tarta - 42848 przepisów (strona:1432/2857)

Prawdziwe oszczypki 115

Antropologii Krajowej.  Dotarłem, przy okazji wpisu o Łemkach, do bardzo ciekawego dania jakim były oszczypki. Brzmi znajomo? Co to takiego te oszczypki? Jest to rodzaj pieczywa z tartych ziemniaków i mąki owsianej.  Już widzę głosy oburzenia - "co ten cepr gada za głupoty, my tam wiemy swoje". Z przykrością muszę stwierdzić, że to nie "cepr" sobie(...)mawiał, największy podrywacz III Rzeszy -  Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą. - w tym konkretnym przypadku, dodatkowo - głos silniejszy liczymy razy tysiąc :) Łemkowie byli bez szans.  Po trzecie - prawo. Jak mawiali starożytni Rzymianie - Dura lex, sed lex . W myśl tej zasady, nie ważne kto ma rację, tylko kto pierwszy zarejestrował tą nazwę :) W każdym razie, w ramach ciekawostki

Kryzysowa Książka Kucharska
Bananowy budyń jaglany z matchą 140

ostygła i jeszcze doszła.  Kolejno zmiksuj z pozostałymi składnikami na możliwie najgładszą konsystencję. W razie potrzeby dolej więcej napoju.  Podałam z malinami, wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą gorzką.  Wartości odżywcze bez dodatków: energia: 353 kcal białko: 9 g tłuszcze: 7 g węglowodany: 60 g błonnik: 7 g ♥️ Jeżeli nie masz dostępu do   Kokosowa Matcha

Zdrowie na języku :P
pyszne, łatwe kalafiorowo warzywne kotlety... 121

Składniki: kalafior 1 sztuka większy, papryka czerwona 1 duża, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 1 szklanka, mąka ziemniaczana 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 litr mizeria: ogórki zielone 6 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Babka budyniowa(szybka) 128

puszystą masę. Do masy dodajemy śmietanę. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budynie waniliowe. Miksujemy do połączenia się składników. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę mieszamy do momentu powstania lukru. Lukrem polewamy

Ciasta z tradycjami
Babka z herbatą Earl Grey i kandyzowaną skórką pomarańczową 86

Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać herbatę Earl Grey oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową Formę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić

Kocham..lubię..gotuję..
Leśna kostka z kiwi 115

garnku, wlać odrobinkę wody i pogotować około 2-3 minuty aż szpinak zwiędnie. Uszykować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Na końcu dodać

Kocham..lubię..gotuję..
Proste ciasto kakaowe z wiśniami i wiórkami kokosowymi 97

łyżkach mąki, otrzepać z nadmiaru mąki i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto polać roztopioną czekoladą i posypać

Kocham..lubię..gotuję..
Kokosowe ciasto na kremówce z rabarbarem 68

Rękoma lub widelcem wyrobić kruszonkę. Formę na ciasto (u mnie 25 cm x 29 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką, posypać równomiernie pociętym rabarbarem i na końcu kokosową kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec około godziny, do tzw suchego

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto jogurtowe, pełnoziarniste z ananasem i wiórkami kokosowymi 124

ananasów i jajka. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną/bułką tartą. Na wierzch ułożyć kawałki ananasa lub plastry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec około 60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polać lukrem

Kocham..lubię..gotuję..
Babka majonezowa z kandyzowaną skórką pomarańczową 106

pomarańczy, zmiksować do połączenia. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać szpatułką. Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną/bułką tartą. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 0 C i piec 40-45 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wyłożyć w formie na kratkę lub deskę, po kilku minutach wyjąć

Kocham..lubię..gotuję..
Kakaowe ciasto na piwie 96

końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksować. Ciasto wylać do formy włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszką manną. Wierzch wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i piec około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Przygotować polewę

Kocham..lubię..gotuję..
Dwukolorowe ciasto na oleju ze śliwkami 114

wymieszać. Do drugiej części dodać przesiane kakao i wymieszać. Blaszkę 21 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Do formy wlać na spód jasną część ciasta i wyrównać. Za pomocą łyżki na jasne ciasto wyłożyć ciasto ciemne tworząc "łatki", wyrównać. Poukładać na cieście połówki śliwek rozcięciem

Kocham..lubię..gotuję..
Pierogi twarogowe z malinami 95

cedzakowej i podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie ze słodką śmietanką, posypane cukrem i świeżymi malinami. Można podać z jogurtem naturalnym, miodem lub z przyrumienioną na maśle bułką tartą. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Ciasto jabłkowe z makiem 124

proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie przemieszać i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tarta bułką formy keksowej. Piec 45 minut w 160stC. Przestudzone ciasto polać polewą

ciasta i desery czyli na słodko
Kokosanka jabłkowa 104

soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą 1/4 część ciasta  przykryć masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut

ciasta i desery czyli na słodko

Proponowane wyszukiwania