których można wykorzystać sezonowe warzywa. Kilka produktów i bez dużego wysiłku mamy zdrowy i smaczny posiłek. Jeśli zależy nam na bardziej kalorycznym daniu, można podać je z podsmażoną piersią kurczaka. Składniki: (na 3 porcje) 300 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów listki z małego krzaczka bazylii 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki dobrej oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny(...)zrobić makaron z pesto i szparagami? Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu włożyć z powrotem do jeszcze ciepłego garnka i wymieszać z pesto i tartym serem pozostawiając nieco do posypania przed podaniem. Dodać pokrojone szparagi, wymieszać i wyłożyć na talerze, posypać serem i ewentualnie posiekanymi orzeszkami. Jak ugotować szparagi? Szparagi umyć, odłamać twarde końce
Kuchcik gotujesezon z fasolką szparagową czekam z wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka(...)smak. Można podawać ją jako samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok. 60 dag) 0,5 kg pieczarek kwaśna śmietana (u mnie 18 %) szklanka bulionu (np. rosół, można użyć też wody) 30 dag fasolki szparagowej 5-6 łyżeczek musztardy
Pobite gary Barbarynaszym domu często goszczą na stole siekane kotleciki. Są one ulubionymi kotlecikami mojej córeczki. Można przygotować je zarówno z filetu z indyka jak i z kurczaka. Wielką ich zaletą jest to, że robi się je naprawdę szybciutko. Postanowiłam przygotować je ze znanym wszystkim góralskim oscypkiem. Wracając z Zakopanego nie mogłam go nie przywieść ze sobą(...)łyżki bułki tartej 1 - 2 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filet z indyka myjemy, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Oscypka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do mięsa wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez, a następnie oscypki, całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą oraz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimakaron z boczkiem – makaron z kurkami – makaron z krewetkami z białym winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką – domowy makaron GNOCCHI Z POMIDORAMI I KOZIM SEREM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 450-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych w sklepie(...)wędzonej papryki (opcjonalnie) – 2 duże pomidory lub odpowiadającą temu wagowo ilość małych pomidorków koktajlowych – 6-7 suszonych pomidorów – 100 g miękkiego serka koziego – listki bazylii do podania – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż czosnek na oliwie i dodaj pokrojone pomidory. Krótko podsmaż, dodaj chilli, wędzoną paprykę, pokrojone suszone pomidory, trochę soli i pieprzu
nietylkopasta.plJeśli macie mrożone warzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów(...)brie naturalny 125 g 4 parówki z szynki przyprawy do smaku: vegeta natur, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka słodka i ostra masło klarowane do smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie
Zasmakuj Kuchnidelikatne. Ja najczęściej wybieram spaghetti, ale sprawdzi się każdy Wasz ulubiony makaron, idealnie sprawdzą się świderki lub rurki. Wybierzcie swoje ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Ważne, by dobrze zrumienić mięso na patelni przed dodaniem pozostałych składników - to gwarantuje najlepszy smak sosu. Makaron z klopsikami obowiązkowo posypmy sporą ilością parmezanu, ewentualnie ulubionym(...)subsk rybować mój kanał na Youtube Spaghetti z klopsikami, składniki: na pulpety: ok. 600 g mieszanego mielonego mięsa (ja użyłam drobiowego i wieprzowego), około pół szklanki bułki tartej plus ok. 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, opcjonalnie kilka czubatych łyżek startego parmezanu, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane
Lekcje w kuchnicukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką(...)dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego
Moja smaczna kuchniaOdwieczny problem wielu pań domu: co zrobić z gotowanym mięsem z zupy? U mnie z reguły trafia ono ponownie do garnka, ale np. kiedy gotuję rosół z całego kurczaka i mięsa jest na prawdę dużo, mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo. Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię(...)ugoto wane mięso drobiowe np. z rosołu ugotowane warzywa: u mnie marchew, seler naciowy, pietruszka 1 cebula 1 jajko sól pieprz ziołowy sodka papryka bułka tarta do zagęszczenia masy natka pietruszki Składniki na sos: 2 cebule 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 150g małych pieczarek seler naciowy 1/2 szkl. bulionu
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 średnią cukinie 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Wykonanie: Cukinie obieramy, przekrawamy po długości, usuwamy nasiona. W garnku gotujemy wodę z solą, cukrem, do gotującej wody wkładamy łódeczki cukinii gotujemy około 3 minut. Po ugotowaniu wykładamy cukinię na duży talerz. W rondelku przyrumieniamy bułkę z 2 łyżkami(...)łyżkę masła wbijamy jajko lekko posolić przykrywamy pokrywką po 2 minutach jajko sadzone wykładamy na talerz z cukinią. Tak przygotowaną cukinie możemy również podawać z pieczonym lub smażonym kurczakiem. Smacznego
kgwjanczewoniewielka marchewka 1 jabłko sok z cytryny (ok 1/2 łyżeczki) mały ząbek czosnku lub łyżka posiekanego szczypioru 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Obraną ze skóry rzodkiew trzemy na grubej tarce. Marchew również - ja starłam na drobnej ze względu na Syna. Jabłko (bez obierania) kroimy w słupki. Czosnek wcieramy na drobnej tarce lub dodajemy posiekany drobno szczypior. Solimy, pieprzymy(...)surówka nie "podpasowała". Ja zjadłam ze smakiem. Ze względu na właściwości odchudzające będę częściej sięgać po to warzywo. Tym bardziej, że doskonale smakuje jako dodatek do wędlin. Tu z kurczakiem w jabłakach
Kuchnia po mojemuPyszne roladki z dwoma warzywami na obiad. Moja rodzinka była zachwycona takim daniem, bardzo im to smakowało Roladki brokułowo-kalafiorowe SKŁADNIKI: filety z kurczaka podwójne - 1 szt brokuły - 8 różyczek kalafior - 8 różyczek mąka do panierowania tłuszcz do smażenia jajko 1 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły i kalafiora gotować w osolonej wodzie do miękkości. Osączyć warzywa na sicie. Filety(...)każdym filecie ułożyć po dwie różyczki kalafiora i brokuła, zwinąć filety w roladki. Obtaczać roladki w mące , zanurzać je w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem. Panierować w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawać z ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiPrzepis na odczarowanie kalafiora! Kąski kalafiorowe w cieście oraz panierce z płatków kukurydzianych, pieczone w piekarniku. Chrupiąca panierka na zewnątrz, a w środku soczysty kalafior. To
Kuchnia MagdaLenysubscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów, gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – pikantne frytki z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie(...)wielkości – 4 łyżki masła – 2 łyżki oliwy z oliwek – przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki kolendry – 3 łyżki tartego parmezanu – 3-4 łyżki koziego miękkiego sera – do podania: wieżo mielony pieprz, parmezan tarty lub w płatkach Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Bataty obierz
nietylkopasta.pl