. Porady: Gotując Djuvec ryż możemy dodać tartą marchewkę. Wodę można zastąpić sokiem pomidorowym, dzięki czemu potrawa stanie się aromatyczna i bardziej czerwona. Aby ryż wyglądał bardziej atrakcyjnie na talerzu, można serwować go za pomocą nabieraczki do lodów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię